Har du styr på din strikkefasthed?

Det her er et indlæg om at dumme sig og om hvorfor strikkefastheden er så vigtig. Det er både et slag i hovedet på mig selv og en løftet pegefinger. Det er en lærestreg og hele grunden til mit nye nytårsforsæt…

Jeg ved ikke hvorfor, jeg troede, at jeg da selvfølgelig var synsk og uden videre kendte til, hvordan resultatet af en opskrift på en lille strikket babycardigan ville blive. For jeg tænkte overhovedet ikke på at tjekke strikkefastheden, inden jeg gik igang med den her:

Jeg var så optaget af at hitte ud af, hvordan jeg strikkede mønsterrapporten, at jeg i min iver gik direkte igang med at strikke – UDEN AT TJEKKE STRIKKEFASTHEDEN! For blondinen her brugte jo det garn og den pindestørrelse, der var nævnt i opskriften, så det passede sikkert fint.

Men ak, historien udvikler sig nu til en ren gyser. For selvfølgelig passede strikkefastheden ikke. Det viste sig nemlig, at jeg er gået fra at strikke stramt til pludselig at strikke løst. Så den lille cardigan blev alt andet end lille. Og i samspil med at jeg først gik igang med at bruge strikketæller, da jeg nåede til ærmenerne, og således havde målt forstykkerne og bagstykket i længden (og ikke i antal pinde) blev de to stykker væsensforskellige. Kroppen blev bred som en tønde og ærmerne ligeså lange som Rundetårn. Mønsterrapporten blev tilgengæld rigtig fin! Men det bliver nok svært at finde en baby, der kan passe den – medmindre den har været med i en Shrek-tegnefilm, har en grøn hudfarve og bader i mudder.

Jeg er grædefærdig. For i går morges kom så den lille fyr til verden, som jeg havde tænkt mig at give cardiganen. Og jeg kan på ingen måde nå at strikke en ny. Set i bagklogskabens lys vil mit første nytårsforsæt derfor være:

Tjek ALTID strikkefasthed.
Brug ALTID strikketæller.
Amen!

Læs også om:

7 Responses to Har du styr på din strikkefasthed?

 1. Anne 3. januar 2012 at 07:45 #

  Øv! Jeg har aldrig tjekket strikkefastheden… Jeg går altså også bare ud fra, at hvis jeg bruger det garn og de pinde, der er angivet i opskriften, så passer det, men det gør det jo så åbenbart ikke altid… Håber du finder på en anden gave til den lille dreng:)

 2. Astrid 3. januar 2012 at 08:17 #

  Jeg føler med dig! Jeg har lige strikket ikke mindre end tre babysko, som var for små fordi jeg ikke gad lave en strikkeprøve…

 3. Zanne 3. januar 2012 at 10:29 #

  Jeg har ret pænt styr på min strikkefasthed – men tjekker ALDRIG og jeg har strikket altid og hele mit liv ;)
  Jeg har aldrig haft problemer og tager ærlig talt ikke særlig tungt, jeg bruger det garn og de pinde jeg nu engang har lyst til, og har som sagt (heldigvis) aldrig oplevet noget i stil med din grufulde historie.
  Som da var øv med øv på. Øv!
  Men jeg er vist nok velsignet med et godt gen i den retning, der gør at jeg har den perfekte strikkefasthed, og derfor, uden at tænke nærmere over det, kan bruge andet garn og pinde, fordi jeg kan ’se’ hvad der passer (sammen).
  Håber det gik/går alligevel.
  Stort og varmt trøstekram herfra!
  Z

 4. Mette / Farmorfabrikken 3. januar 2012 at 16:22 #

  Tak, Anne – og ja, jeg har også altid fået tingene til at passe fint. Men det tør jeg ikke løbe an på mere. Æv :-(

  Hi hi, Astrid – dejligt at høre at selv en garvet strikker som dig har oplevet det samme!

  Ja, mega øv, Zanne, og tak for de søde og trøstekram :-) Jeg har heller aldrig tænkt over strikkefastheden, men det kommer jeg vist til nu. Var også helt overrasket over at opdage, at jeg faktisk har skiftet strikkestil… Hmmm… Jeg må vist bare op på hesten igen :)

  Kh, Mette

 5. Birgitte 25. januar 2014 at 23:04 #

  Hmm. Strikkefasthed.
  Er helt gået i stå med at strikke, da jeg ikke kan få en ensartet strikkefasthed. Strikker meget forskelligt ret og vrang. Prøvede med benvarmere, som skulle sno sig, altså uden hæl. De blev koniske!! Smalle i den ene ende og brede i den anden.
  Så lige nu hækler jeg – det er bedre!

Trackbacks/Pingbacks

 1. DIY: Strik en sommertop til babyFarmorfabrikken - 24. februar 2014

  […] Hel længde: 26-(28)-30-(32)-34 Garnforbrug: 2-(2)-2-(3)-3 nøgler Pinde: Jumperpinde nr. 3,5 og 4 Strikkefasthed: 22 masker i glatstrik på pind 4 = 10 x 10 […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates