DIY savlesmæk

Da jeg for nogle år siden besluttede mig for at lære at hækle, købte jeg Politikens Hæklebog af håndarbejds-guruen Lis Paludan. Desværre synes jeg ikke så godt om hovedparten af opskrifterne, men jeg har haft stor glæde af hendes vejledning om alskens hæklerier.

Det første jeg lærte at hækle (og mestrede at følge en hel opskrift) var denne savlesmæk, som også kan bruges som en fin lille babykrave. Den kræver kun en smule tællearbejde, men er ellers super simpel og perfekt til begynderen, da du kun skal have styr på én slags hæklemaske – nemlig halvstangmasken.

Jeg havde helt glemt, hvor fin savlesmækken faktisk er, og hvor nemt det er at lave den i alle mulige kombinationer, hvis man fx skifter tråd undervejs i arbejdet. Jeg har netop selv brugt opskriften til at lave et lille babykit – se her. Hvis du mere har lyst til at lave en firkantet savlesmæk, så se opskriften på hagesmækken fra min barndom her.

Materialer: Bomuldsgarn, fx. Hjertegarns Cotton nr. 8
Hæklenål: Størrelse nr. 3

Start: Hækl 15o lm, bryd garnet og træk garnenden gennem den sidste maske.
(De første 50 masker er den ene side af bindebåndet – de midterste 50 masker skal bruges til selve savlesmækken – og de sidste 50 masker er den anden side af bindebåndet.)

1. række: Tæl 50 masker ind i rækken af luftmasker, stik hæklenålen igennem masken og knyt garnet fast (se ovenstående foto). Så hækler du en hstgm i hver af de første 9 masker og i den 10. maske hækler du to hstgm i samme maske. Det gør du ialt 5 gange, således at du har 55 masker. Se her:

2. række: Vend med 1 lm. Nu hækler du en hstgm i hver af de første 4 masker og i den 5. maske hækler du to hstgm i samme maske. Det gør du rækken ud. Således får du ialt 66 masker.

3. række: Vend med 1 lm. Nu hækler du en hstgm i hver af de første 5 masker og i den 6. maske hækler du to hstgm i samme maske. Det gør du rækken ud. Således får du ialt 77 masker.

4. række: Vend med 1 lm. Hækl en hstgm i alle masker (77 hstgm).

5. række: Vend med 1 lm. Nu hækler du en hstgm i hver af de første 6 masker og i den 7. maske hækler du to hstgm i samme maske. Det gør du rækken ud. Således får du ialt 88 masker.

6. række: Vend med 1 lm. Hækl en hstgm i alle masker (88 hstgm). Bryd garnet og træk garnenden gennem den sidste m. Så ser arbejdet således ud:

Jeg har på denne savlesmæk hæklet kanten i en anden farve, da jeg synes, det er en sød detalje, men også fordi det her gør det nemmere at se forskel på kant og grundarbejde (se det første foto). Men du kan jo sagtens bare fortsætte i samme farve, hvis du har lyst til det.

Kanten: *3 lm, spring 1 m over, 1 fm*. Gentag fra * til * rækken ud.
Vend med 3 lm, hækl 1 fm i den miderste m på 1. bue.
*3 lm, 1 fm i midten af næste bue*. Gentag fra * til * rækken ud.
Bryd garnet og træk garnenden gennem den sidste maske.
(Se hvordan det kanten ser ud i det første foto i indlægget).

Hendes Verden har iøvrigt også en rigtig fin opskrift på en anden savlesmæk – find opskriften her.

Læs også om:

37 Responses to DIY savlesmæk

 1. Lilla Verden 24. september 2011 at 01:31 #

  Hej Mette
  Lille forklaringsspørgsmål: Hvordan hækler man to hstgm i samme maske? Er det bare 1 stgm eller hvordan?

  • Farmorfabrikken 24. september 2011 at 09:11 #

   Hej Sandra

   Du hækler helt basalt to halvstangmasker i den samme maske – dvs. at du stikker nålen ned i det samme hul to gange. Giver det mening? Se evt. denne video-guide, hvor det dog er to fastmasker, som bliver hæklet i samme maske. Du skal bare lave halvstangmasker i stedet for :-)

   http://www.garnstudio.com/lang/dk/video.php?id=29&sort=2&thumbnails=on

   Kh, M

 2. Mia 31. marts 2012 at 14:38 #

  Hej,

  Jeg forstår ikke helt der hvordu skriver knyt garnet – når jeg skal til at starte halvstangmaskerne –
  Jeg stikker nålen igennem masken – men skal jeg gøre nogetspecielt med den “nye” tråd som skal bruges for at lave halvstangmaskerne – er helt ny og det er min første opskrift så håber jeg gør mig forståelig :)

  • Mette 3. april 2012 at 07:29 #

   Hej Mia

   Ved knyt garnet mener jeg en kædemaske – således at garnet er knyttet fast på ny på rækken af luftmasker. Derefter hækler du videre som havde du blot vendt arbejdet. Giver det mening? :-) Pøj pøj med projektet og velkommen i hæklingens vidunderlige verden :-)

   Kh, Mette

 3. Helle Villadsen 18. april 2012 at 13:58 #

  Hej,

  Sikke dog en fin lille opskrift på en savlesmæk, jeg fandt her :-) Super nem og hurtig at hækle. Eneste minus er tællearbejdet – men så holder man også hjernen igang imens :-)

  Kh, Helle

  • Mette 18. april 2012 at 18:32 #

   He he… Ja, man skal ikke se for meget tv imens ;)

 4. Bente 8. august 2012 at 14:48 #

  Jeg kan simpelthen ikke gennemskue kanten? Hvordan skal man starte så de to dele kommer til at hænge sammen? Har forsøgt i den første maske i den ene ende af smækken, og så følge kantopskriften, men det ser underligt ud og ikke som på billedet og det fremgår heller ikke af opskriften hvor ofte man skal “dykke ned” i en maske på selve smækken – så er usikker på om jeg er på rette spor? :-)

  • Mette 8. august 2012 at 19:22 #

   Hej Bente

   Jeg ved ikke helt, om jeg har fanget, hvad du mener. Er det korrekt, hvis det 1: er opslåningen af en ny tråd og 2: den takkede kant, der driller?

   1: Prøv at se om en af de her videoer ikke kan hjælpe dig med, hvordan du slår en ny tråd op:
   http://paakrogen.wordpress.com/2009/05/14/zebrataske-og-lidt-om-farveskift/
   http://www.garnstudio.com/lang/dk/video.php?id=148

   2: Den takkede kant er, hvad man kalder “musetakker” eller Picot. Du laver takkerne, efter du har fæstnet din tråd – derefter hækler du 3 luftmasker, som du fæstner til savlsmækken ved at hækle ned i nr. 2 maskehul. Dvs. du skaber med de tre luftmasker en lille bro, hvor du springer 1 maskehul over. Jeg håber, at det giver mening? Ellers kan du evt. se denne video (http://www.garnstudio.com/lang/dk/video.php?id=34) Her laver de dog en lidt anden form for musetakker, men princippet i hvordan du springer en maske over er fuldstændig det samme.

   Jeg håber, at det kunne hjælpe dig lidt på vej :-)

 5. Bente 9. august 2012 at 10:53 #

  Tak for hjælpen! Har nu lavet den fineste lille savlesmæk :-)

  • Mette 9. august 2012 at 14:13 #

   Hvor er det dejligt at høre, Bente :-) Skønt at det lykkedes!

 6. Anne 17. oktober 2012 at 23:37 #

  Hej Mette

  Har lige hæklet 5 af disse super søde savlesmækker, dog uden bindebånd men med en knap i stedet for, da jeg ikke er til bindebånd. Jeg har også for noget tid siden hæklet dine firkantede hagesmækker men også uden bindebånd, bare med en ekstra lang strop i den ene side og så lukket med to tryklåse ved siden af hinanden, og så gav jeg dem også lige lidt ekstra længde, nu jeg var i gang, så de kan nå ned under tallerknen ;-)
  Jeg har lagt et billede af den runde savlesmæk op på min blog, så kan du jo evt. tjekke den ud hvis du har lyst. Har ikke lige fået taget et billede af spisesmækken men det kommer ved lejlighed ;-)

  Kh Anne

  • Mette 18. oktober 2012 at 09:10 #

   De er virkelig fine, dine hagesmækker! Og god ide med knappen :-) Kh, Mette

 7. Kristine 17. februar 2013 at 11:40 #

  Hej Mette!

  Sikke en lækker hjemmeside med super flotte billeder af de fine ting du laver :) Jeg har lavet en savlesmæk til min pige på 10 måneder – den er desværre for lille. Jeg har forsøgt at redde den ved at hækle en ekstra kant på, men den er ligesom for lille i omkredsen til hendes hals – smækken ligner lidt en klovnekrave på hende, da den bølger ;)

  Jeg er nu i gang med en mere med nål 3,5, tror du at dette vil give mig en større smæk, eller har du en ide til at få lavet en større model af slagsen?

  Mvh Kristine

  • Mette 19. februar 2013 at 19:11 #

   Hej Kristine

   Jeps, det vil helt sikkert hjælpe at bruge en tykkere pind, evt. også tykkere garn – hvis det er?

   Pøj pøj med projektet.

   Kh, Mette

 8. franer 23. februar 2013 at 11:55 #

  hold da op en nem hurtig opskrift på savlesmæk. Jeg synes nu de ligner kraver og strikkede fluks fem af slagsen i forskellige farver, så mit 5 mdr gl barnebarn har nogen der matcher tøjet. hendes mor blev meget glad, for de skjuler ikke en evt smuk bluse

  • Mette 23. februar 2013 at 11:57 #

   Det kan jeg godt forstå, hun blev! Hvor er det fantastisk, at du lige tryllede fem strikkede kraver frem – så fint :-)

 9. Annette Clara 5. marts 2013 at 15:14 #

  Kære Mette!
  Drister mig lige så stille til at skrive på din blog (første gang)
  Farmorfabrikken er nok det bedste, jeg indtil videre har fundet og tro mig jeg er meget online.
  Jeg har lige hæklet 2 savlesmækker, åh hvor er de bare søde.
  Jeg vil nu gerne hækle en barnevognskæde, men vil høre hvor man kan købe de fine træ- og plastikkugler ( eller hvad de nu lige er lavet af)?
  Hækler og strikker til mit første barnebarn (en lille pige)
  Tusind tak for din så gode og brugbare blog/Farmorfabrikken. Den inspirerer til mange dejlige timer med strik og hækling

 10. Nura 26. april 2013 at 00:25 #

  Hej, tak for dine fine opskrifter – de er skønne!! Jeg har nu lavet denne savlesmæk færdig, fulgt opskriften punkt for punkt, og alligevel sidder jeg tilbage med en savlesmæk lige stor nok til en babyborn – hvor tror du jeg har fejlet?:) Det er altså selve halsens diameter der er blevet alt for lille! Mvh, Nura

  • Mette 26. april 2013 at 08:21 #

   Hej Nura :-) Hmmm… mon du har brugt tykkere garn og en tykkere hæklenål? Prøv evt. at gå en størrelse ned i nål og tråd? Jeg håber, at det kan fixe problemer? Og stort tillykke med den lille ny :-) Kh, M

   • Nura 26. april 2013 at 12:40 #

    Tak for hurtigt svar!:) Jeg har brugt nål str 3 og bomuldsgarn fra Søstrene Grene. Så når den er for lille skal man altså bruge mindre hæklenål og ikke større? Kan jeg evt lave flere luftmasker til at begynde med? Mvh Nura :) Og tak igen – din blog er fantastisk – har allerede lavet babyfutter og suttesnor!

 11. Kristine 26. april 2013 at 19:10 #

  Hej Nura :) jeg havde præcis samme problem, prøv med en større nål og gerne en
  Halv til en str større nål til at slå løsmaskerne op med. Et hækletip fra min barndoms hagesmæk, så laver smækken ikke bølger :) for så også at være lang nok, fik min savlesmæk to rækker mere, med 2 hstgm i hver 8 hstgm og så en række til med en hstgm i hver maske. Jeg hækler også med garn fra søstrene grene og slap godt afsted med en savlesmæk med nål nr fem til min pige på et år :)

 12. Sarah 4. maj 2013 at 14:40 #

  Hej Mette.

  Først og fremmest – tak for en dejlig blog! Sikke en masse skønne opskrifter :)

  Jeg er temmelig nystartet med hækling, og vil bare SÅ gerne lave denne skønne savlesmæk, til en sød baby jeg kender. Men men men…. Jeg har bare ikke haft held med at få startet, og er helt på herrens mark.
  Jeg har lavet min række med 150 luftmasker, men problemet er, at jeg ikke kan få det næste step til at lykkes…. :( Øv øv øv, jeg vil så gerne.
  Kunne du lokkes til at give mig en lille pædagogisk “hækling-for-dummies” introduktion til hvordan jeg får startet?

  Mange venlige hilsner,
  Sarah

  • Mette 5. maj 2013 at 22:18 #

   Hej Sarah

   Jeg skal gøre mit bedste :-) Når du har lavet dine 150 luftmasker, lukker du af og klipper snoren over. Derefter tæller du 50 masker ind, stikker nålen gennem luftmasken – her på spidsen af hæklenålen sætter du en løkke fast. Fuldstændig som når du starter med dine luftmasker. Denne løkke trækker du igennem luftmasken og slår om og laver en fastmaske. Nu skal du så hækle fastmasker i dine luftmasker.

   Jeg håber, det giver mening? :-) Pøj pøj med projektet.

   Kh, Mette

 13. Janet Kristensen 24. februar 2014 at 20:46 #

  En utrolig fin opskrift. Nem og hurtig og så er den tilmed rigtig sød. Tak skal du have.

  • Mette 24. februar 2014 at 21:00 #

   Tusind tak for din søde besked, Janet :)

 14. Julie 15. marts 2014 at 22:39 #

  Har netop fuldført en opskrift for første gang ever (!!) -og sidder nu pavestolt med en meget fin hagesmæk og en kriblen i fingrene efter at kaste mig over nogle af de mange andre spændende opskrifter her på bloggen:-)
  Tusinde tak skal I have!!!

 15. Louise 24. marts 2014 at 22:32 #

  Hej Mette

  Tak for din fiiiiine DIY. Jeg har drysset lidt “link-love” over den på min blog. Hvis du er nysgerrig, så se her: http://garngrammatik.dk/?page_id=210

  Kh. Louise / Garn Grammatik

 16. Heidi 1. juli 2014 at 14:42 #

  Hej Mette. Tusind tak for den fine opskrift! Jeg er totalt nybegynder og er allerede helt hooked. Denne savlesmæk er mit første “større” projekt og jeg synes, at din opskrift er dejlig nem at forstå for en uerfaren hækler. Tusind tak for det! :o)

 17. Louise 14. juli 2014 at 20:54 #

  Hej Mette
  Tak for en rigtig dejlig blog :-)
  Jeg har kastet min kærlighed på savlesmækken …har nemlig en storsavlende baby, jeg gerne vil pynte med sådan en fin hæklet sag!
  Jeg har nu et par spørgsmål, som jeg vil være rigtig glad for at få hjælp til – hvis du har tid. Forstår godt, hvis du ikke har tid til at svare på alle spørgsmål, du måtte få!
  Jeg har 3 spørgsmål…
  1) Så vidt jeg har forstået, skal man starte en række med at hækle et antal luftmasker (lm) svarende til højden på de masker, man skal fortsætte med. 1 lm hvis man skal hækle fm, 2 lm hvis man skal hækle hstm, 3 lm hvis man skal hækle stm, og 4 lm hvis man skal hækle dstm. Her bruger vi hstm men vender med 1 lm, så det virker som om vi ikke kommer højt nok op til at starte vores hstm-rækker. Kan det passe?
  2) Når man vender (om det så er 1 lm eller flere?), tæller vende-maskerne så som den første hstm i rækken, eller kommer der en ekstra maske i starten af rækken, så man fx får 1 “hstm” (svarende til vende-maskerne) inden man begynder på de 5 x 9+2 masker i første række?
  3) Når man fx skal hækle 5 x 9 m og så 2 m i 10. lm for at få rundingen, gælder det så også i den sidste lm, at man skal hækle 2 hstm? Eller er det 9+2,9+2,9+2,9+2,9? Hvis der kommer to hstm i den sidste lm, vil man så ikke få et knæk yderst i buen, som der ikke er i starten, hvor man begynder med en hstm i hver lm?
  Jeg håber det giver mening? Det er jo ren matematik, det hækling der :-)
  Tak hvis du har tid – og ellers så tak alligevel for en skøn blog!
  Mange hilsener fra Louise

 18. Pernille 21. september 2014 at 01:18 #

  Jeg er hæklenovice og er faldet over denne opskrift. Jeg har lige strikket en slags prøve af den. Jeg havde kun garn af 50 acryl/50 bomuld. Derudover brugte jeg en nål str. 4 og samme garnstørrelse. Opskriften var super nem at forstå og det gik bare der ud af. Så tak for den :) Dog er den blevet så stor at den passer mig, men det skyldes vel at jeg har brugt for stor nål som andre også skriver om?

  Men udover det så undrer jeg mig over at du skriver man skal bruge hæklenål str. 3 og så garn størrelse 8? Det kan jeg ikke lige få til at hænge sammen. Er det mig der misforstår det du skriver? ;)

  Mange hilsner hæklenovicen (som skal være tante til jul og derfor nok får brugt et par af dine opskrifter)

 19. Hanne 28. maj 2016 at 15:58 #

  Hej :)
  Jeg har hæklet et par stykker af din opskrift og modtagerne har været glade for savlesmækken. En Enkelt har dog efterspurgt en lidt større model; hvad vil du foreslå, hvis jeg ønsker at hækle 2-3-4 ekstra rækker på?
  Mvh Hanne

 20. Elisa 12. juni 2016 at 13:25 #

  Hej!

  Jeg ville bare høre, hvad størrelse savlesmækken har?

  Venlig hilsen Elisa

 21. hannah kristensen 20. juli 2016 at 16:24 #

  Hey, tæller den luftmaske du vender på som først halve stangmaske?:)

  mvh Hannah

Trackbacks/Pingbacks

 1. Min barndoms hagesmæk | - 20. december 2011

  […] Hvis du mere leder efter en rund og krave-agtig hagesmæk, så se opskriften på denne her. […]

 2. Smæk for skillingen | Se Hvad Jeg Har Lavet - 21. juli 2013

  […] fundet en nem lille opskrift, på en fin lille savlesmæk fra den fine blog Farmorfabrikken. Jeg har lavet én smæk so far, og […]

 3. Nuttede savlesmækker | Finurlige Farver - 8. januar 2015

  […] jeg på nettet efter noget nyt og lidt anderledes. Jeg fandt denne søde savlesmæk hos Farmorfabrikken og fik lavet et par […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates