Strikkeklub: Babycardigan #2

Babycardigan Ryg

Farmorfabrikkens Strikkeklub: Projekt Babycardigan (download opskriften her)
NB! Nedenstående billeder viser cardiganen i størrelse 12-18 mdr.

Når du har lavet en strikkeprøve og fået tjek på din strikkefasthed, skal du igang med at strikke ryggen. Hvis ikke du har en maskeholder, vil jeg anbefale dig at få fingrene i én, da du skal bruge den, når vi kommer op til nakkeudskæringen. Men lige nu begynder vi med den nederste kant på cardiganen:

Med pind nr. 3,5 slår du 56 (60) 64 (68) masker op og strikker 2 pinde ret og 4 pinde rib (2 ret, 2 vrang). Derefter skal du skifte til pind 4 og strikke lige op i glatstrik til arbejdet måler 15 (17) 20 (22) cm (se foto 1-2-3).

TIP: Når du strikker, vil siderne opføre sig som en rullepølse (se foto 3). Med andre ord vil arbejdet ikke være flad som en pandekage, men krølle rundt om sig selv i siderne. Da jeg var helt grøn, troede jeg, at der var noget i vejen med den måde, jeg strikkede på? Men det var der ikke. Det er helt normalt :) Når du har strikket stykket færdigt, kan du presse det lidt ved at lægge det under et fugtigt viskestykke og stryge det ganske forsigtig. Men pas på ikke at trykke for hårdt, så du maser maskerne fuldstændig flade…

TIP: Nu skal du tage ind til cardiganens ærmegab. Inden du gør det, vil jeg komme med endnu et lille tip, som jeg selv godt kunne ha’ brugt, da jeg var nybegynder. For det er nemlig sådan, at stort set alle opskrifter tager det for givet, at du ‘bare’ ved, at når du skal igang med noget nyt, fx indtagning til ærmegab, så skal du altid begynde på retsiden (medmindre andet er anført).

Når du strikker glatstrik, kan du se, at du er på retsiden/forsiden, når retmaskerne, der ligner v’er, befinder sig på forsiden. Men hvis du nu strikker retstrik, kan det jo være lidt svært at se, da maskerne ser ens ud på begge sider. Her kan du med fordel holde øje med din opslagnings-snor, som hænger nederst. For når snoren hænger til højre er du på retsiden (ulige pinde: fx 1, 3, 5 etc.). Og når snoren hænger til venstre, er du på vrangsiden (lige pinde: fx 2, 4, 6 etc.).

Nu skal du tage ind til ærmegab ved at tage 2 masker ind i hver side, men kun hver gang du er på retsiden – og det skal du gøre i alt 3 gange (se foto 4-5). Helt konkret skal du strikke det over i alt 6 pinde:

1. pind: (indtagning) 2 ret, 1 m løs af, 2 ret sammen, træk den løse maske over. Strik derefter ret til der er 5 masker tilbage på pinden, hvorefter du strikker 3 masker ret sammen, 2 ret.
2. pind: strik vrang pinden ud
3. pind: indtagning
4. pind: vrang
5. pind: indtagning
6. pind: vrang

Nu har du 44 (48) 52 (56) masker på pinden. Nu skal du forsætte med at strikke glatstrik til arbejdet måler 27 (30) 34 (37) cm (se foto 6). Som nævnt så vil siderne rulle lidt sammen om sig selv, hvorfor jeg her på billedet har presset stykket lidt, så det er nemmere at se, hvordan arbejdet tegner sig – blot hvis du undrer dig over, hvorfor mit stykke ser noget ‘fladere’ ud end dit :)

Hvis du sidder med den originale opskrift i hænderne og du aldrig har prøvet at lukke af til en nakkeudskæring før, vil det næste trin uden tvivl ha’ skabt et par dybe rynker i panden. Har jeg ret? Men bare rolig – det lyder meget værre end det egentlig er ;) For når først du har set, hvordan du gør, så vil jeg vædde begge mine strikkearme på, at du tænker: “Nårh, var det bare dét, jeg skulle?!“. Men lad os springe ud i det… Så kan vi se, om jeg skal af med armene bagefter?

Du lukker af til nakkeudskæringen ved at lukke af for de midterste 20 (22) 24 (26) masker. Hvis du kigger på dine egne trøjer i skabet, kan du også se, hvordan der er en form for runding om halsen – og det er dén, vi skal lave nu. Det er simpelt nok. Udfordringen er snarere, at du SAMTIDIG skal lukke af til skulderne, som skal strikkes færdig hver for sig (Jeps, den er god nok!) Det gør du ved at lukke af i begyndelsen af pinden: På retsiden i højre side af ryggen og på vrangpinden i venstre side af ryggen. Jeg lover dig, at det giver mening, når du ser arbejdet trin-for-trin på de næste par billeder. Vi tager nemlig denne her i små bider.

… I opskriften forlyder arbejdet således:
Luk af til nakkeudskæring for de midterste 20 (22) 24 (26) masker og strik hver side færdig for sig. Samtidig lukkes af til skulder i hver side i begyndelsen af retspinden i højre side af rykken – og i begyndelsen af vrangspinden i venstreside af ryggen for 6 masker x 2 (7 masker x 1 og 6 masker x 1) 7 masker x 2 (8 masker x 1 og 7 masker x 1).

… Og konkret vil arbejdet forløbe således:
Du er nu på retspinden.
# Luk 6 (7) 7 (8) masker af og strik 6 (6) 7 (7) masker ret (se foto 7).

# Luk af til nakkeudskæring for de midterste 20 (22) 24 (26) masker.
# Strik ret pinden ud (dvs.12 (13) 14 (15) masker)
(Se foto 8) 

# Du er nu på vrangspinden.
# Luk 6 (7) 7 (8) masker af
# Strik 6 (6) 7 (7) masker vrang
(Se foto 9) 

Nu skal du parkere den højre side af skulderen (set fra retspinden) på en maskeholder, da du skal strikke hver side færdig for sig. Vend så du igen er på retspinden (se foto 10-12).

# Strik 6 (6) 7 (7) masker ret – dvs. alle maskerne på pinden (se foto 13)
# Luk alle maskerne af (se foto 14)

Nu skal du strikke den venstre side af skulderen færdig. Derfor sætter du de parkerede masker over på strikkepinden igen (se foto 15).

# Strik 6 (6) 7 (7) masker vrang – dvs. alle maskerne på pinden (se foto 16)
Da du jo har lukket af for den garnnøgle, som du var igang med på den anden skulder, tager du blot tråden fra den gamle (og nu ‘frie’) garnnøgle og strikker tråden på ny ind i maskerne. Det er lidt ligesom når du skifter farve og tilføjer en ny tråd. Se evt. denne video, der viser hvordan du skifter farve. Princippet er nemlig det samme.
# Luk alle maskerne af (se foto 17)

Og voila! Nu har du strikket ryggen (se foto 18) – så nu er jeg spændt på at høre, om det var helt så kryptisk, som du troede? Om jeg har mistet væddemålet? Eller om du er klar til næste skridt: Nemlig at strikke de to forstykker i cardiganen. Jeg kridter i hvert fald strikkepindene og vender tilbage med en ny trin-for-trin gennemgang i begyndelsen af det nye år :)

Pssst… hvis du er ny læser og er faldet over dette indlæg og derfor meget sandsynligt tænker hva’ i al hulen er det her? Så kan du læse mere om Strikkeklubben lige her. Du er meget velkommen til joine os :)

Læs også om:

25 Responses to Strikkeklub: Babycardigan #2

 1. Birthe Jensen 30. december 2012 at 21:44 #

  Hej Mette.
  Jeg glæder mig til at komme igang med den fine trøje. Har lige fået af vide at jeg skal være mormor til mit 7 barnebarn, så der skal da strikkes en fin trøje til den lille nye.
  Vil bare sige godt nytår og tak for en skøn blog. Og du er superdygtig til at strikke, det er virkelig pænt. Vh. birthe

  • Mette 30. december 2012 at 23:01 #

   Tusind tak, Birthe! Det varmer helt vildt :)
   Også rigtig godt nytår til dig!
   Kh, Mette

 2. anne andersen 30. december 2012 at 22:12 #

  Min røde model ligner rigtig godt, men det er godt nok et større regnestykke, når man bruger garn der har en anden strikkefasthed.
  Din opskrift er udførlig, og billederne er lette at aflæse.
  Anne

  • Mette 30. december 2012 at 23:00 #

   Årh, det er så skønt at høre, tak Anne :-)
   Og er du vimmer, jeg tror cardiganen kan blive rigtig fin i rød! En lille Rødhætte ;-)

 3. Anja 31. december 2012 at 10:16 #

  Uha, da jeg strikkede ind til ærmegab første gang for ca. ½ år siden, vidste jeg heller ikke, at det skulle ske fra retsiden, så det resulterede i en del pillen op, fordi det ikke blev rigtigt, så godt tip! Jeg måtte den gang google mig til det.

  Jeg er endnu ikke kommet i gang med cardiganen, men efter nytår går jeg i gang.

  Rigtigt godt nytår!

  • Mette 31. december 2012 at 12:51 #

   Åh ja, det har jeg også prøvet. Det er lidt træls, så mange ting strikkeopskrifter nogle gange kan tage for givet, ik? Så det er dejligt at kunne dele ens erfaringer, så andre slipper for hovedpinen ;-)

   Også rigtig godt nytår til dig, Anja :-)

 4. Helle 31. december 2012 at 10:41 #

  Kære Mette
  Du skal vide at du er helt fantastisk til at formidle. Du er grundig, god til at forklare, laver nogle fantastiske trin-for-trin og har nogle meget præcise og illustrative billeder til dine indlæg. Jeg har ikke slev fået købt garn til cardiganen endnu, så kommer nok først til at strikke den når du er færdig med den, men ikke desto mindre er det stadig hyggeligt at følge med i.
  Tak for en inspirerende og velskrevet blog og rigtig godt nytår.
  Kh Helle

  • Mette 31. december 2012 at 12:54 #

   Årh – tusind, tusind TAK, Helle! Hold nu op, hvor blev jeg glad for din besked :-) Nu er jeg endnu mere klar til at tage fat på ny i 2013!

   Også rigtig godt nytår til dig!

   Kh, Mette

 5. Marianne 31. december 2012 at 12:53 #

  Uhhh, du rammer et ømt punkt med det der strikkefasthed, av av…. Jeg har det fuldstændig som dig, og vil bare igang med det RIGTIGE og det skal være NU! Måske er jeg ved at være voksen nok til at tøjle min utålmodighed og få lavet de der prøver. Glæden bliver jo noget større når resultatet passer. Tak for opsang og godt nytår!

  • Mette 31. december 2012 at 12:56 #

   He he … ja, det kan godt være lidt skidt at være utålmodig ;-) Men tro mig – det er hele arbejdet værd at tøjle begejstringen og liiiige få lavet den strikkeprøve.

   Også rigtig godt nytår til dig, Marianne :-)

   Kh, Mette

 6. Gitte 31. december 2012 at 13:56 #

  Kære Mette.
  Tusind mange tak for en fantastisk blog om strikning ( og andet self. )
  Jeg læser med på hvert et indlæg, som du skriver.. :-)
  Jeg er også hoppet på babycardiganen, og har for første gang lavet en strikkeprøve. Jeg bruger også andet garn end foreslået i opskriften, men ekspedienten i min yndlings-garnbutik har alligevel endnu en gang fundet noget, der matchede helt perfekt, da strikkeprøven var til UG.. ( det havde jeg bestemt ikke regnet med).
  Laver du en indsamling af billeder på de forskellige cardigans, som der må komme ud af sådan et strikkeprojekt som dette ?? :-)

  Jeg glæder mig til endnu et år med din blog.. !

  MVH Gitte Fensholm

  • Mette 31. december 2012 at 14:23 #

   Hvor er det skønt at høre, Gitte. Og super sejt med din UG-strikkeprøve!!
   Det var da egentlig en god ide med billederne! Det skal jeg da huske på, når vi kommer til vejs ende.

   Rigtig godt nytår :-) kh, Mette

   • Gitte 31. december 2012 at 17:03 #

    Ja, gør det.. Glæder mig allerede til at vise min frem, som er i striber :-))

    Godt Nytår :-)

 7. Rie Mikkelsen 1. januar 2013 at 15:11 #

  Suk, er lige gaaet i gang, strikkepröven er perfekt og saa er der af uransagelige grunde kun een pind 3,5 i min strikkeskuffe. Skal jeg snyde og strikke med pind nr 4 eller vente til i morgen ??? Tror jeg vil vente. Men öv.

  • Mette 1. januar 2013 at 22:38 #

   Åh, jeg ved lige præcis, hvordan du har det ;-)

 8. Carina Gülstorff 1. januar 2013 at 19:08 #

  Hej Mette

  Dejligt med en super god vejledning. Det gjorde det hele meget nemmere og nu er jeg i hvertfald på rette vej igen :)
  Jeg har godt nok måtte acceptere, at jeg ikke er erfaren indenfor strikning endnu og derfor bliver mit resultat også lidt derefter. Men som kæresten siger, man skal jo starte et sted ;)

  • Mette 1. januar 2013 at 22:37 #

   Han har fuldstændig ret ;-) Jeg kan selv huske, hvordan det var, da jeg var helt ny. Men hæng i – hvis man er lidt stædig, så får du hurtig styr på de strikkepinde.
   Jeg synes, det er virkelig sejt, at du strikker noget “rigtigt”. Jeg strikkede selv banevis af retstrikkede halstørklæder til at begynde med, hi hi…

 9. Tulle Momsemor 2. januar 2013 at 08:06 #

  Hvor ser det godt ud og du er god til at forklare :)
  – du er også hurtig, jeg må vist se at komme videre med projektet!

  • Mette 3. januar 2013 at 08:38 #

   Tusind tak :) Det er rigtig dejligt at høre

 10. Rie Mikkelsen 5. januar 2013 at 19:43 #

  Saa blev JEG färdig med ryggen – det gik fint nok med indtagningen, men jeg synes den maske helt inde ved nakkeindtagningen (i begge sider) er noget stor, prövede at pille op og strikke det igen, men med samme resultat – det er jo der hätten skal sys paa – saa det gör jo ikke saa meget. Men dit ser pänere ud.

  Men armene beholder du – forklaringen var fin.

  Hilsner – denne gang fra en schweizisk Dorf – Rie

  • Mette 6. januar 2013 at 20:23 #

   Pyha! Skønt at høre, Rie – og sejt, at du har eksperimenteret med maskerne. Det er altid interessant at høre, om andre falder over nogle brugbare tips og tricks. Go’ søndag aften til dig :)

 11. Eileen 2. april 2013 at 18:23 #

  Hejsa

  Her måske et dumt spørgsmål: men kan man bruge tykkere garn til denne opskrift? Og i så fald, burde man så slå færre masker op?

  Hilsen en strikke newbie ;o)

  • Mette 3. april 2013 at 20:10 #

   Hej Eileen :-) I princippet ja, men det vil lave ballade i forhold til størrelsesforholdene og hvordan delene passer sammen :-/ Jeg har nogen gange forsøgt mig, men det er aldrig blevet godt. Desværre. Kh, Mette

 12. made by MOM 3. september 2013 at 12:26 #

  Hej.

  Er lidt i tvivl om jeg bare ikke har kigget mig ordenligt for eller om det ikke tår her, men angående str. Hvilke str. Er det så er angivet ift. Antal masker der skal slås op -()-()-() mv. Mvh anne

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates