Opskrift på retstrikkede babysutsko fra 70’erne

Dengang foråret så småt trippede ind i landet og gav skønne forventninger om en fuldfed, fantastisk og fandens lækker sommer (suk…), dengang gik jeg igang med at afprøve en over 30 år gammel opskrift på disse små, søde babysutsko i uld.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg tænkte på. For hvem i al verden går igang med at strikke sutsko – og endda i uld – når sommeren er på vej!? Hvem i al verden tænker overhovedet på at skulle lune fødderne, når klipklappernes tid ligger lige om hjørnet? Jeg tror måske derfor, at det er mig, som har skræmt sommeren væk, inden den overhovedet kom. Undskyld.

Hvis det nu på nogen måde kan være et plaster på såret, så har jeg langt om længe fået lavet en foto-illustreret vejledning til opskriften færdig. Jeg synes, at sutskoene er blevet mægtig fine – især efter jeg fik afprøvet modellen i Gepard Garns CottenWool. Så nu håber jeg, at der er rigtig mange babyer, som vil få rigtig meget glæde af de små lune sko. Når det altså bliver vinter… Du kan læse hele opskriften lige her:

Størrelse: ca. 6 mdr.
Materiale: Gepard Garn CottenWool
Strikkefasthed: 14 masker = 5 cm
Pinde: Strømpepinde str. 3
Tilbehør: 6 små knapper

Opskrift:
Slå 48 masker op med farve B (gul) og strik på 2 pinde frem og tilbage i retstrik. Skift til farve A (hvid) og strik forsat i ret således: *4 pinde farve A (hvid), 2 pinde farve B (gul)*, gentag fra * til * 3 gange mere.

Nu skal du igang med at strikke hulrækken: Skift til farve A (hvid) og strik 5 pinde ret. Derefter strikker du hullerne således: 2 vrang, *slå om, 2 vrang sammen*, gentag fra * til * pinden ud. Strik 1 pind ret og luk af på vrangsiden med 1 pind ret.

TIP til at strikke hulrække:
Hvis du ikke har prøvet at strikke en hulrække før, kan du finde hjælp i en video fra Garnstudio. Videoen viser godt nok, hvordan man strikker et knaphul, men udgangspunktet er i princippet det samme og giver en god idé om, hvordan man laver et hul – med vilje – i sit strikarbejde ;-) Se videoen lige her.

Derved får du en retstrikket lap, der ser således ud (og ja, man undrer sig over, hvordan den nogensinde skal blive til en sutsko, ik? Men med et par strømpepinde, så kan man snildt lave magi).

Opskrift babysutsko

Nu skal du strikke sålen i farve A (hvid), hvor du skal bruge alle dine 5 strømpepinde. Hvis du er nybegynder kan det godt være, at du får brug for en hjælpende hånd. Hvis du er øvet i fx at strikke julekugler eller strømper, så er sålen strikket i et snuptag.

Sål / Højre sutsko:
Strik 14 masker op i venstre side (se første nedenstående foto). Det passer nogenlunde med, hvis du slår en maske op for hver række – blot med en lille forskydelse oppe ved hulrækken. Strik derefter 46 masker op i den nederste kant (se andet nedenstående foto).

Sål / Venstre sutsko:
Opskriften er egentlig fuldstændig den samme som ved højre sutsko. Men da sutskoen jo skal ‘dreje’ den anden vej, skal du strikke de 14 masker op i højre side (i stedet for i venstre side som før). De 46 masker skal stadig blot strikkes op i den nederste kant – præcis som før.

TIP til at strikke nye masker op:
At strikke nye masker op er nærmest lidt som at hækle med en strikkepind. Hvis det driller, så kan du faktisk hjælpe dig selv lidt på vej med en hæklenål. Se evt. min guide til opslåning af nye masker lige her.

opskrift babysutsko, strik babysutsko

Derefter fordeler du samtlige 60 masker på 4 strømpepinde – dvs. 15 masker på hver pind (se nedenstående foto). Derved får du en besynderlig form for kræmmerhus (og ja, nu undrer man sig endnu mere over, hvordan den nogensinde skal blive til en sutsko… Men der er ikke langt igen, før det begynder at give mening).

opskrift strikke babysutsko

Sål / Højre + venstre sutsko:
Nu skal du strikke sålen således: strik 1 omgang vrang, 1 omgang ret, 1 omgang vrang, 2 omgange ret, 5 omgange rib (1 ret, 1 vrang), strik maskerne sammen 2 og 2. Luk af. Derved kommer din sutsko til at se sådan ud:

Sy sålen sammen. Sy knapper i. Opskriften anviser, at man syr knapperne i ved hul 1, 4 og 7, men som du måske kan se, har jeg syet dem i hul 2, 4 og 6. Så det er lidt op til dig selv, hvad du foretrækker. Rigtig god fornøjelse med projektet :-) Jeg håber, at baby bliver glad for sine nye fine sutsko.

Ps. Sutskoene behøves jo ikke nødvendigvis at strikkes i striber og retstrik. De kan også være fine fx i én farve garn og med en anden farve knapper og strikkes i glatstrik. Eller måske blot én af delene. Grundopskriften giver i hvert fald mulighed for, at man kan eksperimentere lidt og sætte sit helt eget præg på resultatet.

Læs også om:

32 Responses to Opskrift på retstrikkede babysutsko fra 70’erne

 1. Anita 22. juli 2012 at 08:16 #

  Hvor er de bare fine!

  Tak for den rigtig fine vejledning – det burde være lige til at gå til!

  • Mette 22. juli 2012 at 11:58 #

   Det håber jeg i hvert fald :-)

 2. Katrine 22. juli 2012 at 13:04 #

  Hvor er de fine. Og tak for opskriften. Jeg tror jeg vil lave et par til min søn, de bliver gode hvis sommeren alligevel aldrig kommer…

  • Mette 22. juli 2012 at 13:33 #

   Sørgeligt, men sandt. Heldigvis er det altid hyggeligt at bruge indetiden – når det regner – på at strikke lidt :-) Pøj pøj med projektet.

 3. Annemette 22. juli 2012 at 17:50 #

  Hej Farmorfabrikken
  De sutsko må jeg simpelthen prøve…jeg er nemlig lige blevet moster :-)
  Flere af jeres ting er afprøvet. Det er fantastisk at må være med og nyde alle de gode ideer.

  • Mette 22. juli 2012 at 18:37 #

   Hej Annemette

   Tusind tak og stort tilykke med moster-titlen. Jeg nyder selv godt af at være netop det ;-)

   Kh, Mette

 4. Tulle Momsemor 23. juli 2012 at 06:07 #

  Jeg tror sommeren var skræmt væk lang tid før :)
  Rigtig god vejledning og det ser ud til at være et par futter, der sidder rigtig godt fast på urolige, små fødder :)

  • Mette 23. juli 2012 at 19:43 #

   He he… det håber jeg. Så skal jeg ikke gå og føle mig skyldig ;-)

 5. Helle Thamsing 23. juli 2012 at 18:19 #

  Jaaaa -rigtig søde “sutter”…. Er det muligt, at du kan skrive en ops. på 1 år ?

  • Mette 23. juli 2012 at 19:42 #

   Hej Helle

   Æv, desværre har jeg ikke den opskrift-snilde, der nok skal til :-(

  • Berit Pedersen 22. januar 2016 at 16:37 #

   Slå 58 m op ved begyndelsen,
   strik en stribe mere,
   I stedet for 60 m ved opsamlingen bruges 66 ( v x 19) ,
   sådan blev mine fine –
   Men fra 1/2 – 1 år er det måske også nok at skifte til lidt tykkere garn + 3 1/2 –
   jeg lavede dem i hjemmespundet uld og pinde nr 4 de kom til at passe en stor str 2 men så trak jeg rund elastik i hulrækken og gav dem lidt “sokkegummi”
   ;-)

 6. Mette 25. juli 2012 at 06:33 #

  Måtte straks i gang med det garn jeg nu engang havde. Det blev til et par i babymerino, og de blev rigtig gode! Tak for inspiration!

  • Mette 26. juli 2012 at 07:25 #

   Hvor er det dejligt at høre :-)

 7. Evy Chrestensen 1. februar 2013 at 13:15 #

  skønne opskrifter, tak for hjælpen, jeg havde strikket 17 djævlehuer, men først med din hjælp, fik jeg dem syet sammen. Evy.

  • Mette 1. februar 2013 at 21:20 #

   Ej, hvor er det fedt at høre – tak :)

 8. Bettina 19. april 2013 at 14:41 #

  Hejsa
  Har lige opdaget din fine side. Her er rigtig mange søde ting som jeg får lyst til at afprøve :) startede med disse fine sko.

  Nu har jeg lavet den første og opdaget at jeg kun har fået 12 små knaphuller…. Synes jeg har fulgt opskriften…. Kan se du har 23 huller….
  Har du strikket 2 vrang mellem hver sammenstikning???? Synes det ligner 1 maske kun….eller….??? Hvad mon jeg har lavet…. ????
  De er nu søde alligvel men fordelingen af knapperne driller lidt….
  Tak for en fed side :)
  Mvh Bettina :)

 9. Bettina 19. april 2013 at 14:47 #

  Nååå tror måske jeg forstår det nu… Kun 2 vrang i starten af pinden….og ikke igen…. Så sammenstikning og slå om resten af pinden…. Ups ups, det må jeg prøve i det næste par jeg laver :) :) :)

  • Mette 19. april 2013 at 21:48 #

   He he… Ja, man skal lige prøve den af, så bliver det lidt nemmere :-) Rigtig god strikkelyst! Kh, M

 10. Samira 15. august 2013 at 20:08 #

  Rigtig fine sko, som jeg er igang med. Men kunne rigtig godt tænke mig at se hvordan de ser ud nede under. Har du mulighed for at lægge et billede ind.

  • Mette 16. august 2013 at 08:05 #

   Hej Samira

   Åh, øv – jeg har desværre givet dem væk, så jeg har ikke mulighed for at tage et billede. Jeg håber, at dine sutter bliver fine – jeg synes, de er vildt kære :-)

   Kh, M

 11. Tina 1. oktober 2013 at 10:40 #

  Yay! Lavede den ene som test i aftes, for synes de så ligeså svære ud som converse som jeg måtte opgive, men det var så let at gå til især fordi du har forklaret godt og krydret med billeder. De er bare helt vildt søde! :-D

 12. Lykkemarie Jørgensen 9. november 2013 at 15:16 #

  Ej hvor fedt!! dem skal jeg altså prøve at strikke.! For jeg elsker simpelthen bare udfordringer!!
  Også er de også yndige..:-)

  • Mette 10. november 2013 at 09:37 #

   De er så søde og nemme at strikke :)

 13. Lea 20. december 2013 at 18:58 #

  Er der mon nogle der ved hvad arb. Måler, inden man strikker sålen. Bare den færdig strikket lap? :-) tak for en fantastisk blog!
  Mange hilsner fra nybegynderen

  • Mette 26. december 2013 at 11:36 #

   Åh, desværre – det kan jeg ikke huske og det er stykke tid siden, jeg har strikket dem. Håber du får strikket et par fine futter :) Kh, M

 14. Lille Mormor 21. januar 2014 at 21:37 #

  Neeeeeeeej hvor er de mega fine! Hvordan har jeg overset dem! Dem må jeg simpelthen prøve at lave!
  Super fed vejledning iøvrigt, super godt klaret – meget imponerende må jeg nok sige :)

 15. Cecilie 3. juni 2014 at 10:19 #

  Hej Mette
  Lige et spørgsmål inden jeg går i gang med disse fine sutter. Har du et alternativ til gepard garnet? De har leveringsstop frem til august og så lang tid kan min barselsgave ikke rigtig vente.
  Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med dem!

  Mvh Cecilie

  • Mette 11. juni 2014 at 20:31 #

   Åh – spørg eventuelt i din lokale garnbutik. De kan helt sikkert finde et alternativ :)

   • Cecilie 17. juni 2014 at 16:57 #

    Nu kom jeg så til at købe både garn og pinde til en pind fire. Hvad gør jeg med opskriften? Kan jeg gange den lidt ned?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dagens oppskrift: Retstrikkede babysutsko fra 70′erne | Strikkeoppskrift.com - 12. oktober 2012

  […] oppskrift: Retstrikkede babysutsko fra 70′erne fra […]

 2. Weekend kreation | Ilses univers - 21. oktober 2012

  […] Jeg fandt sådan en sød opskrift fra en dejlig hjemmeside http://farmorfabrikken.dk/, som indeholder en masse rigtig fine gratis opskrifter med den sødeste skrivestil og udførlige beskrivelser som alle vi, der skriver opskrifter, kan lære meget af. Her er opskriften fra hjemmesiden: http://farmorfabrikken.dk/2012/07/22/opskrift-pa-retstrikkede-babysutsko-fra-70erne/ […]

 3. Et par varme hjemmesko til baby | Strik, hækling og kreative projekter - 8. august 2014

  […] har brugt opskriften fra farmorfabrikken både til min lille nevø, men også som værtindegave til en som venter […]

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates