Strikkeopdragelse: Sådan tager du en maske ud #9

Sådan-tager-du-ud

Jo mere man strikker, jo mere opdager man, at der er mange forskellige måder at gøre det på. At strikke er vel egentlig lidt som at tale et specifikt sprog? Selv om en dansker, en nordmand og en brite lyder vidt forskellige, når de fortæller om en given ting – så siger de jo det samme.

Jeg ved ikke, hvilket sprog, jeg taler, når jeg strikker? For jeg har opdaget, at jeg efterhånden har lært at strikke en udtagning på dansk, norsk og engelsk. Det er tre forskellige måder at tage ud på, men selv om udtagningerne ser forskellige ud – så ender man jo med det samme resultat: Der er tilføjet en maske.

Men forvirringen blev total, da der pludselig bare stod ”Tag 1 maske ud” i opskriften på Babycardiganen, som vi er ved at lave i Strikkeklubben. Jeg gik helt i stå. Noget så simpelt var pludselig blevet til en række valg, hvor jeg skulle tage stilling. Men jeg anede vitterligt ikke, hvilken udtagning, der ville egne sig bedst. Og hvad gør man så? Man bruger én af sine livlinjer og ringer til en ven.

Jeg gik direkte til kilden – strikdesigner Sus Gebhard – for at høre, hvilken udtagning, hun foretrækker? Og her sagde hun noget rigtig interessant, som jeg gerne vil dele med jer. For det er helt klart værd at huske på, hver gang man går i gang med en ny opskrift. Som strikdesigner er hun nemlig meget bevidst om, at en opskrift skal være en vejledning – ikke et diktat. For det er netop forskelligt, hvordan folk strikker. Hvad der er rigtig for én, er måske forkert for en anden.

Derfor har Sus med vilje blot skrevet ”Tag 1 maske ud”. Oftest bruger hun selv lænkeudtagning, hvilket også er den udtagning, som jeg lærte som noget af det første (se længere nede). Så det er den, jeg har valgt at bruge, da den også er usynlig i glatstrik. MEN – jeg måtte selvfølgelig lige se, hvad min strikkebibel har at sige til den sag.

Hele humlen ved udtagninger er åbenbart, at du kan lave udtagne masker, som er usynlige (hvilket man oftest gerne vil have) eller synlige (hvis de fx skal passe ind i et mønster). Og du kan tage ud midt på en pind eller ude i kanten. Derefter viser strikkebiblen flere forskellige måder at tage ud på. Men de to mest almindelige er 2-i-1 maske og lænkeudtagning.

Da jeg synes, det er så meget nemmere at SE, hvordan man gør, fremfor at LÆSE – så har jeg fundet to videoer fra Garnstudio, der illustrerer teknikkerne. På siden kan du i øvrigt også finde de andre udtagninger, som strikkebiblen viser, så den er bestemt værd at tjekke ud. Jeg er blevet lidt klogere – det håber jeg også, at du blev?

Teknik: Strik 2 masker i 1

Teknik: Lænkeudtagning

 

Læs også om:

9 Responses to Strikkeopdragelse: Sådan tager du en maske ud #9

 1. Erna 13. januar 2013 at 12:56 #

  Lænkeudtagning.. så skal du lige huske på at strikker du masken drejet ret (for ikke at få et hul)

  • Mette 13. januar 2013 at 13:01 #

   Præcis – det viser videoen også :)

 2. Rie Mikkelsen 13. januar 2013 at 13:08 #

  Udtagningen paa ärmerne til babycardiganen er jo paa hver 6. pind. Er det saa ikke paa vrangpinden? Er nemlig lidt i tvivl???? Og det er jo saa en anden vejledning – eller ??

  Rie

  • Mette 13. januar 2013 at 13:12 #

   Bingo! Du har helt ret, Rie – den sad jeg også med. Jeg har valgt at lave udtagningerne på retsiden, så jeg strikker først 6 pinde, også begynder jeg med udtagning på den efterfølgende retpind – som så gælder for den første ud af 6 pinde. En pind fra eller til – skidt pyt. Det vigtigste er, at udtagningen bliver pæn.

   Jeg har en vejledning på vej i morgen :) Tænkte jeg blot lige ville have udtagningen på plads inden.

   Kh, Mette

   • Rie Mikkelsen 13. januar 2013 at 13:35 #

    Er vist den bedste lösning.

    • Mette 13. januar 2013 at 15:35 #

     Det tror jeg. Man må tage sig nogle friheder en gang imellem ;-)

 3. Karin 13. januar 2013 at 16:00 #

  Ej den ser bare god ud din bibel – den er straks røget på ønskesedlen. Men forbliver der nok ikke længe, kommer sikkert selv til at give mig den.

  • Mette 13. januar 2013 at 16:14 #

   Den er SÅ god! Jeg kan ikke leve uden :)

 4. Tulle Momsemor 14. januar 2013 at 08:24 #

  Ja, der er stor forskel på hvordan man strikker og bare resultatet er som man ønsker, så går det.
  Jeg strikker en anderledes vrang for at beskytte mine hænder, den giver en drejet ret, men det betyder ikke noget, for det kan ikke ses, men da en bekendt lige skulle hjælpe mig med at fange en undsluppet maske, ja så kunne jeg læse i hendes ansigt at hun mente jeg var et håbløst tilfælde.. haha
  Gode vejledninger du kommer med :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates