Broderiets fordele og ulemper

Det er en stille weekend på Farmorfabrikken. Jeg har en del arbejde, jeg skal have lavet, så tiden går foran computeren. Til gengæld har jeg den luksus, at min kæreste afprøver en ny kogebog, som han netop har fået: Thomas Rodes bog om stenaldermad. Min kæreste er en meget dedikeret amatør-kok, så han forkæler mig med alle dagens tre måltider, som er nøje planlagt efter komplicerede opskrifter. I morges fik vi Eggs Benedict, til frokost planlægger han en frittata og i aften skal vi have kyllingefrikassé med lakridsmousse og friske bær til dessert. Mums! Så er det altså helt ok at arbejde i en weekend…

I pauserne griber jeg min broderiramme og sætter et par sting. Det er så befriende afslappende. Nærmest meditativt. Hvis jeg havde været ryger, så havde jeg vel taget et par smøger. Men det er jeg ikke. Jeg er en farmor. Og jeg elsker broderiets overskuelighed. Det er også så meget nemmere at gå lidt frem og tilbage til broderiet end strikketøjet, hvor man enten lige skal strikke pinden færdig eller huske hvor man er kommet til.

Til gengæld er bunkerne af broderitråd alt andet end afstressende. For hvordan i Alibabas hule holder man styr på de mange farver og afklippede tråde, så de ikke filtrer sammen og bliver til en bunke af knuder? Jeg har forsøgt at lave disse hjemmelavede pap-holdere med hullemaskine-huller og lange strimler, der kan holde trådresterne. Men findes der mon et smartere system? Er det nogen, der ved det? 

Læs også om:

16 Responses to Broderiets fordele og ulemper

 1. Pernille 28. oktober 2012 at 11:16 #

  Kære Mette,

  Først tillykke med den fine omtale i Femina Guld :) jeg har netop læst det, og synes at der burde være brugt meget mere plads på krea og din meget fine blog :-)

  Med hensyn til broderi tråde, plejer jeg at bruge de skabeloner som følger med i kits, hvor der er lavet et hul til hver farve og skrevet nummeret på farven oppeover. Kender du dem? Hvis ikke du har dem i forvejen, kunne du jo lave din egen? :-) Mon ikke der i fabrikkens gemmer er en hullemaskine, så du kunne lave din egen skabelon, evt i karton eller pap for bedre holdbarhed.

  Jeg håber det var brugbart :-) rigtig god søndag

  • Mette 28. oktober 2012 at 18:20 #

   Årh, tusind tak, Pernille :-)

   Jeg kan godt huske, at jeg har set sådan nogle, du beskriver. Jeg har nemlig ‘efterabet’ lidt med netop hullemaskine-huller samt farvenummering. Jeg havde blot håbet, at der fandtes smarte sysmateringsbokse a la dem man fx kan få til sytråde?

   Også rigtig god søndag til dig!

 2. Astrid 28. oktober 2012 at 11:59 #

  Jeg har alt mit broderigarn i en kasse med låg (LANGT væk fra barnet) og når jeg har klippet af en farve lukker jeg garnet om sig selv lidt lige som en ledning. De splittede rester snor jeg om sig selv og har i en lille bitte zip lock pose (beregnet til fx rosiner i en madpakke), så kan jeg se, hvilke farver, der er deri. Hvis man havde plads og en ledig væg, kunne man vel lave en art opslagstavle med en pind til hver farve garn ligesom man kan købe til trådspoler.

  • Mette 28. oktober 2012 at 18:23 #

   Du er sq da altid så smart, Astrid :) Min kære far er faktisk ved at lave sådan en tavle til mig, så måske jeg skulle udvide den med broderitråde. Det kunne jo være genialt!! Ps. pøj pøj med græsenke-min-søn-kan-gå-livet :-)

 3. Birthe 28. oktober 2012 at 14:22 #

  Hej. Jeg har arvet 2 A4 mapper fra engros veninde. I den er der plastik charteques til mønter/mindre billeder. Der er alt broderigarnet inddelt i farver. Super overskueligt.

  • Mette 28. oktober 2012 at 18:23 #

   Ovr, det lyder godt nok smart, Birthe!

 4. Birthe 28. oktober 2012 at 14:22 #

  Hi hi. Pokkers ordbog. Den var selvfølgelig en god veninde.

  • Tulle Momsemor 30. oktober 2012 at 08:10 #

   .. spekulerede også lige på hvad en engros veninde var, om der var noget jeg manglede i mit liv ;O)

 5. Jytte Hald Enager 28. oktober 2012 at 16:18 #

  Hej Mette. En nem måde at holde orden på sit broderigarn kan opnås ved at folde det rundt om den inderste ring fra en broderring, foldningen af garnet skal være på samme måde som hvis du vil folde det i et hul i et stykke pap. Det er nemt på denne måde, at slippe for det filtre sig ind i hinanden og du kan nemt få fat på den eller de tråde du skal bruge. Ideen her er god til, dmc garn, uld og hør, de mere livlige garner såsom silke, viskose, guldtråd og andre livlige tråde, dem pakker jeg ned i æsker enkeltvis indpakket i silkepapir Med kreativ hilsen jytte

  • Mette 28. oktober 2012 at 18:27 #

   Tusind tak, Jytte! Jeg må igang med at systematisere :-)

 6. Cille 28. oktober 2012 at 19:51 #

  Hej Mette. Jeg bruger en bøjle, af dem med en rund pind til fx bukser. Der sætter jeg tråden på, og hænger den fx på en stoleryg eller andet indenfor rækkevidde. Det fungerer perfekt for mig. Mange hilsner fra Cille

  • Mette 29. oktober 2012 at 15:32 #

   OVr, det var også smart! Tak for tippet, Cille :-)

 7. Tulle Momsemor 30. oktober 2012 at 08:11 #

  – regner med at du samler alle gode råd i en bog? :)

  Du burde leje din kæreste ud til køkkentjeneste, det lyder alt for lækkert, total misundelig :)

  • Mette 30. oktober 2012 at 11:11 #

   Ha ha ha… ja, jeg burde da have en ekstra lille indkomst på at leje ham ud ;-) God idé!

 8. Karen Marie 18. november 2012 at 09:59 #

  Havde lige en skøn flok damer på broderi-workshop i går og ‘en havde total orden med mini karton-kort, a la stoppegarn. Selvfølgelig organiseret i farveorden i en æske :0) kan være jeg skal finde sådan nogle til min shop – selv er jeg et total rodehoved med mit broderigarn :0). Dejlig søndag til dig – kh Karen Marie

  • Mette 18. november 2012 at 19:25 #

   Årh JA! Så vil jeg i hvert fald straks købe én :-) Det kniber nemlig også lidt for mig, når jeg er i fulde sving – så er der broderitråder over alt… :-/ Også god søndag aften til dig. Kh, Mette

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates