Jagten på den nemme sokkeopskrift, episode 2

Som du måske ved, har jeg ikke haft det store held med at strikke sokker og har tidligere skrevet om mine kvaler lige her. Og som du måske derfor også ved, så svor jeg, at jeg ikke helmede, før jeg fandt en nem opskrift – én uden fejl, uden mystisk pasform og uden kryptisk hæl! For er det bare mig eller er det især hælen, der skiller de gode opskrifter fra de dårlige?

Nu har jeg så strikket babysok nummer to (halleluja!) efter en opskrift, jeg har fået af min kære kollega. Hun har strikket et væld af sokker (læs: uden problemer) og har i sin tid fået opskriften af sin svigermor, som har fået opskriften fra en anden, som har fået opskriften fra en trejde. Eller sådan cirka. Den har i hvert fald cirklet godt rundt i de jyske kredse, så måske er der flere, der allerede kender den.

Opskriften, som jeg fik, var nemlig en kopi af en kopi af en kopi… Så den var lidt svær at tyde,  MEN – den var super nem at forstå (halleluja!). Jeg blev så glad, da det bekræftede min filosofi om, at strikkeopskrifter slet ikke behøves at være så kryptiske, som de ofte er. Alle der kan sin ret og vrang, kan være med – det er lige en opskrift efter mit hjerte. Og her er så mit svendestykke. Den første sok, jeg har strikket uden at bede om hjælp hos mine strikkeguruer.

Strikkede sokker, opskrift, babysokker

Jeg har sammenlignet sokken med den første sok, jeg strikkede efter opskriften fra bogen “Blød begyndelse“. Jeg synes faktisk, at hælen på den første sok – trods de mange fejl – føles bedre, den er i hvert fald knap så ujævn og ‘knubret’. Men jeg kan også godt se, at hælen på opskrift nummer to gør, at sokken har en form, der mere minder om en fods.

Hvad er jeres erfaring med pasform? Og en anden overvejelse er, hvorvidt det er bedst kun at lave rib foroven eller hele vejen ned? Hvad tænker I? Imens vil jeg lede videre efter den perfekte sokkeopskrift… Alle gode gange tre?

Babsok

Læs også om:

28 Responses to Jagten på den nemme sokkeopskrift, episode 2

 1. Zanne 25. februar 2012 at 13:23 #

  Jeg er bare IKKE til at sidde og bøvle med hverken 3-4 eller 5 små (dumme) pinde, så da jeg faldt over sidelæns-strikkede sokker/strømper – ja så var min lykke gjort! Nemmere bliver det ikke, og jeg kan godt leve med den lidt tykke sammensyning yderst i tæerne, som jeg faktisk ikke synes man mærker noget til.
  Jeg elsker dem – og slipper for flere pinde end de overkommelige 2 ☺

  • Mette 25. februar 2012 at 14:10 #

   Uh, det var snedigt ;-) For ja, de pokkers pinde vælter rundt og gør én ret forvirret i begyndelsen. Men stædig som jeg er, så vil jeg have, at det skal lykkes! Men TAK for tippet :-)

   Ps. Helt igennem fantastisk kjole, du har kreeret af bedstemortern. Wow!

   Kh, Mette

  • Birthe 26. juni 2014 at 10:37 #

   Hvor finder jeg den nemme opsjrift på baby strømperne ?

 2. Charlotte Malte 25. februar 2012 at 14:23 #

  Hej Mette
  Jeg er den heldige indehaver af en mor, der er SUBLIM strømpetrikker (for den sags skyld bare sublim strikker – 50 års erfaring og uddannet håndarbejdslærer). Hun strikker næsten altid i den første pasform du viser. Den er utrolig behagelig og vi bruger den hele familien, fra str 2 år til min far. Jeg har selv strikket noget og det er også den form jeg arbejder med – det med de fire pinde skal man bare lade være med at tænke over – det er jo ret logisk, når man er i det, omend lidt svært i de små størrelser…
  Tak for en fin blog.

  Charlotte

  • Mette 25. februar 2012 at 14:29 #

   Tusind tak, Charlotte! Det er altid en fryd at få gode råd fra andre :-) Og hvor er du heldig, at du har en mor, der er über-sej til strik. Det må være rigitig inspirerende. Go’ weekend. Kh, Mette

 3. Line 25. februar 2012 at 19:13 #

  Hej Mette
  Jeg har endnu ikke strikket børnesokker, men en del til min kæreste og til mig selv. I starten lavede jeg meget rib, det sagde opskrifterne nemlig, men min mor (åh de kloge mødre :-)) fortalte at jeg godt kunne spare på ribben, så nu strikker jeg rib så længe jeg gider :-) oftest som din nr 2.

  • Mette 26. februar 2012 at 07:38 #

   Hej Line

   Tusind tak – det er godt med de dér kloge mødre ;-) Jeg synes helt klart også, at sokken er pænere, når den ikke er rib hele vejen. Men angående babysokker, så har jeg hørt, at det er bedre for de små tykke ben, at der er rib… Hmmm. Det skal bestemt ikke være nemt ;-)

   Go’ søndag. Kh, Mette

 4. Marianne Topping / Tulle Momsemor 26. februar 2012 at 19:33 #

  Jeg læste engang at en drejet rib er super godt til små fødder, næsten umulige at få af. Jeg har ikke selv prøvet det endnu, da det her i familien er min mor der strikker sokker og “så længe jeg kan, behøver du bare sige hvad du vil have” ;o)

  • Mette 26. februar 2012 at 19:43 #

   Hej Marianne

   Ja, det har også hørt – så måske der er noget om snakken?
   Det lyder bestemt heller ikke dårligt at have en sokke-strikker-mor :-) Jeg kunne i hvert fald snildt komme med en lang bestillingsliste… Hjemmestrikkede sokker er fantastiske! De varmer på flere måder ;-)

   Go’ søndag aften. Kh, Mette

 5. Anne 27. februar 2012 at 23:02 #

  Hej Mette:-)

  Jeg har lige strikket et par sokker til min søn på knap et år. Jeg faldt over bogen: “To på en pind – fra tå til top”. Det går kort fortalt ud på, at man strikker ét par sokker på samme tid på én rundpind, det er altså ret smart. Hælen er strikket med venderækker, hvilket jeg lige skulle undersøge nærmere, men her fandt jeg altså en masse hjælp på http://www.paapinden.dk. Hun har også en sokke-strikke-skole. Selve formen på sokkerne er meget lig den der er på din første sok. Bogen er en trin-for-trin vejledning og der er billeder til hvert trin. Jeg håber du finder den helt rigtige sokkeopskrift.

  Hilsen Anne

  • Mette 28. februar 2012 at 20:44 #

   Hej Anne

   Tusind tak for tippet! Jeg har godt hørt, om den type opskrift – det lyder jo virkelig smart :-) Det tror jeg, at jeg må prøve på et tidspunkt.

   Kh, Mette

 6. Inge Burgaard 28. februar 2012 at 12:00 #

  Jeg strikker en del sokker i alle størrelser, og dette er for mig en let og god opskrift uden en masse dikkedarer: http://www.kvickly.dk/upload/modul/kvickly/strikkeopskrifter/ue_02_sokker.pdf
  Jeg strikker altid rib i hele skaftet, så glider sokkerne ikke så let ned. Strikker jeg sokker til de helt små, som ikke har sko på sætter jeg en hulrække lige over hælen til at trække et snoet bånd igennem til at binde, så er de ikke så lette for Baby selv at tage sokkerne af. Håber det giver dig noget brugbart… God fornøjelse

  • Mette 28. februar 2012 at 20:45 #

   Ih, skønt! Tusind tak Inge – for både opskrift og tips :-) De er bestemt brugbare og opskriften skal hurtigst muligt tjekkes ud.

   Kh, Mette

 7. Camilla 29. februar 2012 at 21:09 #

  Jeg har absolut igen fif ud i sokkeopskrifter. Det er til dato kun lykkedes mig (noget med tålmodighed måske?) at strikke to par sokker.
  Men… Jeg faldt lige over dem her: http://www.knitty.com/ISSUEff11/PATTdoubleheelix.php
  Og kom til at tænke på din sokke-følgeton.
  Ikke fordi de ser ud til at være af den nemme slags… Noget, jeg selv godt kunne finde på at kaste mig ud i – bare fordi de er anderledes (og som så sikkert ville tage mig mindst et år at få færdigt ;-) ).

  • Mette 1. marts 2012 at 16:51 #

   De er VILDT fede! Tusind tak for det tip. Men ja, jeg tror, at jeg liiige skal øve mig lidt endnu, før jeg kaster mig over dem :-)

 8. henriette 3. juni 2012 at 22:04 #

  Hej jeg er også ved at lære at strikke strømper.kunne jeg få den opskrift som du bruger til sok 2 eller fortælle mig hvoe man kan købe den henne ?

  • Mette 5. juni 2012 at 09:29 #

   Hej Henriette

   Hmmm… det ved jeg desværre ikke, da den opskrift jeg har fået er en kopi af en kopi af en kopi af en hjemme-maskinskrevet opskrift :-/ Men prøv evt. at spørg efter en nem opskrift i en garnforretning. De vil helt sikkert kunne hjælpe dig :-) Pøj pøj med projektet

   Kh, Mette

 9. Ulla Reiche 20. september 2012 at 22:31 #

  Faldt lige over dit strømpe indlæg. Jeg har altid døjet med strømper og finder det absolut ikke hyggeligt at sidde m 4-5 strømpepinde. Jeg strikker alle strømper m macig- loop. Min helt store åbenbaring fik jeg, da jeg i julegave fik politikkens store strikke og hæklebog. Der pt kan købes i Bilka for den nette sum af 75 kr. Først efter at have læst kap om strømper på 3 sider gik der en prås op for mig. Nu bruger jeg aldrig mere en opskrift, for teknikken og logikken sidder der bare.

  Kh

  Ulla

  • Mette 21. september 2012 at 07:36 #

   Hej Ulla

   Tuuuusind tak for den besked. Så er der altså lys forude! Juhu! Jeg må vist igang med at nærlæse Politikens. Tak :-)

   Kh, Mette

 10. AliceA 28. december 2012 at 07:34 #

  Boomerang hæl – giver den rette form på sokken, men er ikke så bøvlet som den ‘jyske’ kilehæl.

  • Mette 28. december 2012 at 08:55 #

   Uh, tusind tak for tippet, Alice! Det må jeg kigge efter :-)

 11. lilian søgaard wogensen 16. marts 2013 at 09:15 #

  elller kom ind på gruppen Sokker der Rocker på FB http://www.facebook.com/liliansw#!/groups/254783267947461/
  der er vi 800 glade sokkestrikkende enthusiaster som strikker på alle måder, men fælles for os alle er, at vi elsker at strikke sokker.
  Alle der ikke bryder sig om at strikke sokker på 5 pinde, eller som ikke kan få 2 par ens (eller bare færdige) skulle lære sig at strikke 2 på een gang på magic loop enten fra skaft ned eller tå op. Jeg selv er svoren tilhænger af tå op, som har en række fordele….
  lilian

  • Mette 17. marts 2013 at 21:02 #

   Tusind tak, Lilian – det lyder som en skøn gruppe :-)

 12. Kitty 27. oktober 2013 at 14:19 #

  Undskyld jeg hiver fat i den her, men det er svært at finde en opskrift der bare siger “pling” der var den! Det synes jeg i hvert fald og har besvær med at finde en som min veninde ikke får grå hår af, så måske det ender med en billedserie til hende. Nu ser vi.

  Jeg laver nu også rib hele vejen til hælklappen, for så bliver de hvor de er og laver altid rigelig lang skaft fordi det er så dejligt at kunne bukke om, hvis anklerne har brug for lidt ekstra varme. Mine unge mennesker nyder osse dette og vil meget nødigt undvære deres kvote hvert år :)

  Et lille trick der måske kan bruges af andre; prøv at have sokken fordelt på kun 3 pinde og strik med den 4. Det er så meget nemmere. Sætter kun på 4 pinde når der skal tages op i hælen (kile) og laves båndtå.

  Har ingen standardopskrift ud over det i hovedet, eneste jeg går ud fra er faktisk en tegning/omrids af den fod der skal have sokken på. Laver en streg tværs over omridset, så den flugter med hvor lilletåen stopper. Fra det punkt starter jeg båndtåen og sokken passer altid. Måske andre kunne bruge det til et eller andet :)

 13. Anette Villefrance 30. december 2013 at 16:17 #

  Hej Opskriften på sokkerne strikket på 2 pinde ser rigtig fin ud. Er det muligt du evt kunne lægge den ud på din hjemmeside.
  Venlig hilsen
  Anette Villefrance

  • Mette 2. januar 2014 at 15:25 #

   Hej Anette, tusind tak – sokkerne her er dog desværre ikke strikket på to pinde. Men jeg har på et tidspunkt set bog med masser af sokkeopskrifter på den måde. Kan dog ikke helt huske, hvad den hedder, men må helt sikkert være et hit :) Rigtig god strikkelyst. Kh, M

 14. Ilse Reginhardt 20. januar 2014 at 10:54 #

  mojn.. jeg vil prøve om jeg kan strikke sokker
  kan jeg få dig til at sætte en på min mail adr… det skal være den med firkant hæl på forhånd tak
  ha en go´dag hilsen Ilse Regingardt
  skovvænget 12 ST TH
  6100 Haderslev

  • Mette 20. januar 2014 at 19:57 #

   Kære Ilse, sokken er fra bogen “Blød begyndelse”, det er desværre ikke min, så jeg ikke sende den til dig. Men prøv at kig på Garnstudio’s hjemmeside – de har masser af fine opskrifter :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates