DIY: Strik en sommertop til baby

For et stykke tid siden faldt jeg over dette fine babysæt, som straks fik min sommerstemning til at blomstre. Åh, jeg tror ikke, at der findes noget sødere end små bløde, buttede babyarme i korte ærmer? Så mens foråret langsomt gjorde sit indtog udenfor, sad jeg indenfor og hyggede mig med at strikke den lille top.

Jeg har efterhånden strikket en del babyveste og har længe haft lyst til at afprøve en ny opskrift, som måske kunne blive et alternativ til vestens plads som klassiker i Farmorfabrikkens barselsgave. Jeg knus-elsker dog stadig vesten – tror ikke, at der er nogen opskrift, der kan tage dens plads. Men hvis man nu har lyst til at prøve et nyt projekt, så er opskriften på den lille top i store hovedtræk lige så nem at gå til som vesten. Babytoppen er nemlig strikket i glatstrik og kræver kun, at du kan eller har mod på at slå nye masker op i halsudskæringen og ærmegabet.

Jeg har langt om længe fået lavet en foto-illustreret vejledning til, hvordan du strikker den lille babytop. Du kan læse opskriften lige her…

Opskrift

Design: Hjertegarn
Garn: Hjertegarns Bommix Bamboo
Str.: 3-(6)-12-(18)-24 mdr.
Brystvidde: 40-(45)-50-(55)-60
Hel længde: 26-(28)-30-(32)-34
Garnforbrug: 2-(2)-2-(3)-3 nøgler
Pinde: Jumperpinde nr. 3,5 og 4
Strikkefasthed: 22 masker i glatstrik på pind 4 = 10 x 10 cm

Ryg:
Slå 46-(52)-58-(64)-70 masker op på pind 3,5 og strik 3 cm rib således alt efter, hvilken størrelse du strikker:

Str. 3 + 12 + 24 mdr.: 1 kantmaske, *2 ret, 2 vrang*, gentag fra * til * og slut med 1 kantmaske

Str. 6 + 18 mdr.: 1 kantmaske, 1 ret, *2 vrang, 2 ret*, gentag fra * til *og slut med 1 vrang, 1 kantmaske.

Kantmasker: 
Der findes fem forskellige måder at strikke kantmasker på. Jeg har lavet en lille guide, hvor du kan se de forskellige typer lige her. Personligt kan jeg godt lide Domino-kantmasken, hvor du tager første maske ret af og strikker sidste maske vrang. Til babytoppen her har jeg dog ikke brugt nogen kantmaske, men blot strikket glatstrik pinden ud. Det fortrød jeg senere, da jeg ikke synes, at sammensyningen blev særlig pæn.


Skift til pind 4 og strik glatstrik. Når arbejdet måler 23-(25)-27-(29)-31 cm lukkes de miderste 10-(12)-14-(16)-18 masker af til halsudskæringen. Pinden kommer til at se således ud med det lukkede midterstykke til halsen:

Derefter strikker du ene halvdel af skulderen op langs halsudskæringen og sætter den anden på en maskeholder. Du skal nemlig strikke hver side af halsudskæringen færdig hver for sig.

Du strikker hver halvdel ved at lukke af i halsudskæringens side, således at toppen går op to spidser (som bliver til toppens skuldre). Alt efter hvilken størrelse du strikker, skal du lukke af således:

Str. 3: Luk 7 x 2 masker af
Str. 6: Luk 8 x 2 masker af
Str. 12: Luk 9 x 2 masker af
Str. 18: Luk 10 x 2 masker af
Str. 24: Luk 11 x 2 masker af

Eksempel:
Str. 3: Strik frem og tilbage på pinden, forsat i glatstrik (14 pinde i alt). Hver gang du starter på pinden i halsudskæringens side, lukker du to masker af. Det gør du i alt 7 gange. Husk at lukke af ret, hvis du er på retpinden og vrang, hvis du er på vrangpinden. Det skifter nemlig alt efter, om du lukker af på det højre eller venstre stykke langs halsudskæringen.

Derefter lukker du de sidste 4 masker og hæfte ende. Strik den anden side på samme måde, blot modsat med aflukningen af masker ved halsuskæringen. På nendenstående foto kan du se, hvordan jeg lukkede af til str. 6 måneder. Hvis du ikke er så god til at tælle rækker, så er strikketælleren en fantastisk hjælp.

Forstykke:
Slå op og strik fuldstændig som ryggen. Derved har du to ens stykker, der ser således ud:

Kanten ved halsudskæringen:
Du strikker forstykkets og ryggens halsudskæringskant hver for sig, så du ender med at få to identiske stykker. Så om du begynder med forstykket eller ryggen er hip som hap. Du laver kanten på halsudskæringen ved at samle masker op (se nedenstående tip) og strikker i retstrik frem og tilbage.

Start: Med pind 3,5 samler du masker op, således at du får 1 maske for hver aflukkede maske (med andre ord vil det sige, at det skal passe med det antal masker, du slog op: 46-(52)-58-(64)-70.) Strik 3 pinde ret. Luk af og strik det andet stykke på samme måde. Hæft alle ender.

TIP: Hvordan man samler masker op
Har du ikke prøvet at samle masker op før, så er der hjælp at hente lige her, hvor jeg skrevet om, hvordan du strikker masker på til kanter.

Her kan du se, hvordan opsamlingen ser ud, når du har fået alle dine masker pinden (foto 1) samt hvordan den færdige retstrikkede halsudskæring ser ud (foto 2).

Ærmegab:
Læg ryggens spidser ovenpå forstykkets spidser, således at der dannes et dobbelt lag på ca. 7-(8)-9-(10)-11 cm. Mål ca. 9-(10)-11-(12)-13 cm ned i hver side fra skulderen.

Eksempel:
På dette foto kan du se, hvordan jeg har målt op til str. 6 mdr. Et dobbelt lag på 8 cm (første foto) og 10 cm ned på hver side. Jeg lagde dog en lille cm ekstra oveni, hvorfor der er målt 21 cm på det første foto. Næste gang jeg strikker toppen, tror jeg dog, at jeg vil lægge endnu et par cm til. For jeg synes godt, at ærmerne må blive lidt større til de små buttede babyarme.

TIP: At få begge sider lige lange
Du kan evt. lige tjekke det målte stykke ved at lægge trøjen sammen. Derved kan du se, om kanten for neden på toppen flugter (med andre ord: om forstykket og bagstykket flugter). Således sikrer du dig, at ryggen ikke bliver længere end forstykket – eller omvendt.

Når du har markeret stykket til ærmegabet samler du masker op med pind 3,5 på samme måde som ved halsudskæringen. Denne gang skal du dog ikke samle alle masker op, men springe hver 3. over. Det vil sige, at du skal samle 2 masker op og springe hver 3. over.

Når du har samlet maskerne op, ser arbejdet således ud. Husk at når du samler de masker op, hvor forstykket og ryggen mødes, skal du gennem begge lag (se pilen på fotoet). Det er lidt bøvlet og man skal holde tungen lige i munden, men det skal nok blive fint :-)

Når alle masker er samlet op strikker du 3 pinde ret. Luk af. Strik det andet ærmegab på samme måde. Til sidst syr du sidesømmene samme. Se evt. denne video fra Garnstudio, der viser, hvordan man syr to stykker sammen. Se videoen lige her.

TIP: At få to ens ærmegab
Når du har samlet maskerne op på det første ærmegab, kan du lige tælle, hvor mange masker, du har. Så er du sikker på, at det andet ærmegab bliver lige så stort.

Læs også om:

52 Responses to DIY: Strik en sommertop til baby

 1. Den gamle Krage 31. maj 2012 at 18:18 #

  For 33 år siden strikkede jeg en del sweatre til min ældste med amerikansk lukning – de var så gode!
  Tak for at du genopfriskede teknikken for mig.
  Og dit babysæt… – det ligefrem SKRIGER på at blive strikket. Hvor er det nuser.

  • Mette 31. maj 2012 at 20:14 #

   Hvor er det dejligt at høre :-)

 2. Betina Johnsen 31. maj 2012 at 18:26 #

  Hvor er det skønt med dine foto-illusteret vejledninger. jeg er først lige begyndt at strikke for ca 1/2 år siden, så der er stadig mange ting i en opskrift jeg kan være i tvivl om, så det er jo dejligt at jeg kan se på billederen at jeg ikke er helt galt på den:)

  hilsen Betina

  • Mette 31. maj 2012 at 20:14 #

   Jeg ved alt for godt, hvad du mener – sådan jeg har det stadig ofte ;-) Det er så meget nemmere, når man kan se tingene. Kh, Mette

 3. Anne 31. maj 2012 at 19:37 #

  Hold da op. Den er godt nok fin… Den opskrift må da afprøves på tidspunkt :)

  • Mette 31. maj 2012 at 20:11 #

   Den er fin og nem at strikke, I like ;-)

 4. Helle Lundsgaard 31. maj 2012 at 20:16 #

  Hvor er den sød :o) Hvem der bare kunne strikke..

  Hvis I har lyst til at støtte min indsamling til fordel for Glæd børnene så kig forbi min blog :o)

  http://kreativeeksperimenter.blogspot.com/2012/05/vil-du-glde-et-barn-sa-stt-indsamlingen.html

  Mvh Helle

  • Mette 1. juni 2012 at 14:05 #

   Hvor er det en skøn ide, Helle! :-) Kh, Mette

 5. Christine 1. juni 2012 at 16:58 #

  Det sødeste sæt. Må prøves – og jeg er lige blevet farmor til en pige på nu 2 dage. Hun må have sådan et sæt. Tak for de mange gode idéer.

  • Mette 3. juni 2012 at 09:11 #

   Nårh, en lille bitte bette én. Stort tillykke med familieforøgelsen :-)

 6. Tulle Momsemor 2. juni 2012 at 16:02 #

  Kan kun give de andre ret – det er bare så sødt.
  Måske man skulle få det strikket i tøsefarver til mit skønne barnebarn?

  Sommer Smil fra Tulle Momsemor

  • Mette 3. juni 2012 at 09:10 #

   Det ville blive så sødt :-)

 7. Henriette 4. juni 2012 at 14:38 #

  Sikke en fin top, det ligner noget en begynder som mig kunne klare. Lige et spørgsmål dog; vil det ha nogen stor betydning for størrelsen hvis det blev strikket på en pind 3,5? Mvh Henriette

  • Mette 5. juni 2012 at 09:27 #

   Hej Henriette

   Jeps, at ændre størrelse af pinden har betydning. Derfor er det vigtigt, at du laver en strikkeprøve. Hvis du strikker stramt, skal du gå en pind størrelse op. Hvis du strikker løst, skal du gå en ned. Jeg har selv brændt nallerne én gang, hvor jeg strikkede med nogle andre pinde og heller ikke havde lavet en strikkeprøve. Det blev den mest mærkelig trøje. Bred som Rundetårn, men helt ufattelig kort. Og det er træls, når man jo har brugt lang tid på projektet.

   Men prøv dig frem. Du vil takke dig selv og blive endnu gladere for arbejdet, hvis du tjekker strikkefastheden :-)

   Kh,
   Mette

 8. sofie clausager 4. juni 2012 at 16:59 #

  Tusind tak for opskriften :) Det ser naesten let ud, tror lige det er saadan en min datter har brug for.

  • Mette 5. juni 2012 at 09:23 #

   Det var så lidt :-) Go’ fornøjelse med projektet

 9. Umm Safiya 6. juni 2012 at 11:13 #

  Hvor er den altså fin.. Den tror jeg helt bestemt jeg vil kaste mig ud i, når jeg er færdige med det nuværende projekt.

  Mvh. Amira

  • Mette 15. juni 2012 at 06:07 #

   Den er rigtig sød og dejlig overskuelig :-)

 10. malene 4. juli 2012 at 17:41 #

  jeg kan se det er garn lavet af bomuld og bambus. hvordan er bambus garn. er det i stil med uld
  eller kan man evt. bruge uld og bomuld.

  • Mette 15. juli 2012 at 11:12 #

   Hej igen

   Jeg er personligt ret vild med bambus-garn. Det er dejligt blødt og har sådan en fin tekstur. Et par gange har jeg eksperimenteret med at bruge bambus i stedet for uld (til de projekter, der skulle være mere sommer-agtige og knap så varme). Og andre gange modsat. Men det kommer meget an på opskriften. For den kan godt ændre sig, hvis du bruger en anden garntype end opskriften anviser. Prøv dig evt. frem en strikkeprøve først. Det giver en god fornemmelse af, hvordan projektet arter sig :-)

 11. ilse 18. oktober 2012 at 10:52 #

  Tak for den dejlige opskrift;) Jeg har “luret” på, at hvis man strikker den i noget andet garn(blødt uld) så kan den jo også bruges som undertrøje, for det er en skøøøn halslukning

  • Mette 18. oktober 2012 at 13:17 #

   Jeg gir’ dig helt ret :-)

 12. Stine Klejs Rahbek 21. oktober 2012 at 14:51 #

  Hej Mette

  Mange tak for din supergode DIY sommertop til baby! Jeg har stikket en til min søn på 8 md – du kan se den her:
  http://viholderafhverdagen.wordpress.com/2012/10/21/strik-fra-farmorfabrikken/

  Mange tak for en super god blog i øvrigt! Jeg følger den trofast :-)

  Kunne du mon lokkes til at linke til min og Mettes nystartede blog (http://viholderafhverdagen.wordpress.com/)? Vi er nye som blogskribenter, men har længe fulgt din og andre kreablogs.

  Hav en dejlig søndag! Mvh Stine

  • Mette 21. oktober 2012 at 19:24 #

   Øj, den er fin – og hvor er August bare kær! God ide også at bruge toppen som vest :-)
   Og velkommen til bloguniverset! Det er nogle fine ting I laver – jeg sætter gerne et link på bloggen!

   Kh, Mette

 13. Anna 22. oktober 2012 at 15:42 #

  Hej Mette.
  Har du prøvet at lave denne model hvor du strikker rundpind hele vejen op til der hvor ærmerne skal starte? – jeg er nemlig ikke den store vrang-strikke-fan, så ville lige høre om du har erfaringer med det.
  Har du i øvrigt forsøgt dig at lave kanter i kontrastfarver? evt. hækle dem på efterfølgende? Jeg overvejer at skrifte farve lige på de sidste to pinde i halsstykket, og måske de yderste på ærmerne – alternativt hækle dem på…
  Tusinde tak for din fantastiske blog – det er sku et hit!
  Hilsen Anna

  • Mette 22. oktober 2012 at 19:43 #

   Hej Anna

   Desværre nej, jeg har ikke prøvet den på rundpind, men mon ikke det burde være ud ad landevejen?
   SUPER god ide med kanten i anden farve. Sig endelig til, hvis du springer du i det projekt. Jeg vil rigtig gerne se resultatet :-)
   Og tusind tak for de pæne ord.

   Kh, Mette

 14. Princie 30. december 2012 at 12:54 #

  hej og endnu en gang tak for denne side….
  Mine to stykker ruller helt sammen i begge sider, er det normalt eller er det fordi jeg strikker for stramt. bruger baby merino uld.
  synes også det er virkelig svært at samle masker op ved hals og arme, synes jeg får huller rundt omkring, er der et trick til det eller bliver man bare bedre med tide?
  Har aldrig strikket andet end huer og halstørklæder før jeg faldt over din side, så igen tusind tak

  • Mette 30. december 2012 at 13:16 #

   Hej Princie

   JA, det er helt normalt at det ruller sammen :-) Jeg plejer gerne at presse stykkerne lidt med strygejernet på et fugtigt viskestykke. Så falder maskerne så pænt og stykkerne lægger sig fladt som en pandekage.
   Hmmm… jeg tror ikke, jeg har nogle tricks i forhold til opsamling. Måske du blot skal samle op en maske inde i arbejdet i stedet for helt ude i kanten?

   Og hvor er det skønt at høre, at du har glæde af Farmorfabrikken. Det varmer helt utrolig meget. For det er lige præcis dét, jeg så gerne vil med denne side. Hjælpe andre, hvor jeg selv kan huske, jeg synes det var svært.

   Pøj pøj med strikkeriet :-)

 15. Janni 7. februar 2013 at 21:00 #

  Hej Mette/Farmor…
  Tusind tak for en grundig og inspirerende gennemgang. Du kan se mit resultat på ravelry.com :-) (jeg ville have linket til dig, men jeg tror ikke opskriften ligger på ravelry?)
  Det med de lidt små ærmer er jeg sørme glad for, du gjorde opmærksom på, jeg lagde 1 cm til i str. 3 mdr, og jeg synes stadig det virker lidt stramt…
  Og godt tip med at stryge det fladt!

 16. princie 16. februar 2013 at 13:38 #

  Jeg fik et råd af en garvet strikker med mange års erfaring, at det ikke var godt at stryge. Hun gjorde bare strikketøjet vådt, evt vaskede det i hånden med uldsæbe og dryppede det af. Derefter fandt hun et viske stykke, og rullede fx forstykket på babytoppen ind i. Lagde det et lunt sted så det tørrede. Det var også en mulighed. Og det var helt lige i siderne og så blødt og dejligt at arbejde m bagefter. :)

  • Mette 16. februar 2013 at 22:46 #

   Wow, det lyder helt som en kongelig behandling :-) Det må jeg prøve, når jeg skal lidt større ting (til mig selv – ha ha…) Og tusind TAK for tippet :-)

 17. Katrine 12. marts 2013 at 12:11 #

  Hvis man vil strikke til en nyfødt, kan man så bare “nedjustere” opskriften, så man slår f.eks 40 masker op og så nedjusterer hele vejen igennem opskriften?

  • Mette 12. marts 2013 at 20:00 #

   Uh la la… det kan du jo i princippet sagtens. Nogle opskrifter driller dog, da de forskellige dele ikke nødvendigvis så passer sammen eller svarer til den størrelse, man strikkede efter at få. Denne opskrift er dog ret simpel og man kan jo selv bestemme, hvor stort ærmegabet skal være. Så ja – jeg tror godt, at du kan fifle dig frem til et super resultat til en lille nyfødt :)

   • katrine 15. marts 2013 at 13:16 #

    Tak, jeg vil prøve… :-)

 18. katrine 15. marts 2013 at 13:34 #

  Hej igen, har lige nærlæst opskriften…kantmasker…det står i opskriften som om man kun skal lave kantmasker i ribkanten, er det rigtigt eller skal man lave kantmaske hele vejen op???

  • Mette 16. marts 2013 at 08:42 #

   Jeg laver dem hele vejen op :)

 19. Anita 14. september 2013 at 17:23 #

  Åh denne bliver mit næste projekt, men eftersom jeg er strikke begynder og lidt på vildmark engang imellem, kan jeg ikke se hvilken slags garn der skal bruges??
  Stor stor ros til din fantastiske blog som jeg helt tilfældig faldt over, i forbindelse med at jeg skulle Google hjælp til “veninger”, og det fik jeg hjælp fra herinde, tusinde tak. ; )

 20. Lykkemarie Jørgensen 9. november 2013 at 15:21 #

  det sæt er mit projekt

  • Mette 10. november 2013 at 09:36 #

   God strikkelyst :)

 21. Lea 3. januar 2014 at 19:31 #

  Mangler der ikke at stå hvor mange pinde man skal strikke i forhold til strikkefastheden? Du skriver, 22 masker i glatstrik på pinde 4 = 10×10 cm….
  Nu vil jeg lang to. Længe gerne lave en strikkeprøve, før jeg går i gang med en opskrift :-)

  Bedste hilsner nybegynderen

 22. Kristine 5. februar 2014 at 21:07 #

  Hej Mette. , tak for en fantastisk hjemmeside. !
  Jeg har haft fornøjelsen af at hækle flere hagesmække., og senest strikket din babyvest. Jeg har fået blod på strikke.-tanden og vil gerne lave denne babybluse i str 2 år. Hvad menes med 3 garn., er det tre nøgler garn a 50 g eller 300 g garn der skal bruges.?

  Mvh. Kristine

  • Mette 9. februar 2014 at 09:20 #

   Hi hi … Ups! Godt spottet, Charlotte. Der manglede vist lige et ord ;-) Der skulle stå 3 nøgler, hvilket jeg nu har rettet. Rigtig god strikkelyst. Kh, M

 23. Merete 6. februar 2014 at 18:16 #

  Hej Mette,
  Skønt sæt!! Har du strikket bukserne og evt har opskrift på dem?
  Mvh Merete

  • Mette 9. februar 2014 at 09:15 #

   Hej Merete :) Nej, jeg har desværre ikke strikket bukserne endnu – vil dog gerne, de er så søde :) Både blusen og bukserne er i opskriften, jeg linker til i ovenstående. Kh, M

 24. Prikker 18. marts 2015 at 16:35 #

  Tak for den fine vejledning. Den var meget nem at følge. Du kan se hvad der kom ud af det her :)

  http://mitnavnmedprikker.blogspot.dk/2015/03/strikkede-babyveste-i-rester-af-engleuld.html

 25. Maria 25. december 2015 at 20:48 #

  Hej
  Sikke en dejlig begyndernopskrift. Det er noget man orker at gå i gang med :)
  Jeg er nu kommet til at lukke den først skulder af, og skal til at lave den i den anden side. Men jeg forstår ikke helt hvordan jeg starter den op? Hvordan får jeg garnet på igen, og skal jeg starte på vrangsiden?
  Glædelig jul
  Maria

 26. Maria 30. april 2017 at 15:08 #

  Hvor er den bare fin!

  Babystrik er noget af det skønneste.. :-D

Trackbacks/Pingbacks

 1. Strik fra Farmorfabrikken | vi holder af hverdagen - 21. oktober 2012

  […] og så er jeg netop blevet færdig med en anden vest, som er strikket efter en opskrift på farmorfabrikken.dk . Her er vesten beskrevet som en sommertop – men når den bruges med en bluse under er det […]

 2. Andre der strikker til børn eller babyer? - Side 49 - 9. marts 2014

  […] syet eller strikket den amerikanske lukning sammen? Den er strikket sammen. Efter opskrift fra farmorfabrikken… Du ser træt ud. Skal jeg holde din kæft? Svar med […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates