DIY: Nem hæklet sutteholder

hæklet sutteholder

Sutteholderen er efterhånden blevet en klassiker i Farmorfabrikkens katalog over barselsgaver. Men den er også usædvanlig nem og hurtig at lave – og skaber stor glæde hos modtageren. Jeg har endnu ikke set en opskrift på en sutteholder, så hermed er mit bud på en hæklet en af slagsen:

Materialer:
Krokodilleklips
Hæklenål, pind 3
Garn

Opskrift:
Slå 7-8 masker op rundt om klipsen. (Jeg plejer at stikke nålen gennem hullet mellem selve klipsen og stangen; sætte løkken på nålen; trække nålen tilbage gennem hullet med løkken på; lave en kædemaske over stangen; og derefter slå 7-8 fastmasker op på stangen). Derefter hækler jeg fastmasker (husk en vendemaske i hver ende) til jeg synes, den har den rette længde. Den må dog aldrig være over 22 cm. Hækl sidste række med dobbelt garn og afslut rækken med ca. 25-30 luftmasker, der hæftes fast på den anden side, så luftmaskerne skaber en løkke, som sutten kan sættes fast i.

Synes du ovenstående er ren volapyk, så se evt. mere her, hvor du finder en uddybende forklaring med foto-illustrationerne. Se også link til en lidt mere avanceret, men meget, meget ynding sutteholder med stjernemønster her.

grøn hæklet sutteholderhæklet sutteholder

Læs også om:

48 Responses to DIY: Nem hæklet sutteholder

 1. Rikke 12. maj 2011 at 18:24 #

  Hvad fa’en foregår der down under here – du laver for mange skønne ting! :-)

  • Farmorfabrikken 12. maj 2011 at 19:49 #

   Jeg har altid haft tendens til at blive lidt manisk, når jeg går igang med noget ;)

 2. Malene Andersen 5. juni 2011 at 20:21 #

  Hej, sikke en skøn hjemmeside! Jeg så en af min klassekammerater sidde og hækle i sidste uge, og kreativ som jeg udgiver mig for, vil jeg nu igang med at hækle… det er ikke nemt, men ser ud som om jeg kan klare en sutteholder uden for meget sved på panden og bandeord over min læber! Jeg kan bare ikke finde ud af hvor jeg skal få krokodilleklemmen fra, og ville høre om du kende en forhandler i Københavns området? Glæder mig allerede til at jeg kan hækle uden at skulle tænke for meget, og se små fine kunstværker komme til syne i mit nørkleri:) På forhånd tak for inspiration og fine billeder!

  • Farmorfabrikken 6. juni 2011 at 09:20 #

   Tak, og tak for din søde besked :-) Jeg er sikker på, at du hurtigt får gang i hæklenålen. For mig var det i hvert fald det bedste sted at starte. Jeg kan anbefale Sys Fredens bog HÆKLESKOLE til at komme igang med. Den er så dejlig overskuelig og viser det mest basale. Men ja, sutteholderen kan du nemt lave (uden at der flyver alt for mange grimme ord gennem lokalet, he he) Du kan købe Krokodilleklemmerne både i Stof 2000 og Panduro. Pøj pøj med projektet. Kh, Mette

   • Marie 11. januar 2013 at 23:09 #

    Et lille sparetips i disse krisetider.
    Krokodilleclips er lidt dyre (14 kr. stk), så køb evt. et sæt seler på genbrug og klip clipsene af der. Jeg har købt et sæt for 10 kr i dag :)

    • Mette 13. januar 2013 at 12:43 #

     JAA, de er nemlig mega dyre! Så tusind tak for tippet :)

 3. Malene Andersen 6. juni 2011 at 17:40 #

  1000 Tak:) er i fuld gang og har fundet noget garn der er lidt mere til at have med at gøre, så nu går det næsten som en leg:) Jeg kan se at jeg ikke starter som dig ved krokodilleklemmen, så vil meget gerne hvis du kunne vise det nærmere:) Hvad for noget garn har du brugt:)

  • Farmorfabrikken 6. juni 2011 at 17:51 #

   Jeg er glad for at bruge bomuldsgarn til sutteholdere, da det ikke er porøst og kan tåle en hel del savl samt en tur i vaskebaljen. Både den ‘almindelige’ bomuldsgarn (fx Hjertegarns Cotton Nr. 8) og den lidt tykkere (Drops’ Paris) er brugbare.

   Jeg når desværre nok først at lægge nogle billeder ud i løbet af næste uge… Men jeg har godt tænkt på, at jeg skal opdatere opskriften med et par illustrationerne. Så det er kun dejligt, at jeg ved, at der sidder nogle og vil blive glade for det :-)

 4. Sara Marie 26. juli 2011 at 15:55 #

  Kære gamle studiekammerat ;-) TAK for denne skønne opskrift. Den er super god at starte ud med, når man ikke er så garvet hæklerinde endnu.

  Jeg tænker på, at man for god ordens skyld bør nævne at en suttekæde ikke må være længere end 22 cm lang af pga kvælningsrisiko. Og man vil jo så nødig være den, der leverer en decideret galge til en kommende mor :-) Derudover vil jeg personligt være varsom med brug af knapper på sådan en af samme årsag, uden at jeg lige kender sikkerhedsforanstalningerne omkring dét.

  • Farmorfabrikken 27. juli 2011 at 07:25 #

   Så lidt, studiebuddy ;-) Og selv tak for de gode tips! De er lige straks noteret…
   Altid godt at have kyndige forældres vejledning med.

   Håber ellers alt er vel i Århus?

   Kh, Mette

   • Sara Marie 29. juli 2011 at 13:42 #

    Det kan du tro :) Vi står jo lige foran skolestart nu, så det er vanvittigt spændende. og selv er jeg blevet bidt af en gal hækle-/broder-nål, så jeg vælter mig rundt i garn og gudedyrker din blog. Jeg starter selv en af slagsen op en af dagene.

    • Farmorfabrikken 29. juli 2011 at 13:56 #

     Skolestart? Hold nu fast, hvor går tiden stærkt! Det var jo igår du rendte rundt og var højgravid…

     Fedt at du er hoppet med på garn-bølgen. Jeg er stadig overrasket over, hvor hårdt den ramte mig. Jeg er jo dybt afhængig nu. Og spændende med din blog. Sig til, sig til, sig til. Glæder mig til at følge hvad dit kreative hoved får kreeret!

     God weekend og tak for de pæne ord :)

 5. Sara Marie 14. august 2011 at 10:59 #

  Så er min nye blog oppe at køre :)

  • Farmorfabrikken 14. august 2011 at 11:23 #

   FEDT – glæder mig helt vild til at følge med på Nørkleriet :-) Kh, M

 6. stine 20. november 2011 at 12:44 #

  Jeg har lige hæklet en suttekæde i bomuld… den snor sig…hvorfor og hvad gør jeg for at undgå det.
  Prøvede at starte på en i noget tyndere bomuld… den gør det samme

  • Mette / Farmorfabrikken 20. november 2011 at 14:06 #

   Hej Stine. Jeg plejer gerne lige at presse mine lidt med et vådt/fugtigt viskestykke. Så lægger de sig fint :) Håber det hjælper. Kh, Mette

 7. Christina Lund 20. august 2012 at 21:24 #

  Hej.
  Eeeeelsker bare din blog!
  … Og super fin suttekæde! … Jeg har bare lige et spørgsmål.. Hvordan skifter du farve uden det ses..?? Jeg prøvet lidt forskelligt men syntes ikke det bliver godt…… :(
  Hilsner
  Christina

 8. Christina Lund 22. august 2012 at 11:46 #

  Tak for dit svar Mette!
  Farveskiftet har jeg sådan set styr på, men det er det med enderne der kikser… Jeg tror ikke helt jeg forstår…
  Når du har lavet et farveskift og starter nu omg med den nye farve, hvad gør du så ved enden fra farven før du skiftede…?? … Hvis nu man tager din snor som eksempel.. Hvad gør du så ved den gule snor når du har skiftet til rød??
  Mange hilsner
  Chrisina

  • Mette 22. august 2012 at 18:40 #

   Hej Christina

   Jeg hækler videre fuldstændig, som man “plejer”. Jeg lader blot det ‘røde’ garn løbe langs kanten og således hækle rundt omkring det med det ‘gule’. Dvs. at garnenden bliver hæklet ‘ind i arbejdet’. Givet det mening? :-) Jeg kunne desværre ikke umiddelbart finde nogle videoer på nettet, som viser, hvordan man hæfter ender – hvilket egentlig er lidt mystisk.

   Kh, Mette

 9. Christina Lund 22. august 2012 at 11:47 #

  rettelse…: Den røde når du skifter til gul.. ;)

 10. Christina Lund 22. august 2012 at 22:47 #

  Hej Mette..
  Ja det gav til dels mening.. :)
  Jeg forsøger mig lige frem, ellers kan jeg måske få lov at skrive til dig igen??
  … Nej der er ingen videoer på nettet, jeg har forsøgt.. Men så må man jo lave en.. :)
  Mange hilsner
  Christina

 11. Charlotte 23. august 2012 at 19:08 #

  http://www.youtube.com/watch?v=2g3gpfDIOYc&feature=relmfu

  Her er der en okay illustration af et farveskifte:)

  • Mette 23. august 2012 at 19:36 #

   Genialt! Tusind-millioner-milliarder TAK! Det er der mange, som vil få rigtig meget glæde af :-) Fantastisk!

 12. Michelle 14. september 2012 at 07:59 #

  Tak for en skøn blog og en masse gode opskrifter/ideer.
  Jeg er ny i hækle verdenen og har besluttet mig for at en suttekæde skal være mit første projekt – men men men.. De klips jeg har købt kan nålen ikke komme ind i gennem…. Hvad gør jeg så??

  • Mette 15. september 2012 at 08:50 #

   Hej Michelle

   Velkommen til hæklingens fantastiske verden – man bliver hurtigt afhængig af den ;-) Og tusind tak for de søde ord, det varmer helt vildt!
   En måde at komme uden dét problem kan enten være at slå de første masker op med en tyndere hæklenål og så blot slå maskerne løst op. Eller at du blot hækler løs uden at slå masker op rundt omkring klipsen. Til sidst slå du det hæklede arbejde rundt om klipsen og syr den fast. Giver det mening? :-) Pøj pøj med hæklerierne.

   Kh, Mette

 13. Helle Kristensen 20. november 2012 at 19:07 #

  Hej “Farmor”,

  jeg har netop prøvet at lave sådan en suttesnor, hvor jeg først lavede en række på 50 luftmasker og så 50 fm deri samt 3 fm i den sidste og fortsatte så rundt over hjørnet. Jeg får dog problemer ret tidligt – mit hækletøj snor sig / krøller helt vildt… :( Jeg har prøvet at hive lidt i den og “krølle den ud”, men lige meget hjælper det – gør jeg noget galt?

  Kh. Helle

  • Mette 21. november 2012 at 07:42 #

   Hej Helle

   Mit hækletøj gør det samme, måske snor det sig ikke helt vildt – men det laver i hvert fald krøller på halen ;-) Det retter sig ud jo længere du kommer. Og når du er færdig så presser du blot suttesnoren lidt under et fugtigt viskestykke med strygejernet. Og vupti. Så er den flad som pandekage :-) Jeg håber, at projektet lykkes for dig.

   Kh, Mette

 14. Dorthe 25. august 2013 at 19:18 #

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at hækle en suttesnor, men går i stå allerede ved den første maske.
  Jeg forstår ikke, hvordan man kan starte med en kædemaske?
  Håber du kan forklare mig det, så jeg kan komme i gang :)

  • Mette 26. august 2013 at 20:19 #

   Hej Dorthe

   Jeps :) Du skal begynde helt som om, at du skulle lave en fastmaske rundt om klipsens ’stang’. Men i stedet for at lave en fastmaske, laver du en kædemaske. Se evt. denne video: http://www.garnstudio.com/lang/dk/video.php?id=23&sort=2&thumbnails=on

   Jeg tror, at du i princippet også snildt bare kan lave en fastmaske. Kædemasken er blot lidt strammere.

   Jeg håber, at det giver mening, så du kan kommer videre :)

   Kh, M

   • Dorthe 27. august 2013 at 09:43 #

    Men skal jeg ikke bruge en maske af en eller anden art, for at kunne lave en kædemaske?

    • Mette 27. august 2013 at 20:02 #

     Jo, du sætter nålen ‘fast’ på nålen ved først at slå en løkke, lige som når du skal igang med hækle luftmasker. Giver det mening? :-)

 15. louise 4. oktober 2013 at 16:03 #

  Kære Mette.

  Jeg har forsøgt mig på at lave en suttesnor… men det er som om at det jeg får hæklet bliver meget luftigt, eller fyldt med huller mellem rækkerne. Kan man evt sende dig et billede og har du så mulighed for at give et bud på hvad jeg gør forkert?

  mvh
  Louise

  • Mette 7. oktober 2013 at 09:14 #

   Hej Louise – jeps, send mig gerne et billede på min mail: mette (a) farmorfabrikken (dot) dk
   Umiddelbart så lyder det dog som om, at du enten skal bruge en mindre størrelse hæklenål eller tykkere garn?
   Kh, Mette

 16. Mille 14. oktober 2013 at 17:54 #

  Hej.. Det er en super opskrift.. Jeg kæmper dog lidt med at den twister når jeg er nået et stykke… Hvad gør jeg forkert?

  • Mette 19. oktober 2013 at 10:31 #

   Ingenting :) Du kan “rette den ud”, når du er færdig, ved at lægge et fugtig viskestykke over og dampe den let med strygejernet. Og vupti – så er den flad som en pandekage :)

   • Mille 19. oktober 2013 at 19:48 #

    Tuuuusinde tak :)

 17. Kitty 26. oktober 2013 at 15:47 #

  God ide med den suttesnor. Tænkte osse om ikke det “bare” var de der dimser i seler der var tale om. Har aldrig hørt det andet ord. Men der er langt til genbrug og jeg bliver totalt jydsk når jeg ser priserne på sådan noget, så jeg spurtede over til naboen og lænsede ham for et par seler han ikke brugte alligevel, og så er der endda til en snor med ting på til barnevognen hehe :-D

  • Mette 27. oktober 2013 at 09:27 #

   HA ha ha… hvor er det skønt at høre, at du nupper naboens seler :) God nabo, god form genbrug!

 18. Janni 30. december 2013 at 20:28 #

  Et lille tips til at spare i disse tider.. På mine suttesnore har jeg sat en trykknap i enden, for på den måde kan jeg genbruge clipsene på mere end en suttesnor.. Det er altså ret fint, hvis den ene bliver snasket.. I øvrigt nogle ret fine suttesnore, jeg skal bestemt have afprøvet din stjernesuttesnorsopskrift,.

  • Mette 2. januar 2014 at 15:18 #

   UH, det var faktisk en rigtig god idé :) Tusind tak for tippet, Janni. Det må jeg vist prøve på et tidspunkt. Er det svært at få trykknapperne til at bliver siddende? Jeg tænker, at det må være svært at få dem til at ‘gribe’ fast i de hæklede masker?

 19. Majbrit 12. september 2014 at 06:59 #

  Hej

  Jeg har nu lavet den nemme model af suttesnoren, men synes det var lidt svært at få lukket arbejdet pænt af (efter hanken var lavet) hvad gør du der? Og hvad med de løse ender af garn i begge ender – klippes de bare af eller skjules de på nogen måde? Det skal lige siges at jeg er nybegynder (0: mvh majbrit

 20. Else Scheel Nættermann 28. oktober 2016 at 19:07 #

  Hej.

  Kan anbefale hjemmesiden Hobbyfunhouse. Der er alt til suttekæder og barnevognskæder. De er ikke særlig dyre og der er hurtig levering.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Opskrift på hæklet sutteholder | Farmorfabrikken - 16. juni 2011

  […] har lovet at lave en lidt mere udførlig vejledning til, hvordan man hækler sutteholderen. Og jeg tror, at dét, som volder mest besvær, er begyndelsen, så det er også dét, jeg vil […]

 2. Min nye nabo | - 26. december 2011

  […] er hjemmeopfundet (se opskrifter her), og opskriften på bolden og ranglen kan du finde her. This entry was posted in DIY, Hækle and […]

 3. DIY: Hæklet Suttesnor - 3. december 2012

  […] vil komme først, og længere nede ses en foto-guide. Opskriften er inspireret af den fabelagtige Farmorfabrik og de fine clips kan enten opstøves i genbrugsforretningernes gamle selebunke – eller […]

 4. Hæklet suttesnor | Bedstes blog - 25. marts 2014

  […] Se opskrift her ….http://farmorfabrikken.dk/2011/03/05/haeklet-sutteholder/ […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates