DIY: Sy dine egne vimpler

Jeg har som tidligere fortalt fået en heftig og uden tvivl uhelbredelig fetich for de farvestrålende, festlige vimpler. Siden den første vimpel så dagens lys for et par weekender siden, har jeg stort set syet et par stykker hver weekend – og uden nogen anden anledning end jeg bare liiige havde lyst. Er der mon noget galt med mig? Har jeg boet i et cirkus i et tidligere liv? Eller er mit farveorgie blot en instinktiv oprustning til den lange, mørke og grå vinter? Egern samler jo også nødder til deres vinterforråd, ik?

Nåh, men vi kan altid snakke om mine neuroser en anden dag. Jeg vil nemlig langt hellere bruge tiden på at dele dem jer. Altså vimplerne, ikke neuroserne. Derudover har en sød læser, Birgitte, også spurgt, om jeg ikke ville lave en DIY? Og det ville jeg i hvert fald. Så det har jeg hermed gjort. Rigtig god fornøjelse :-)

Vimplernes hemmelige formål:
Udover at vimplerne er et dekorativt hit, så er der også en anden og helt praktisk grund til, at du simpelthen bliver nødt til at lave dem. De er nemlig geniale til at gøre et indhug i dine stofrester! For du kan både lave vimplerne i lige præcis den størrelse, som passer til dine stoflapper, og du kan lave lige så mange, som du nu har stof til. Det vil sige – det eneste du i udgangspunktet skal bruge er:

Materialer:
Stofrester
Skråbånd (18 mm)

DIY vimpler, sy vimpler, hvordan syer man vimpler, opskrift sy vimpler

Nu skal vi igang. Og vi begynder med at lave en skabelon i pap, som vi nemt og hurtigt kan tegne af efter igen og igen. Jeg har selv lavet en, som er 11 x 11,5 cm, hvilket jeg synes rent visuelt er en fin størrelse (se ovenstående foto).

Dernæst tegner vi skabelonen af på stoffets vrangside og markerer 1 cm til sømrum (se nedenstående foto). Mit øjemål er virkelig slattent, så jeg er storforbruger af sømometeret. Derefter er det bare med at klippe eller skære løs langs den markerede søm-kant. Husk dog gerne lige at give stoffet en tur med strygejernet, inden du går igang med det store opmåling- og klippearbejde.

Når du har det ønskede antal vimpel-flag klar, lægger du to lapper sammen således at stoffet ligger ret mod ret. Du har altså vrangsiden som den synlige side. Og nu kommer dit tegne- og målearbejde dig virkelig til gode. For dine lapper burde størrelsesmæssigt gerne være præcis lige store, hvilket gør det nemt at sy efter symaskinens sømmål – såvel som du også kan sy efter den optegnede skabelon.

Nu skal du sy vimplens “to ben”. Det vil sige, at du kun skal sy ned langs siderne og ikke toppen, da du skal kunne vende arbejdet. Men inden du vender retsiden ud, klipper du lige langs kanten, så der er mindst muligt stof på indersiden. Du skal dog ikke klippe så meget af, at du rammer tråden… (se nedenstående foto).

Nu vender du arbejdet og giver vimplerne en tur med strygejernet. Brug evt. en hæklenål til lige at ‘trykke’ spidsen helt ud. Derefter skal de mange vimpel-flag monteres på en lang række – med andre ord så skal de sys fast i skråbåndet. Det gør du helt enkelt ved at lukke skråbåndet ned over toppen på vimplen og sy langs kanten (se nedenstående foto).

Jeg plejer gerne at have 2 cm mellem hver vimpel og ca. 40-50 cm bånd på hver side af den første og sidste vimpel, som du kan bruge til at binde med. Og voila – så har du den fineste vimpel.

Læs også om:

33 Responses to DIY: Sy dine egne vimpler

 1. Katrine 1. oktober 2012 at 22:21 #

  De ER godt nok vildt fine!!
  Men jeg har aldrig helt lige forstået formålet med dem??

  • Mette 1. oktober 2012 at 22:25 #

   Ha ha ha… så er vi (næsten) to :-) Jeg har dog set én hænge i et sommerhus – det var FINT. Og én på et børneværelse – det var super FINT. Jeg aaaner dog ikke, hvor jeg skal hænge alle mine. Jeg kan bare ikke stoppe med at sy :-/

 2. Ulla Reiche 2. oktober 2012 at 00:03 #

  Lidt lige som ninkaninus fra Peter plys som hopper fordi han bar ikke kan lade vær.

  De er rigtig fine så fortsæt bare tænk på nytårsaften. Nu behøver du ikke pynte op med dem af papir.

  Kh

  Ulla

  • Mette 2. oktober 2012 at 16:49 #

   Ha Ha… du har helt ret. Jeg skal blot erkende mig selv som en kreativ version af Ninkaninus :-) Kh, Mette

 3. Betina Jensen 2. oktober 2012 at 06:25 #

  Jeg er også bare en sucker for vimpler.
  Det er en rigtig fin DIY du har lavet og flot farvesammensætning.
  Jeg har selv haft mine problemer med hvordan de blev fine, nede i spidsen…der gik lang tid før jeg opdagede, at man skulle klippe enden flad.
  Udover at pynte (på især børneværelset) så er de rigtig gode som værtinde gaver, fødselsdagsgaver og pynt til fødselsdage.
  Joooo…jeg kan sagtens føle din glæde for vimpler, ha ha ;O)

  Kærlig hilsen Betina

  • Mette 2. oktober 2012 at 16:48 #

   Det er skønt at høre, at jeg ikke er den eneste :-) Kh, Mette

 4. Astrid 2. oktober 2012 at 15:10 #

  Jamen, søde Mette, når nu dit øjemål er så elendigt, hvorfor laver du så ikke bare skabelonen inkl sømrum? Så bliver dine trekanter jo nøjagtigt lige store…

  • Mette 2. oktober 2012 at 16:43 #

   Du har så evig ret, Astrid :-) Og det er præcis også sådan jeg plejer at lave fx firkanter til babytæpper. Min sy-dame har blot slået mig i hovedet og bedt mig om at blive lidt bedre med det slatne øje, hvorfor jeg princippelt holder fast i det fantastiske sømometer :-)

  • Astrid 2. oktober 2012 at 21:57 #

   Hm. Hvordan træner du dit slatne øjemål ved at bruge dit sømometer? :)

   Jeg driller bare og jeg forstår godt hendes pointe, men jeg synes faktisk, at jeg bliver mere og mere præcis i min udklipning, jo mere jeg syr – mit blodtryk og tålmodighed kan ikke klare dele, der ikke passer præcist sammen og det er i hvert fald en million gange nemmere (og hurtigere) ved rutinearbejde som udklip til patchwork eller vimpler.

   Held og lykke med øjnene; på et eller andet tidspunkt vil det jo desværre gå ned ad bakke igen – cirka samtidig som du ikke længere har lyst til at strikke i sort eller brodere petit point! :)

   • Mette 3. oktober 2012 at 12:07 #

    Hæ … det er da egentlig et godt spørgsmål :-) Og åh gud, gys! Jeg frygter den dag, jeg ikke længere kan se de små sting eller sorte masker. Så jeg tager jeg fat i giga-luppen, som min mormor. Kan tydeligt huske, hvordan hun sad med den der kæmpe hinkesten, som jeg selv nærmest blev søsyg og fik kvalme af. Men sy korssting, det kunne hun!

 5. Astrid 2. oktober 2012 at 15:13 #

  … Og et formål med vimplerne (måske særligt i mini-størrelse): erstatning for de nationalistiske flagguirlander på juletræet?

  • Mette 2. oktober 2012 at 16:44 #

   JA DA, god idé! Tak Astrid :-)

 6. stine jensen 7. oktober 2012 at 01:12 #

  Kunne du måske tænke dig at sælge en? :-) Kontakt mig gerne på min mail :-)

  • Mette 7. oktober 2012 at 16:41 #

   Hej Stine. Der er en mail på vej til dig :-) Kh, Mette

 7. Tulle Momsemor 7. oktober 2012 at 21:06 #

  Rigtig flot og forståelig gennemgang – jeg elsker når der er billeder med, det gør alt lettere at forstå :)

  • Mette 8. oktober 2012 at 08:20 #

   Tusind tak :-)

 8. Ellen Louise 19. oktober 2012 at 14:37 #

  Tusind tak! Præcis den vejledning jeg behøvede :)

  • Mette 19. oktober 2012 at 14:56 #

   Perfekt, hvor er det godt at høre :-)

 9. Hanne 28. oktober 2012 at 18:05 #

  Super fine, og dejlig og let forståelig instruks.
  Lige om lidt kan vi have dem alle vegne i forskellige røde farver. Og forskellige størrelser…. jeg har allerede travlt ;-)

  • Mette 28. oktober 2012 at 18:28 #

   Ja, julen er på vej! Du har helt ret :-)

 10. Leyla 6. november 2012 at 20:47 #

  De er super fine dem du har vist billeder af :) Mon du har flere i overskud du vil sælge? Mvh

  • Mette 7. november 2012 at 21:55 #

   Hej Leyla

   Jeg har desværre netop solgt den sidste…

   Kh, Mette

 11. Kirsten 11. november 2012 at 21:37 #

  Formålet med vimpler?
  Efter min mening kan man aldrig få nok vimpler.
  Jeg har lige holdt rund fødselsdag og pyntede hele huset med dem + hang nogen ude i haven.
  Jeg har en drøm/intension om at sy nogle selv og give mine børnebørn et par meter eller mere, til kommende fødselsdage og jul så de altid har rigelig at pynte med, når der er noget at fejre.

  • Mette 12. november 2012 at 18:50 #

   Det lyder fantastisk :-)

 12. Ann 7. oktober 2013 at 20:34 #

  Således så det ud på min datters skole, da vi hejste vimpler op!
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200699216695503&set=gm.518474841552602&type=1&relevant_count=1&ref=nf

  • Mette 8. oktober 2013 at 16:30 #

   WOW!!!!! Hvor er det flot, Ann :-) Sikke en fest!

 13. Sia 7. januar 2014 at 09:04 #

  Hej Mette,

  Har du måske stofrester til at producere en ny vimpel, til et drengeværelse..?
  Jeg er vild med din farve/stofsammensætning!!

  Mvh Sia

  • Mette 8. januar 2014 at 18:42 #

   Kære Sia, tusind tak – jeg har desværre kun begrænset stofrester. Men jeg kan afsløre, at jeg har købt det meste af stofferne i Panduro og Stof 2000. Måske du kan være heldig og finde noget tilsvarende. Jeg krydser fingre. Og ønsker rigtig god sy-vimpel-lyst :) KH, M

   • Sia 9. januar 2014 at 09:15 #

    Tak for hurtigt svar. Jeg er slet ikke en krea-type (desværre), og ejer ikke en symaskine, så tror jeg prøver at lime dem istedet. Men vil gøre det med afsæt i din farvesammensætning.

 14. Jannie 17. februar 2014 at 11:37 #

  Hej
  Jeg vil lige høre sådan helt basis, om du har noget inden i vimplen, eller er det “bare” stoffet der bliver lagt dobbelt?

  Hilsen Jannie – Nybegynderne i at sy.

  • Mette 23. februar 2014 at 11:19 #

   Hej Jannie – nix, der er ingenting inde i vimplen ;-) Og jeps, det er fordi stoffet er dobbelt, så at sige :)

 15. Sofie 29. august 2014 at 15:00 #

  Hvor er de fine de vimpler! Kan man mon købe en af dig?? :)

  Mvh
  Sofie

 16. Tannia 19. september 2014 at 10:34 #

  Jeg vil også høre om jeg kan købe en “stribe” af dig?
  Jeg vil hænge den op over vinduet på børneværelset, så den hænger ned af rullegardinet. Jeg har desværre ikke selv tiden til at lave det, så betaler mig gerne ud af det. ;) Dine er så fiiine!

  Mvh. Tannia, mor til Adam på 2 år.

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates