Min barndoms hagesmæk

Jeg har fået en hel del flere forespørgsler på hagesmækken end forventet. Så mens manden gjorde forårsrent på altanen, gik jeg igang med at oversætte den kryptiske opskrift til forståeligt dansk og lave en DIY. Kom endelig gerne med kommentarer, hvis projektet ikke er helt vellykket? Måske havde jeg lidt for travlt med at komme ud i solen…

Hvis du mere leder efter en rund og krave-agtig hagesmæk, så se opskriften på denne her.

Materialer:
Garn, bomuldsgarn – fx Hjertegarn Cotton nr. 8
Hæklenål 3

TIP: Jeg starter lige med et tip, som jeg selv godt kunne have brugt, da jeg gik igang med at hækle hagesmækken: Når du slår de første luftmasker op, kan du begynde med en hæklenål, som er 0,5 større end den nål, som du vil hækle med. Derved bliver det både lidt nemmere at arbejde med og kanten bliver flottere.

1:
Slå 49 lm op. Start i 4 lm fra nålen og lav 1 stm i alle masker (46 stm). Fremover vendes alle rækker med 2 lm i stedet for den 1. stm uden det står nævnt, og du begynder den første stm i andet maskehul. Dvs. at en række består af: 2 lm (=1 stm) + 46 stm.

2: 1 stm i hver maske

3: 4 stm, *1 lm, spring 1 m over, 1 stm* – gentag fra * til * i alt 19 gange, 1 lm, spring 1 m over, 4 stm. Dvs. at der på denne række er i alt 20 huller.

4-6: 4 stm, 1 lm, spring 1 m over, 37 stm, 1 lm, spring 1 m over, 4 stm.

7: 4 stm, 1 lm, spring 1 m over, 29 stm

8: 29 stm, 1 lm, spring 1 m over, 4 stm

9-18: Derefter gentager du rk 7 + 8 i alt 5 gange. Dvs. at der er 16 huller for neden på arbejdet.

19: Hækles som rk 7, men i slutningen af rk slås 15 nye lm op.

20: Start i 4 lm fra nålen, 3 stm, 1 lm, spring 1 m over, 37 stm, 1 lm, springer 1 m over, 4 stm

21-22: 4 stm, 1 lm, spring 1 m over, 37 stm, 1 lm, spring 1 m over, 4 stm.

23: 4 stm, *1 lm, spring 1 m over, 1 stm* – gentag fra * til * i alt 19 gange, 1 lm, spring 1 m over, 4 stm. Dvs. at der på denne række er i alt 20 huller.

24-25: 1 stm i alle masker. Luk af.

KANT/BINDEBÅND: Der er flere forskellige muligheder for at lave en fin kant. Til denne model synes jeg dog, at den helt enkle kant af fastmasker er pænest. Jeg kombinerer kanten med bindebåndet – så når du når til de inderste hjørner, hækler du 50 lm, vender med 1 lm og hækler en fm i hver maske – og fortsætter kanten hele vejen rundt.

Hækle hagesmæk, opskrift, DIY, hækl savlsmæk, hækle, Farmorfabrikken

Læs også om:

40 Responses to Min barndoms hagesmæk

 1. Sandra Jill Christensen 22. juni 2011 at 20:30 #

  Hej Mette
  Har lavet to af disse, men jeg synes nu altså at de er blevet både bredere og kortere end dine?! Gider du skrive længde og bredde på dine?

  • Farmorfabrikken 23. juni 2011 at 21:20 #

   Hmmm… det lyder mystisk? Har du talt ‘hullerne’ både i højden og bredden? Når jeg hækler med Hjertegarns bomuldsgarn nr. 8 med hæklenål nr. 3,5, så bliver de ca. 20 cm høj og 19 cm bred.

   Jeg har iøvrigt også set en anden hagesmæk-opskrift, som jeg skal afprøve på et tidspunkt. Det er fra den omtalte bog “Blødt til baby”.

   Og endnu en gang stort tillykke med uddannelsen!!

   Kh, Mette

 2. Katrine 11. august 2011 at 10:39 #

  Hej :)

  Vi har også siddet og nørklet med det, og får ud fra din opskrift samme resultat som Sandra. Det passer vist ikke helt med antal masker. Bare i det lille øverste halsstykke har du 12 masker ud fra det vi kan tælle os frem til på dit billede, og vi får ud af din opskrift kun 8.
  Det er altså meget muligt, at det er os der ikke helt forstår at gøre det rigtigt, men den bliver bare bredere og kortere end dit billede.
  Prøver lige igen :)

  Kh Katrine

  • Farmorfabrikken 11. august 2011 at 10:46 #

   Hej Katrine

   Tak for din mail. Det må straks undersøges. Jeg går igang med at hækle en hagesmæk i weekenden, så vender jeg lige tilbage med en opdatering :-) For vi kan da ikke ha’, at tingene ikke stemmer.

   Jeg ved dog ikke, om jeg i skrivende stund helt præcist forstår, hvor maskerne ikke passer. Er det oppe i halskraven?

   Kh, Mette

 3. Louise 11. august 2011 at 19:25 #

  jeg har lidt problemer med rk. 7 29 m ?????
  er det 29 fm?

  • Farmorfabrikken 11. august 2011 at 19:26 #

   Sorry, det retter jeg med det samme. Det er stangmasker – hele opskriften er stangmasker :-) Kh, Mette

 4. Farmorfabrikken 15. august 2011 at 20:36 #

  Opskriften er nu gennemtestet af en øvet, en nybegynder og mig selv. Vi fik alle det samme resultatet, som I kan se her på billedet. Så opskriften er korrekt. Men jeg vil stadig meget gerne forsøge at hjælpe, hvis nogen synes den driller :-)

 5. Katrine 19. august 2011 at 20:22 #

  Hej igen :)
  Jeg har fået det til at virke nu :) Er mega stolt! Det er mit jomfruhækleprojekt!
  Der er i øvrigt en Give Away på min blog pt… bare lige hvis det har interesse ;)
  Tak for hjælpen og din tid.
  KH Katrine

  • Farmorfabrikken 20. august 2011 at 07:51 #

   Juuhuu… ej, hvor skønt at høre! Og hvor er det sejt, at hagesmækken er dit først hækleprojekt. Det tror jeg ikke, at jeg havde formået at gennemføre, da jeg var ny med en hæklepind. Nu vil jeg straks ind og kigge på din blog. God weekend. Kh, Mette

 6. Tine 1. oktober 2012 at 18:43 #

  Hejsa Mette.

  Hvor mange af dine projekter har du sådan en billede-guide på? De er nemlig super gode for os nybegyndere : )

  MVH

  Tine

  ps. Skøn side

 7. Tine 8. oktober 2012 at 21:38 #

  Ih kan næsten ikke vente på din lille hemmelighed : ) Glæder mig!

  • Mette 9. oktober 2012 at 18:12 #

   Også mig :-)

 8. Randi 12. november 2012 at 22:26 #

  Jaa så fik jeg lavet min første hagesmæke, det vil sige mit første hækleprojekt, så fedt eller det vil sige næsten, for hvordan lukker jeg af så jeg kan komme vider med kanten på den? Jeg kan slet ikke finde noget om hvordan man lukker hækling af, kan du hjælpe med det?

  Mvh Randi

  • Mette 14. november 2012 at 18:26 #

   Hej Randi

   Hvor er det godt gået :-) Og du har helt ret – der findes virkelig ikke mange links om, hvordan man lukker af, når man hækler. Det har jeg planer om at gøre noget ved. Jeg håber, at denne beskrivelse kan hjælpe dig indtil videre: Du lukker af ved at slå om, klippe snoren så der hænger ca. et par cm, og træk snoren igennem løkken og hæft derefter ende ved at ‘sy’ reste-snoren ind i garnet/arbejdet. Kan du evt. bruge denne guide:
   http://www.loehmann.dk/haekling/taeppebasics.html (tjek under punktet “Luk af”)

   Jeg håber, at det kunne hjælpe dig lidt på vej :-)

   Kh, Mette

 9. Lise-Lotte 3. august 2013 at 20:52 #

  Så har jeg prøvet din opskrift af, synes selv det gik helt godthttp ://instagram.com/p/cj8L0yrH60/

  • Mette 4. august 2013 at 07:45 #

   Nøj, et sødt sæt – det er en heldig baby, der får fingrene i det :-)

 10. Rikke 27. august 2013 at 19:13 #

  Har kastet mig over denne, men det er lidt som om, mine stangmaske slet ikke er så “stramme” som dine, har hæklet 1/3 af første række, og det ser meget løst ud, og med huller, der næsten er på størrelse med dem der er i mønstret. Hvor er det jeg ikke strammer nok? Synes at hvis jeg strammer stangmaskerne undervejs, så kan jeg nærmest ikke få nålen gennem løkkerne når jeg skal trække tilbage :/

  • Mette 27. august 2013 at 19:58 #

   Hej Rikke. Prøv at hækle med en mindre hæklenål – måske det strammer arbejdet op, men så du stadig kan få hæklenålen gennem løkkerne ;-) Kh, M

 11. Rikke 27. august 2013 at 20:36 #

  Jeg bruger en 3’er, og lavede luftmaskerne med en 3,5 som du forslog :) Tror jeg vil prøve at finde en video med eb stangmaske, så jeg kan se, hvornår der skal strammes ;)

  • Mette 27. august 2013 at 21:06 #

   God idé – og prøv at gå ned til hæklenål 2,5-3. Jeg krydser fingre! :)

 12. Rikke 27. august 2013 at 22:03 #

  Det hjalp da jeg opgav at stramme ;) Desto mindre jeg strammede, des mere stram så mit arbejde ud – giver det mening? :) Når du hækler stangmasker, hækler du så igennem hele masken, eller kun den forreste eller bagerste tråd? Og er der en af metoderne, der en fordel til netop denne opskrift? :)

  • Mette 27. august 2013 at 22:14 #

   Jeps, gennem hele masken (dvs. både forreste og bagerste tråd). Når du hækler i kun én maske, så kan du lave en kant i arbejdet, fx hvis du skal lave lidt skarpere kant på et ben. Se fx den robot, som jeg har hæklet – her har jeg hæklet én omgang i én maske, så foden og benet blev markeret. Giver det mening? :)

   http://farmorfabrikken.dk/2013/05/01/syndige-syslerier-og-en-haeklet-robot/

   • Rikke 27. august 2013 at 22:17 #

    Det giver rigtig god mening – tak :D

 13. Rikke 28. august 2013 at 16:57 #

  Jeg kan simpelthen ikke få startet række 20 rigtig…
  Der står jeg skal starte i 4 lm fra nålen og lave 3 stangmasker, men skal jeg stadig vende med to luftmasker og tælle dem som den første af de tre stangmasker?
  Sådan som jeg forstår det, så skal jeg rent faktisk lave 17 luftmasker, begynde i 4. maske fra nålen (modsat 2. maske som det har været indtil videre), så lave to stangmasker og ellers fortsætte resten af opskriften som normalt.

  • Mette 28. august 2013 at 21:47 #

   Hej Rikke, så vidt jeg husker, skal du ikke vende med to luftmasker her – de er vist indberegnet i de 4 luftmasker :)

 14. Isabella 3. september 2013 at 14:44 #

  Ja, det er også min barndoms hagesmæk :-) nu må lillepigen “trækkes” med dem også har lavet et par stykker nu.

  Det er en helt fantastisk side du har stykket sammen her – super god inspiration

  Isabella

  • Mette 3. september 2013 at 17:08 #

   Tusind tak, og hvor er det hyggeligt at høre, at vi savlet på den samme hagesmæk, ha ha :) Kh, M

 15. Ea 7. september 2013 at 00:35 #

  Okay sidder her og er ved at hive håret ud af hovedet på mig selv for jeg fatter det bare ikke.

  Er nået til omgang 3 der hvor man laver hullerne og kan simpelthen ikke få det til at passe med maske antallet og antallet af huller. Jeg har prøvet det praktisk og har trævlet op 4 gange nu og så går jeg matematisk til det og kan stadig ikke få det til at passe.

  Så jeg jeg starter 3. omgang efter jeg har vendt i 2 stangmasker med 46 masker. Så laver jeg 4 stm dvs. 42 masker så skal jeg have 20 huller som hver kræver 2 masker en lm og en stm det giver så 40 dvs. så har jeg kun 2 masker tilbage at hækle i, men jeg skal afslutte med 4 stm også…?

  Det var en meget lang forklaring og jeg kan jo se på dit billede at du også har 20 huller så håber virkelig du kan fortælle mig hvad jeg gør galt.

  Forresten så er det en rigtig dejlig blog du har her, med rigtig mange fine ting.

  Mvh den snart hårløse Ea

  • Mette 8. september 2013 at 17:45 #

   Hej Ea :)

   Jeg fandt hæklenål og garn frem for at få fingrene i opskriften igen, så jeg bedre kunne sætte mig i, hvad du kæmpede med :) … Jeg kender alt for godt til dét dér med at hive sig i håret, det er forfærdeligt!

   Jeg tror måske, at dét der går galt for dig i første omgang er, at du ikke får lavet en stangmaske i slutningen af rækken? Den ser nemlig ikke helt ud som de andre, den snyder lidt. Det vigtigste udgangspunkt er, at du altid har 46 stangmasker på en række (dvs. 45 stangmasker og 2 luftmasker, som udgør den ene stangmaske).

   Jeg kan ikke helt forstå din beskrivelse af 3. omgang, men jeg håber, at ovenstående kan hjælpe dig på vej?

   Kh, Mette

 16. Henny 26. september 2013 at 18:58 #

  Vil lige sige tusind tak for den fine vejledning til hagesmækken. Jeg har aldrig været nogen ørn til hækling, men denne her lykkedes. Hurra for det.

  (Undlader at fortælle, at den første hagesmæk manglende hullerne i den ene side, hi hi), man det var jo ikke opskriftens skyld.

  Nu vil jeg forsøge mig med den runde, håber det går lige så godt.

  Så tak igen
  Hilsen
  Henny

  • Mette 28. september 2013 at 09:31 #

   Hej Henny

   Hvor er det skønt at høre :) God hæklelyst med den runde.

   Kh, M

 17. Hans 2. august 2014 at 02:28 #

  Min mor strikkede nogle af disse til vores drenge da de var helt små. De er super gode, og vi kan anbefale alle der har små børn at bruge disse. De suger helt fantastisk alt hvad barnet spilder :-)

 18. Manja 22. januar 2015 at 11:19 #

  Tak for opskrift. Jeg har henvist til den igennem min Pinterest: http://www.pinterest.com/pin/392868767469781489/

  Jeg lavede hagesmækken brun med gul kant – hullerne er svære at se.
  Ikke at jeg har nogen børn, men jeg øver mig på at hækle ved at lave babyting – det tager ikke så lang tid som store tæpper og voksentøj.

  TAK for god forklaring og løbende billeder.

 19. Gitte Larsen 19. april 2017 at 12:12 #

  Kan man ikke få opskriften uden ALLE de irriterende billeder ???

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hæklet hagesmæk | Anette Østers Blog - 16. maj 2011

  […] til at hækle små sutsko og nu også til hagesmæken. Find opskriften på den søde hagesmæk her. Den er hurtig og let at lave. Selv er jeg i gang med min tredje, nu mangler jeg bare at finde […]

 2. Farmors babykit | Farmorfabrikken - 1. juni 2011

  […] finder du opskriften på hagesmækken, sutteholderen og barnevognskæden. This entry was posted in Hverdagens små historier, Hækle, […]

 3. DIY savlesmæk | - 18. december 2011

  […] Jeg havde helt glemt, hvor fin savlesmækken faktisk er, og hvor nemt det er at lave den i alle mulige kombinationer, hvis man fx skifter tråd undervejs i arbejdet. Jeg har netop selv brugt opskriften til at lave et lille babykit – se her. Hvis du mere har lyst til at lave en firkantet savlesmæk, så se opskriften på hagesmækken fra min barndom her. […]

 4. Baby gaver | Artsy Fartsy - 3. april 2013

  […] jeg fik lavet tre, og man kan tydeligt jeg blev lidt bedre for hver gang hehe.Opskriften finder du her.Ranglen fik jeg ikke taget et billede af, men her er […]

 5. » Barselsgaver vol. 2. Far, Mor & Frikadeller - 9. juli 2013

  […] kreeret en lille barselgave til den lille gut. Hagesmækken er den klassiske firkantede fra Farmorfabrikken, skulle du have lyst til at give dig i kast med at hækle hagesmækker, så er det en rigtig god og […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates