Strikkeopdragelse: Hals- og ærmekanter #6

Jeg er igang med at strikke en lille sommertop til baby, hvor både hals- og ærmekanter skal strikkes fast på arbejdet efter man har strikket for- og bagside. Det har jeg endnu ikke prøvet, da kanterne på de ting, jeg har strikket so far, altid har hængt sammen med resten af arbejdet – fx den lille babyvest, som man strikker ud i et. Jeg greb derfor straks ud efter min strikkebibel og slog op på side 97 under kapitlet: “At strikke kanter på”. Bum. På ganske kort tid åbenbarede sig en helt ny verden af kanter…

Det første jeg lærte var, at kanterne ofte strikkes på pinde, der er ½-1 størrelse mindre. Og at kanterne altid skal strikkes på før resten af arbejdet sys sammen. Bum bum. Allerede nu var jeg blevet en hel del klogere end jeg var før.

Dernæst viste det sig, at selve kant-strikningen heldigvis ikke var sværere end som så. Det var faktisk blot lidt som at hækle med en strikkepind. Udfordringen viste sig snarere at komme i form af afkodningen af masker. Jeg har fx nemt ved at afkode aflukningsmaskerne, men svært ved at afkode kantmaskerne. Så for mig bliver udfordringen større ved ærmegab end ved halsudskæring. Nåh, men lige meget om du strikker ærmer eller hals, så lyder proceduren ganske enkelt som følger:

“Hold garnet på venstre hånds pegefinger, som når du strikker. Stik pinden ind under hele kantmasken (2 tråde), grib garnet med spidsen, og træk det ud under kantmasken. Som regel strikkes 1 maske i hver kantmaske” (s. 97, Politikens Strikke- og hæklebog)

Hvis du – som jeg – har nemmere ved at forstå ting, når du SER dem frem for når du LÆSER om dem, så kan jeg anbefale, at du ser denne video fra Garnstudio. Spring frem til 2 minutter og 40 sekunder. Her viser de, hvordan man strikker masker på. Eksemplet er godt nok vist på en sokkehæl, men princippet er det samme. Se videoen her.

Inden jeg gik igang med at strikke kanterne på babytoppen, lavede jeg lige et lille øvestykke, som viste sig at være en klog investering. Man gør sig nemlig altid et par erfaringer, som er gode at tage med sig. Fx fandt jeg ud af, at det er vigtigt, at du lukker løst af – ellers er det møg besværligt at hente garnet gennem begge aflukningskæder. Hvis der nu alligevel er et par masker – eller ti – som driller, så er hækle-sammenligningen slet ikke så tosset. For jeg fandt ud af, at du i princippet blot kan hente alle maskerne med en hæklenål og derefter sætte løkken på din strikkepind.

Og her er så resultatet. Jeg har valgt at strikke arbejdet i glatstrik og kanten i retstrik, da jeg skal gøre det samme i opskriften på babytoppen. Ofte bruger man dog ribstrik i kanterne, da det har en god elastisk funktion. Bemærk hvordan aflukningsmaskerne ligger på bagsiden, næsten som en hæklet kæderække. Til gengæld bliver forsiden helt glat. I like :-)

Min strikkebibel kunne i øvrigt yderlige fortælle, at der findes et hav af forskellige kanter alt efter om man strikker til halsudskæringen, knapkanten, ærmegabet eller lommen. Dem vil jeg ikke gå nærmere ind i her, da den enkelte opskrift i udgangspunktet altid vil fortælle, hvilken type der kræves. Men måske jeg vender tilbage til én eller flere af dem, når jeg støder på dem i andre opskrifter. Det må tiden vise…

Læs også om:

6 Responses to Strikkeopdragelse: Hals- og ærmekanter #6

 1. Tulle Momsemor 30. maj 2012 at 16:59 #

  Det var en super gennemgang og kan helt sikkert bruges.
  Jeg har jo også købt bogen, men du er godt nok mere habil i at få den brugt end jeg :O)

  Jeg tror faktisk at det nu er lettere for mig at samle masker op til kant, så tak for det!

  Solskins Smil fra Tulle Momsemor

  • Mette 31. maj 2012 at 15:37 #

   Ja, det kan nemlig godt være lidt trixy at samle masker op, da garnet ligesom glider af pinden… Også er hæklenålen jo et hit!

 2. Lotte Just Nielsen 7. juni 2012 at 19:09 #

  Jamen altså ! Nu har en gammel bedstemorstrikker i utallige år samlet de masker op med strikkepinden og så viser I at det kan gøres m hæklenål, meget nemmere og sikkert også pænere. TAK !

  • Mette 15. juni 2012 at 06:08 #

   Det var så lidt – og hvor er det dejligt at høre, at jeg kan hjælpe en ekspert, wow ;-)

 3. Janni 11. januar 2013 at 18:47 #

  Genialt! Jeg har “kun” forsøgt mig udi strømperne, men er lige nu igang med en baby-sømandsbluse (med sømandsbobler! Rigtig spændende strikkemetode, som du skulle prøve, hvis du ikke kender den) og skal jo til det på et tidspunkt… Ærmerne… Men nu føler jeg mig lidt mere tryg. Tak for en logisk gennemgang.

  • Mette 13. januar 2013 at 12:45 #

   Det var så lidt :) Og sømandsbobler står helt klart højt på “wanna-to-do-soon”-listen :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates