Strikkeklub: Babycardigan #1

Så er jeg hjemvendt fra den dejligste juleferie i svigermors sommerhus på landet. Kæresten og jeg har gået lange turer langs vandet, læst bøger foran brændeovnen og slappet sådan helt igennem af, mens vi har snacket af julens lækre godter… Åh, du søde juletid – kom snart igen, ik?

Med i tasken havde jeg også sneget en nøgle af det lækre CottonWool DK fra Gepard Garn, så jeg kunne teste strikkefastheden på den lille babycardigan, som bliver Strikkeklubbens fine opskrift-debut. Der var faktisk engang, hvor jeg aldrig tjekkede strikkefastheden, da min iver for at komme igang ofte er alt for stor. Men så brændte jeg nallerne godt og grundigt (se bare her. Og her i forhold til, hvad det førte med sig). Og som du ved, så afskyr brændt barn ilden. Åh ja! Så nu tjekker jeg ALTID strikkefastheden. Og jeg fandt ud af, at min glatstrik passede fint til pind 4, som er anbefalet i opskriften (Åh, lykken er at have fået rettet ind på sin ujævne glatstrik – se bare her).

Strikkefasthed20 m x 28 p = 10 x 10 cm i glatstrik på pind 4 i CottonWool DK. Slå altid ca. 5-10 masker mere op i hver side og strik altid 5-10 pinde mere end strikkefastheden anbefaler. Så er det nemlig nemmere at måle de 10 x 10 cm. Passer strikkefastheden ikke, prøv da med grovere eller finere pinde. (Læs evt. mere om strikkefasthed og strikkeprøver lige her.)

Samtidig fandt jeg også ud af, at der er en fejl i opskriften, som alle i Farmorfabrikkens Strikkeklub skal være opmærksomme på. Det var Tine, der var kvik og hurtigt gennemskuede en vigtig detalje (TAK Tine!). I begyndelsen af opskriften står der nemlig, at du skal strikke rib med pind 3,5 – det er korrekt. Men når du derefter skal strikke glatstrik står der ikke, at du skal skifte til pind 4. Det skal du :-)

Vi er de første, der har privilegiet af at strikke opskriften, så der kan måske være nogle små bump på vejen. Og det er lige præcis her, at jeg er vildt begejstret for den store opbakning af Farmorfabrikkens Strikkeklub. For så kan vi hjælpe hinanden på vej. Jeg kridter selv strikkepindene i dag og går igang med opskriften, hvorefter jeg løbende vil skrive om arbejdet trin for trin. Derved kan alle byde ind med tips og tricks og spørge ind de udfordringer, som vi støder på undervejs.

Jeg GLÆDER mig! Og er allerede meget spændt på at høre, hvordan det er gået for jer, der har været flittige i juleferien?

Pssstt… har du også lyst til at være med i Farmorfabrikkens Strikkeklub, kan du læse mere lige her. Og hvis du ikke nåede at tilmelde dig, inden jeg sendte det første nyhedsbrev + opskriften på den lille babycardigan ud, kan du finde det hele lige her.

Læs også om:

25 Responses to Strikkeklub: Babycardigan #1

 1. Carina Gülstorff 28. december 2012 at 10:36 #

  Velkommen hjem fra sommerhus, det ser skønt ud :)
  Jeg glæder mig til, at følge processen. Jeg er selv igang og er nu nået til indtagningen til ærmegab på rygstykket. Dette er mit 2 strikkeprojekt og jeg kan godt mærke, at jeg vil komme til at nyde godt af en vejledning ;)
  Og det er forresten noget skønt garn, at strikke med…

  • Mette 28. december 2012 at 11:40 #

   Jaaa, ik? Jeg er svært begejstret for Gepard Garn! Dejligt at høre at du har samme oplevelse :-) Kh, M

 2. Marina / cand.mor 28. december 2012 at 10:42 #

  Jeg er langt fra en ørn udi strikningens kunst, så jeg tror, jeg venter, til trin-for-trin-vejledningen kommer op…
  Og vil da også lige sige velkommen hjem fra sommerhus – håber du havde en fantastisk jul.

  Kh. Marina

  • Mette 28. december 2012 at 11:29 #

   Tak, det havde jeg bestemt :) Og i lige måde!
   Kh, Mette

 3. Linda 28. december 2012 at 18:17 #

  Ihh det ser hyggeligt ud! Jeg venter stadig på garnet skal komme med posten og så skal jeg da i gang – for sørme om jeg ikke er blevet færdig med min Sarah Lund :-D Host host… og så skal jeg da ærligt indrømme at jeg aldrig har lavet en strikkeprøve. Er sluppet heldigt fra det indtil nu, men måske jeg skulle gøre det fra nu af, kunne passende være et nytårsfortsæt – det vurde være muligt at holde ;-)

  • Mette 28. december 2012 at 18:52 #

   Respekt, Linda! Du har strikket en hel sweater til dig selv – også én med mønster!! Jeg bøjer mig i støvet ;-)
   Og så er du også én af de modige, der strikker uden strikkeprøver? Endnu mere respekt! :-)

   • Linda 28. december 2012 at 20:23 #

    Hi hi, inden du bøjer dig for dybt – så skal det da nævnes at trøjen er strikket på pind 7, så ikke ligefrem et uoverskueligt evigheds projekt :-D

    • Mette 29. december 2012 at 11:57 #

     Men du har strikket til dig selv – og det synes jeg er mega SEJT :-)

 4. Tine 28. december 2012 at 21:12 #

  Velkommen hjem fra sommerhus. Har fundet endnu et par ting. Er godt igang med første forstykke, strikker i str 12-18 mdr, når man lukker af til halsudskæring, lukker man ialt 13 masker (8 , 2 og 3 gange 1) af, derved ender man med 13 tilbage, men man skal lukke ialt 14 af til skulderen. Gætter på at man istedet skal lukke 8 masker og derefter 4 gange 1 maske. Kh tine

  • Mette 29. december 2012 at 11:56 #

   TAK Tine :-) Jeg spørger lige designeren og vender tilbage, når jeg kommer til forstykket :-) Skønt at du er så opmærksom!

   • Lisbeth 29. december 2012 at 15:36 #

    Jeg havde samme problem i den mindste størrelse.

    • Mette 30. december 2012 at 09:47 #

     Ok, tak Lisbeth :-)

   • Tine 29. december 2012 at 22:21 #

    Venter med spænding:-). Imidlertid har jeg læst videre i opskriften. For ærmerne er der vist også et eller andet. Man skal tage ind på 3 retspinde i træk og allerede 1 cm efter skal man lukke de sidste masker af. Mon ikke det ene af målene er forkerte? Derudover kan jeg ikke umiddelbart læse i opskriften,
    hvordan man monterer hætten?

    • Mette 30. december 2012 at 09:48 #

     Tjek! Tak Tine :-) Jeg samler det hele sammen og spørger designeren

 5. Elsebeth Noer 29. december 2012 at 01:09 #

  Godt Nytår til dig – og alle andre i din hyggelige strikkeklub.
  Vedr. strikkefast og strikkeprøve, så siger “de kloge” strikkere (nogle af dem i al fald) at man skal lave en strikkeprøve, som er større end det, der passer til de 10 cm (eller hvilket mål, man nu bruger) – og derefter vaske prøven, for til sidst at måle på den vaskede “lap”…
  Indrømmet – det er ikke hver gang, jeg selv gør det – men laver dog næsten altid en strikkeprøve… :-)

  • Elsebeth Noer 29. december 2012 at 01:12 #

   Og der skulle selvf. stå “strikkefasthed og strikkeprøve” i anden linie…

  • Mette 29. december 2012 at 10:40 #

   Hej Elsebeth

   Du har helt ret – det har jeg glemt at tilføje og det er jo en rigtig god ting at vide, når man er nybegynder.
   Hvorvidt man også skal vaske strikkeprøven er jeg dog lidt i tvivl om?
   Men tusind tak for at huske mig på det :-)

   Kh, Mette

   • Elsebeth Noer 29. december 2012 at 12:01 #

    Hej Mette,
    Det var så lidt – og bestemt ikke en selvfølge, da jeg var “ung og grøn”.
    Jeg vasker sjældent en strikkeprøve (burde måske?) – men ved en garntype, jeg slet ikke kender, vil jeg helt klart gøre det – så kan man bedre fornemme, hvordan det strikkede “arter” sig.
    Kh. Elsebeth (farmor til 2)

 6. Lisbeth 29. december 2012 at 15:44 #

  Jeg er i fuldsving med denne fine cardigan i størrelse 3-6 mdr. Og jeg er pt i gang med ærmerne (og ja det er i flertal for jeg laver to af gangen så jeg er sikke på de bliver ens). Jeg forstår dog ikke helt målene. Der står jeg skal begynde at tage ind ved 16 cm og jeg skal tage ind på 3 ret pinde altså 6 pinde. Efterfølgende står der jeg skal lukke de resterende masker når ærmet måler 17 cm. Men 6 pinde måler jo ca. 2 cm, så det kan ikke helt passe. I starten står der ærmelængden er 19, så skulle der stå 19 i stedet for 17??

  • Mette 30. december 2012 at 09:50 #

   Aha – det var smart :-) Altså med at strikke dobbelt op!

   Jeg spørger lige designeren til ærmerne m.m. og vender tilbage :-)
   Og tak fordi du giver besked!

 7. Tulle Momsemor 2. januar 2013 at 07:58 #

  Hvor ser det hyggeligt ud!
  Jeg plejer selv at lave en 1/4 strikkeprøve og så gange det lidt op med lidt plus eller minus alt efter hvordan jeg HÅBER det passer ;)

  Denne gang har jeg, som du, lavet den færdige strikkeprøve og var lige så heldig som dig – den passer :)

  • Mette 3. januar 2013 at 08:40 #

   Perfekt :)

 8. Anne Louise 4. januar 2013 at 13:50 #

  Hej Mette
  Jeg er i gang med at lave strikkefastheds-prøven og det fungerer slet ikke for mig. Jeg er helt oppe i pind nr 5,5 for at de 20 masker fylder 10 cm og så bliver de 29 pinde altså lidt mere end 10 cm – jeg har nu prøvet fra pind nr 4-5,5 uden held – hvad er det jeg gør forkert? :-)

  • Anne Louise 4. januar 2013 at 13:52 #

   Og min glatstrik er ret glat, så det er ikke fordi mine vrangmasker er for løse :-)

  • Mette 4. januar 2013 at 17:50 #

   Uha, godt spørgsmål :-/ Det kan jeg desværre ikke svare på – måske der andre her på siden, der har et tip eller samme erfaring?
   Ellers – hvis muligt – vil jeg anbefale dig at stikke hovedet forbi din lokale garnbutik? Det er altid dér, jeg går hen, når noget går skævt.

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates