Sundt sødt til slikmunde

Jeg er en sukkergris. Punktum. Jeg vil hverken prøve at lyve eller tale uden om. Jeg elsker slik og søde sager. Og har altid gjort det. Som barn brugte jeg derfor alle mine hårdtjente mønter – som jeg bl.a. fik ved at pudse søsters cykel – på bland-selv-slik hos den lokale købmand i min barndomsby Uggeløse.

Jeg kan stadig huske, hvordan dørklokken ind til butikken nærmest klingede magisk i mine ører, når jeg trykkede døren op til slaraffenland med ugens indtjening af mønter hårdt knuget i min lille barnehånd. Og i dag skal jeg blot lukke øjnene for at se slikdisken for mig igen. Kassevis af skumbananer, lakrids-bogstaver og kirsebær-vingummier. Jeg kunne lægge strategier i timevis inden for at sikre mig den bedste blanding af ugens snolder: “10 øre af den, 25 øre af den og 2 kroner af den”. Det var ren lykke!

I dag er jeg stadig ikke bleg for at tage godt fra, når slikskålen bliver stillet foran mig. Men jeg må indrømme, at nutidens afsløringer af, hvad der faktisk er i skumbananer, lakrids-bogstaver og kirsebær-vingummier gør, at jeg ikke længere tankeløst gumler godterne i mig. For det er da (voldsomt) ulækkert at tænke på, hvad man byder sin krop, hvis man blot bruger 3 sekunder på at studere en vingummi og derefter forestiller sig, hvordan den er blevet til og hvorfor den stadig ser ud, som den gør, selv om den er lavet for 2 år siden og er holdbar minimum 5 år endnu.

Så da jeg så den nye bog “Sundt sødt” af Pia Krøyer, tænkte jeg, at det var på tide at give alternativerne en chance. I går aftes – da sukkertrangen meldte sin ankomst liiige efter aftensmaden – lavede jeg så én af opskrifterne på de såkaldte konfektkugler. Fremgangsmåden var ret simpel: kast dadler, mandler, kakao og jomfrukokosolie i foodprocessoren og tryk derefter på start. Men selve udformningen var lidt af en udfordring. Man skal i hvert fald ikke være sart overfor at få fedtede fingre – se her.

Men MUMS! Selv om kulgerne var uden hvede, sukker og andre grimme kunstige sødemidler, så smagte de små sundhedsbomber skisme godt! Selv kæresten der ellers ikke lader sig påvirke af ekspertnes løftede pegefingre hapsede 1-2-3-mange af de små, sprøde kugler i sig, så slikskålen med engelske vingummier stod urørt tilbage. Det tolker jeg som en stor succes!

Bogen er også fyldt med andre lækre sager – alt fra chokoladekage, muffins og cookies til lemonader, is og smooties. Læs evt. mere på Pia Krøyers egen blog lige her. Og lad nu tænderne løbe i vand over det her:

CookiesLemonadeSunde ispinde af frugt

Sidst, men ikke mindst, selve resultatet!

Læs også om:

8 Responses to Sundt sødt til slikmunde

 1. Anne 31. januar 2012 at 21:20 #

  Åh, ja det var tider hvor man kunne købe for 10 øre! Stakkels alle de små, lokale købmand, som hver fredag stod og tog imod en masse børn, der skulle blande slik ; )

  • Mette 2. februar 2012 at 08:44 #

   He – ja, det var egentlig ret utroligt, hvor stor en tålmodighed de havde :-)

 2. Astrid 31. januar 2012 at 21:25 #

  Uha, hvor ser det godt ud! Og slik er bare fantastisk. Og kage. Og chokolade. Og is. Og mere kage. Ærgerligt, at jeg ikke er gravid mere og derfor ikke har den undskyldning for at spise igennem! :)

  • Mette 2. februar 2012 at 08:43 #

   Ha ha… af den grund ved jeg ikke, om jeg nogensinde TØR blive gravid. Så vil jeg jo æde som en syvhovedet larve ;-)

 3. Eva 31. januar 2012 at 21:40 #

  Mums, det ser lækkert ud :)

  Jeg eksperimenterer også en del med sukkerfri lækkerier – kig evt. forbi min blog og bliv inspireret til noget, der er både sundt og godt :)

  • Mette 2. februar 2012 at 08:41 #

   Det lyder lækkert – jeg må vist lige kigge forbi inden indkøb til weekendens hygge ;-)

 4. Pia Krøyer 1. februar 2012 at 22:59 #

  Kære Mette & Isabella

  Tusind tak for den fine anmeldelse af min bog :-))) Det er super rart, at få respons. Jeg har tilladt mig at skrive et lille indlæg på min blog om jeres blog samt linke til jer. Derudover bringer jeg et lille uddrag af jeres anmeldelse.

  Mange hilsner
  Pia Krøyer

  • Mette 2. februar 2012 at 07:49 #

   Hej Pia

   Selv tak for de skønne opskrifter :-) Jeg glæder mig allerede til at skulle afprøve flere af opskrifterne i weekenden!

   Kh,
   Mette

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates