Strikkeopdragelse: Strikkefasthed #8

Det er egentlig sjovt, hvorfor jeg ikke har skrevet dette indlæg for lang tid siden – for det var netop min (manglende) erfaring med strikkeprøver og strikkefasthed, der blev startskuddet for denne Strikkeopdragelse-føljeton. Men måske er det min underbevidsthed, der har holdt mig fra det? For når jeg genlæser mit indlæg fra dengang, hvor jeg på grummeste vis lærte, hvorfor dét at tjekke strikkefasthed er SÅ vigtigt, så genlæser jeg også et indlæg, der minder mig om, at jeg nærmest var ved at kvitte strikkepindene (igen-igen!). Brændt barn afskyr ilden … 

Som strikkende nybegynder kan man nemlig støde på en hel del udfordringer, når man forsøger at blive bedste venner med et par strikkepinde – vel at mærke ud fra forestillingen om, at det nye venskab på få dage vil materialisere sig til den cardigan, som man så hænge inde i Magasin. For så kan det kommende forhold i stedet ende med at få ret så sorte udsigter, når fingrene krampagtigt holder så godt fast om pindene, at selv dem af stål er ved at knække; når de spændte skuldre sidder så højt, at man får hovedpine i flere dage efter; og når garnet opfører sig som en terrorist, der åbenbart kun har ét formål: At gøre livet rigtig, rigtig surt for dig!

Been there, done that! Men tro mig – hvis du hænger i, så kan dine strikkepinde i aller højeste grad blive dine bedste venner. Venner, hvis selskab du bliver dybt, dybt afhængig af og som altid får dig i bedre humør. Men tro mig også, at venskabet snildt kan bero på, hvorvidt du tjekker din strikkefasthed eller ej.

Som altid har jeg derfor hevet min strikkebibel frem og genlæst, hvad Vivian Høxbro skriver om strikkefasthed. Her står der med store fede bogstaver: ADVARSEL: “Selv små udsving i strikkefastheden giver store udsving i størrelsen. Det er derfor rigeligt arbejdet værd at strikke prøver.

Men hvordan tjekker man så strikkefastheden? Det gør man ved at lave en strikkeprøve. Hvis du fx følger en opskrift, så finder du en anvisning til strikkefastheden i begyndelsen. Fx på den babycardigan, som vi er ved at strikke i Farmorfabrikkens Strikkeklub, står der: “Strikkefasthed: 20 m x 28 p = 10 x 10 cm i glatstrik på pind 4 i CottonWool DK.”

Det betyder, at når dit arbejde er 20 masker bredt og 28 pinde højt, så skal det måle 10 x 10 cm. Det er dog en rigtig god ide altid at slå ca. 5-10 masker mere op i hver side og at strikke 5-10 pinde mere end opskriften anbefaler. Derved er det nemlig nemmere at måle de 10 x 10 cm. Du måler strikkeprøven ved at lægge den fladt på bordet og trække den let i begge retninger. Derefter måler du med en lineal for at se, om de 20 masker svarer til 10 cm og om de 28 pinde også svarer til 10 cm? Du kan evt. bruge et par knappenåle til at markere, hvilken maske/pind du vil måle fra og derefter tælle dig frem.

Hvis strikkefastheden ikke passer, så strik en ny prøve med større (hvis prøven var mindre end 10 x 10 cm) eller mindre pinde (hvis prøven var større end 10 x 10 cm). Derved kan du justere dig ind på, hvilke pinde, du skal strikke med. Jeg fandt fx engang ud af, at jeg strikkede en ujævn glatstrik – og først da jeg fik rettet ind på den, passede min strikkeprøve. Så en strikkeprøve kan på mange måder være en god ting at tjekke!

Læs også om:

13 Responses to Strikkeopdragelse: Strikkefasthed #8

 1. Carina Gülstorff 29. december 2012 at 22:08 #

  Nu er jeg nået til det sted på rygstykket, hvor der skal lukkes af til nakkeudskæringen, men der står også at man skal lukke af til skulder samtidig med det.
  Mit spørgsmål til andre der er nået dertil eller bare ved det er: Skal jeg snart min retpind med at lukke i mit tilfælde 7 masker af og så strikke 7 ret og så lukke de masker af til nakkeudskæringen? Skal jeg så vente med at strikke venstre side til højre er færdig eller?
  Håber der er nogen der ved det, for er gået lidt i stå ;)

  • Mette 30. december 2012 at 09:52 #

   Hej Carina

   Jeg er ved at gøre ryggen færdig og skriver om den lidt senere – så kan du se både billeder og tekst. Men du er på rette vej :-) Man skal nemlig strikke hver side færdig for sig og parkere den ene side på en maskeholder. Stay tuned!

   • Carina Gülstorff 30. december 2012 at 10:30 #

    Dejligt at høre Mette, så vil jeg vente med at strikke videre til din vejledning kommer :)

    • Mette 30. december 2012 at 10:45 #

     Jeg vender tilbage fluks :-)

 2. Carina Gülstorff 29. december 2012 at 22:14 #

  Ååååhhhh nej, ååhhh nej.. Jeg sad lige og læste et indlæg hos dig, hvor du skriver om kantmasker og om, at man ofte skal beregne et par masker mere end opskriften skriver pga. kantmaskerne.. http://farmorfabrikken.dk/2012/04/14/strikkeopdragelse-kantmasker-lektion-4/
  Det har jeg ikke gjort i den opskrift, skal man det i denne?

  • Mette 30. december 2012 at 09:55 #

   Det er nemlig helt rigtigt – så jeg kan godt forstå din panik. Men i denne opskrift er det heldigvis ikke nødvendigt. Glatstrikken fungerer fint som kantmaske og giver en fin lille søm :-)

   • Carina Gülstorff 30. december 2012 at 10:31 #

    Okay, så er jeg mere rolig, men kan vist godt se at det er en god idé, at anskaffe sig den strikke bibel :)

    • Mette 30. december 2012 at 10:44 #

     Den er rigtig god :-) Jeg bruger den tit!

   • Tulle Momsemor 2. januar 2013 at 08:03 #

    Jeg kan altså ikke rigtig forholde mig til det med de ekstra kantmasker. Jeg kan forstå det når der står at man skal strikke en kantmaske, men det kan ikke passe at de der sidder og laver strikkeopskrifter tænker “Alle ved at der skal strikkes en kantmaske så derfor behøver vi ikke skrive at der skal slås ekstra masker op og strikkes kantmasker”.
    Kan vi ikke få den sag hørt ved de højere strikke-magter? ;)

    • Mette 3. januar 2013 at 08:39 #

     Hi hi… jo, jeg vil gerne spørge min strikkedesigner. Men generelt melder hun meget rigtig ud, at strikkeopskrifter er en vejledning og ikke diktat. Så det er meget op til den enkelte, hvad der er rigtigt for dem :)

 3. sonja zattlander 29. marts 2013 at 22:22 #

  nogen gange syntes jeg det er svært, hvis garnet f.eks er tykkere end der står i opskriften, hjælper det jo ikke at gå en halv ned, så bliver det for fast, har ikke knækket koden:)

 4. Louise 4. oktober 2013 at 13:49 #

  Hej.
  Hvis nu der bare står i en opskrift at strikkefastheden er 27 masker = 10 cm. Vil det så sige at man bare strikker et stykke glatstrik og så måler bredden, uden hensyn til rækker?
  Er stødt på det nogle gange og nu vil jeg for en gang skyld tage mig sammen og lave en strikkeprøve. :)

 5. Maj 28. oktober 2013 at 15:00 #

  Hej Mette.

  I min opskrift står der, at man skal bruge strikkepind 2,5. Jeg har lavet strikkeprøve på pind 3 og er nu igang med str 4. Kan det passe, at man kan komme til at skulle 3 str op i pinde for at strikkefastheden passer?

  Hilsen en glad læser :) :) :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates