Vinterens lækreste halsrør

Godt så! Vi er ikke længere i tvivl om, at sommeren har forladt os og at efteråret er kommet. Føj, det er koldt! (læs: jeg er vitterligt ikke en vinter-person). Jeg har i hvert fald allerede både vanter, hue og halstørklæde på, når jeg cykler på arbejde. Men jeg skal vist ha’ fundet mig et nyt halstørklæde og har derfor surfet lidt rundt i Blog-land for at finde noget, jeg selv kunne lave.

Og se så lige her, hvad jeg fandt! Ej, jeg synes, det er pænt. Det må virkelig være vinterens must-have af et halsrør. Det er så fed en detalje, at det er længere foran end bagpå og at fronten går ned i en spids, så det rigtig lukker til i jakkens åbning – eller blot hænger lækkert ned som var det et halstørklæde, man havde bundet – se detaljerne her og her.

Jeg har fundet halsrøret på den skønne blog The Purl Bee – se opskriften her. Hvis det kniber med at forstå en engelsk strikkeopskrift, så har min søde veninde Isabella lavet den bedste oversættelse, hvor hun også forklarer de lidt tricky strikketermer.

Du skal bruge følgende:
– Rundpind nr. 6, 40 cm
– 150 g. garn (til pind 6)
– Tre maskemarkører (kan købes i garnbutikker)

Inden du køber garnet, så hold det op til hals og ansigt og mærk efter, om det er noget du kan holde ud at have på. Husk også at uldgarn “fælder”, og det kan være yderst generende at få disse små garnfibre i næse og øjne. Opskriften starter nederst på halsrøret (ved spidsen).

Mønster Noter:
Cen dbl indt: Centreret dobbelt indtagning:
Løft 2 masker løst fra venstre pind over på højre pind, strik herefter 1m r overpå venstre pind, og løft de 2 løse masker henover retmaske.
Se video her: Cen dbl. indtagning

Wrap and turn:
En maske løst over fra venstre pind over på højre pind. Garnet føres imellem pindene frem til forsiden af garntøjet. Herefter vendes hele striktøjet, og den løse maske tages over på den højre pind. Wrappen er nu fremkommet, og der placeres en maskemarkør på højre pind, så man husker hvor den er.
Når striktøjet er vendt ved næste wrap, og du når til den forrige wrap, samles den op og placeres på venstre pind. Den strikkes sammen med masken før, enten 2 ret sammen eller 2 vrang sammen, afhængig af hvilken side af striktøjet på befinder dig på. Se video her: Wrap and turn

2 ret sammen mod højre:
I stedet for en enkelt maske, strikkes der to masker sammen fra venstre pind.
Se paapinden.dk’s video her: 2 ret sammen mod højre

2 ret sammen mod venstre:
To masker fra venstre pind, tages løst over på højre pind, og de strikkes ret. (På samme vis, som når der strikkes drejet ret)
Se paapinden.dk’s video her: 2 ret sammen mod venstre

OPSKRIFT

Slå 89 masker op.
Sæt en markør i begyndelsen af arbejdet, dette er midten af dit halsrør.
Start med at strikke alle 89 masker vrang.

TIP: På den første omgang, skal du være opmærksom på, at du ikke før drejet striktøjet undervejs, så vil maskerne sno sig.

Runde 1: 43 ret, Cen Dbl indt, strik ret til slutningen af runden. (i alt 87 masker)

Runde 2: 42 vrang, Cen Dbl indt, vrang til slutningen af runden. (85 masker)

Runde 3: 41 ret, Cen Dbl indt, strik ret til slutningen af runden. (83 masker)

Runde 4: 40 vrang, Cen Dbl indt, vrang til slutningen af runden. (81 masker)

Nu er den nederste del af halsdissen færdig, og der skal nu strikkes wrap and turn masker, for at give halsrøret fylde fortil. Til trods for, at der arbejdes på rundpind, fortsætter arbejdet ikke rundt, men pindene vendes ved hver wrap and turn. Man arbejder således frem og tilbage på forstykket af halsrøret. Ved hver wrap and turn, strikker du tættere og tættere på den maskemarkør du satte i begyndelsen af arbejdet. Når der kun er tre masker i mellem hver wrap, er du færdig med denne del af opskriften.

Række 5: 42 ret, wrap and turn og sæt maskemarkør.

Række 6: 3 vrang, wrap and turn og sæt maskemarkør.

*Række 7: Strik ret til du når til wrappen, samle wrappen op, 1 ret, wrap and turn og sæt maskemarkør.

Række 8: Strik vrang til wrappen, saml wrappen op, 1 vrang, wrap and turn og sæt maskemarkør.*

Gentag Rækker 7 og 8, indtil der er tre masker imellem wraps.

Den sidste wrap laves fra vrangen, således at du har retten af striktøjet ud mod dig selv, og du kan nu arbejde videre i runder.

Der skal fortsat være 81 masker på pindene, når du nu fortsætter rundt i glatstrik.

Næste runde: Strik ret, og husk at saml wrappen op. Da den skulle være hentet fra vrangen, kan den være lidt svær at se. Men du har jo sat en maskemarkør, så wrappen hentes bare fra vrangen og op på venstre pind og strikkes sammen med masken før.

Strik endnu en omgang.

Nu er vi ved den sidste del af opskriften, og der skal nu foretages indtagninger, så halsrøret bliver lidt mindre i toppen.

Runde 1: Strik 18 ret, sæt en markør, 45 ret, sæt en markør, strik til slutningen af runden.

Runde 2: Strik ret til to masker før den første markør, 2 r sm (mod højre) sæt maskemarkøren overpå højre pind. Strik ret hen til næste markør, og sæt maskemarkør over på højre pind og strik 2 r sm (mod venstre). Strik ret runden ud.

Runde 3: Strik ret.

Runde 4: Strik ret.

Runde 5: Strik ret.

Gentag runde 2-5  yderligere fem gange. (Til du har 69 masker på pinden.)

Næste omg: Vrang

Næste omg: Ret

Gentag de sidste 2 runder igen.

Lukkes meget løst af med en større pind, f.eks. pind 7-9 og hæft enderne.

God fornøjelse…

Læs også om:

32 Responses to Vinterens lækreste halsrør

 1. Sandra Jill Christensen 13. oktober 2011 at 19:14 #

  Iiiiihhhh, nu tvinger du mig også til at begynde at strikke!!! SÅ FINT! Jeg synes det ville være på sin plads at du lige gav det videre til mig :-)

  • Mette / Farmorfabrikken 13. oktober 2011 at 20:21 #

   He he… i så fald mangler jeg timer på døgnet. Men JA, selvfølgelig skal du da også lære at strikke :)

 2. Fru Forstad 13. oktober 2011 at 20:14 #

  Det er superlækkert!

  • Mette / Farmorfabrikken 13. oktober 2011 at 20:23 #

   Jeps, og det må en strikkehaj som dig jo snildt kunne lave på en eftermiddag? :) Jeg bokser stadig med at strikke mønster. Det er altså ikke helt så nemt ikke at stramme garnet for meget… hmpf!

 3. Malene Kirkegaard Nielsen 13. oktober 2011 at 21:05 #

  Jeg kaster mig gerne ud i det, når jeg er færdig med mine bedstemorfirkanter i løbet af en måned eller to… MEEEEEN strikkeopskrifter på engelsk…… kan man finde en venlig sjæl til at oversætte?????

  • Mette / Farmorfabrikken 15. oktober 2011 at 07:58 #

   Hvis jeg kommer igang med projektet, skal jeg nok lægge en oversættelse ud. Ellers har jeg linket til to forskellige strikke-ordbøger her på bloggens nederste venstre side. Se under “Hjælp!” Glæder mig virkelig til at se dit tæppe! Kh, M

 4. ohhhappy 14. oktober 2011 at 04:02 #

  Nøj, hvor er den flot! Endnu et projekt til min liste af strikkeprojekter… Og tak for linket til bloggen, den er virkelig spændende!

  • Mette / Farmorfabrikken 15. oktober 2011 at 07:58 #

   JAA, Purl Bee laver nogle smukke, smukke ting! Den er bestemt værd at holde øje med :) Kh, M

 5. Astrid 15. oktober 2011 at 08:20 #

  Uha, det ser dejligt ud (og lyder som lækkert garn!). Og af en absolut overskuelig kaliber – ikke noget mønster og tykt garn. Det kommer på listen over ønskeprojekter…

  I øvrigt kan Drops hjælpe med oversættelse af termerne: http://www.garnstudio.com/lang/dk/ordliste.php?list=dkendenl

  • Mette / Farmorfabrikken 15. oktober 2011 at 08:59 #

   Lige præcis! Jeg har bare liiiiige nok ti projekter, som jeg først skal have afsluttet ;-) Men tak for linket! Det vil jeg straks notere! Kh, M

 6. Signe 25. oktober 2011 at 10:30 #

  Åh, hvor er det smukt!

  Mon nogle af jer har forslag til garn og pindestørrelse? (Jeg skal selvfølgelig nok lave strikkeprøve, men er vi ude i garn af Drops Eskimo-tykkelse eller noget tyndere? ;-) )

  Kh Signe.

  • Mia 29. oktober 2011 at 06:58 #

   Hej Signe,
   Jeg strikkede det netop i Drops Eskimo, selvom det egentlig er en smule for tykt. Strikkede det på pinde str. 6 og det blev en anelse for bredt (der er også anbefalet noget større pindestrl. til Eskimo), så hvis jeg var dig ville jeg enten finde noget i en lille smule tyndere kvalitet end Eskimo, eller også skal du nedjustere maskeantal en smule.. måske bare 6-8 m…
   Det har jeg tænkt mig at gøre :-)

   Mvh, Mia
   God fornøjelse – det er forholdsvist hurtigt strikket :-)

 7. Mette / Farmorfabrikken 30. oktober 2011 at 19:31 #

  Perfekt, tusind tak for det gode råd Mia :-) Go’ søndag til jer. Kh, Mette

 8. Signe 25. november 2011 at 13:36 #

  Nu er jeg i gang – fik jeg nævnt, hvor meget newbie, jeg er? Puha, de dersens venderækker kræver koncentration!

  • Mette / Farmorfabrikken 26. november 2011 at 08:16 #

   Signe, vi hepper på dig hele vejen :) Skriv til Isabella, hvis du går helt kold. Hun er nemlig også i fuld gang med halsrøret og har fået ret godt styr på opskriften. For ja, de der venderækker giver da enhver sved på panden. Go’ weekend!

 9. Signe 1. december 2011 at 08:56 #

  Kære Mette,
  Jeg har fluks sendt Isabella en mail – jeg gik nemlig kold på at få samlet den aller sidste wrappede maske op (fra den “gale” side), men ellers er jeg fuld af optimisme og slet skjult stolthed over arbejdets progression ;-)

  • Mette / Farmorfabrikken 1. december 2011 at 15:33 #

   Sejt – det synes jeg er ret godt gået! Jeg er sikker på, at Isabella kan hjælpe dig videre, så du snart kan flashe dit halsrør med stolthed ;-)

 10. Isabella / Farmorfabrikken 19. december 2011 at 15:57 #

  Farmorfabrikken har lavet en udførlig opskrift med video på halsrøret,
  se den her: http://farmorfabrikken.dk/2011/12/07/dissekeret-opskrift-pa-purl-bees-halsror/

  • Mai-Britt 13. december 2012 at 15:57 #

   Hej Mette og Isabella. Linket til videoen virker ikke. Kan en af jer hjælpe? Jeg går simpelthen kold, hver gang jeg når til at skulle samle den sidste wrap op fra vrangen, mens jeg strikker ret :0( Ellers en rigtig fin opskrift som det død og pine nok skal lykkes mig at komme igennem!

   • Mette 14. december 2012 at 16:11 #

    Hej Mai-Britt

    Mystisk, jeg har lige prøvet alle videoerne og de fungerede fint. Det var Isabella, som strikkede røret og hun blogger desværre ikke mere. Og jeg har ikke prøvet opskriften selv. Så selv om jeg vildt gerne vil hjælpe dig, så kan jeg desværre ikke :-( Jeg håber, at du får det til at lykkes! :-) Pøj pøj med projektet.

    Kh, Mette

 11. line 26. juni 2012 at 17:28 #

  mon nogen har tid/overskud til at lave en opskrift til barne str. ca.1-2 år? ville elske at strikke sådan en til min datter!

  • Mette 27. juni 2012 at 15:17 #

   Åh, det er jeg desværre ikke så skarp til. Håber du finder nogen, der kan hjælpe

 12. Mette 7. september 2012 at 20:25 #

  Det er jo et rigtig flot projekt, og jeg insisterer på at få det strikket. Har nu forsøgt mig to gange med forskelligt garn, men hver gang bliver det for rundet i siderne ned mod spidsen, således at den flotte kant nærmest kommer til at vende indad (mod mig hvis jeg havde det på). Kan det være at jeg strammer det for meget når jeg strikker wrap and turn? Synes det er svært at løsne det mere…

  • Mette 9. september 2012 at 08:10 #

   Åh, jeg må desværre melde pas, Mette :-/ Jeg har ikke selv prøvet at strikke projektet og er ked af, at jeg ikke kan være til mere hjælp. Jeg håber, at det lykkes! Go’ søndag :-)

 13. Helle 3. oktober 2012 at 23:18 #

  Hej
  Var der mon nogen der har opskriften i str 1-2 år

 14. Helle 3. oktober 2012 at 23:18 #

  Hej
  Var der mon nogen der har opskriften i str 1-2 år
  vh Helle

 15. Line 6. februar 2013 at 20:47 #

  jeg er helt klar med garn, maskemarkører og pinden, men jeg kan simpelthen ikke komme i gang, for jeg kan ikke gennemskue starten, skal det strikkes rundt eller frem tilbage? Håber du kan hjælpe Mette selvom det er Isabella der har lavet det, ellers er der måske en af de andre der har kommenteret her der kan hjælpe… så bli’r jeg glad

  • Mette 7. februar 2013 at 19:24 #

   Hej Line

   Du skal strikke rundt :) Et lille trick, hvorpå du kan afkode opskrifter (åh tro mig – jeg ved, hvor frustrerende det kan være), så skal du blot tjekke, hvordan hver ‘omgang’ bliver betegnet. Det vil sige står der “1. pind” – så skal du strikke frem og tilbage. Står der “1. runde”, så skal du strikke rundt :)

   Kh, M

 16. Dorte Danielsen 4. november 2014 at 22:40 #

  Hejsa sad lige og ledte efter et halsrør jeg kunne gå i gang med. Og faldt jo så over denne hyggelige :) og så var jeg jo også heldig at finde denne skønhed :)
  Vil gerne høre om du ved hvilket garn det er og evt farvekoden, for synes faktisk det er mega fint på billedet :)
  Vh Dorte

 17. Marie Louise 18. november 2014 at 23:25 #

  Så dejligt og brugbart! Jeg er lige blevet færdig med et, men jeg brugte kun 50 g merino uld-garn, og det ser ud som om, det er samme størrelse?! Jeg synes det er meget underligt. (50 g = 130 m).

 18. Anne-Mette 2. januar 2015 at 21:15 #

  Wauw wrap and turn er svær at gennemskue!! Jeg har set en masse videoer og det ligner jeg gør det samme.

  Følger opskriften og gentager række 7 og 8 som beskrevet

  Men hvorfor ender jeg med 93 masker på pinden hver gang, i stedet for de 81 som det skal være?

  Arhh jeg har taget det hele op 3 gange nu og kan ikke finde ud af hvad jeg har misforstået. Håber nogle kan hjælpe :-))))))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wrap & Turn | Kemoland - 4. december 2012

  […] Første adventslys er tændt (kun tre dage forsinket …), Ella sover, Nora slapper af med Minecraft i sengen (igang med konstruktion af drivhus i en trætop) og jeg har netop knækket koden til centreret dobbelt-indtagning efterfulgt af wrap & turn på min nye vinterhalsedisse i grøn tweeduld (opskrift fra Farmorfabrikken). […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates