Strikkeklub: Babycardigan #4

Babycardigan Ærmer

Farmorfabrikkens Strikkeklub: Projekt Babycardigan
NB! Nedenstående billeder viser cardiganen i størrelse 12-18 mdr.

OBS! Rettelse til original-opskriften: Der er ændret maskeantal i størrelse 18-24 mdr. Du skal ende med 50 masker, ikke 42, når du tager ind til ærmegab. Antallet er rettet ind her :)

TIP: Inden jeg går igang med ærmerne på babycardiganen, vil jeg lige komme med et lille-bitte tip til alle, der ikke ejer en pindetæller: Køb den! Jeg anede ikke, hvor uundværlig den var, indtil jeg fik én i fødselsdagsgave.

Jeg indrømmer det blankt: Der skal ikke meget til at distrahere mig. Jeg tror altid, jeg kan huske, hvor jeg er i tælle-rækken, men lige pludselig ringer telefonen eller kæresten spørger mig, om jeg har set hans nøgler – også aner jeg ikke længere, hvorvidt jeg var på 3. eller 5. pind? Jep, jeg er en farmor på mange planer… Så nu er den lille pindetæller blevet min hukommelse og bedste ven.

Strikkeklub, babycardian, ærmer 004

Men nu skal vi igang med ærmerne. Vi skal med andre ord igang med at tælle. Så hvis du har en lige så hullet hukommelse som jeg, men ikke ejer en pindetæller, så grib et stykke papir og en kuglepen. Blot for en sikkerheds skyld… 

Traditionen tro begynder vi nederst med en ribkant. Slå 38 (40) 42 (46) masker op med pind 3,5 og strik 2 pinde ret og 4 pinde rib (2 ret, 2 vrang), hvor du begynder med 3 ret (2 ret) 3 ret (3 ret) og slutter med 3 vrang (2 vrang) 3 vrang (3 vrang). Derefter fortsætter du i glatstrik med pind nr. 4. MEN modsat ryggen og forstykkerne, hvor du blot skulle strikke lige op, så skal du på ærmerne tilføje en ekstra maske i hver side af arbejdet på hver 6. pind, således at det bliver bredere og bredere. Det er her tællearbejdet kommer ind. Opskriften beskriver det således:

Tag 1 maske ud i hver side inden for de yderste 2 masker på hver 6. pind. Det skal du gøre i alt 5 (6) 7 (8) gange. Derved får du 48 (52) 56 (62) masker på din pind.

Jeg har valgt at bruge lænkeudtagning, da det giver en usynlig udtagning i glatstrik (se foto 1-4). Derudover har jeg taget mig den frihed at lave min første udtagning på den 7. pind (og ikke den 6. pind, som opskriften skriver). For når jeg har strikket ribben, begynder jeg nemlig glatstrikken med en retpind. Det betyder at min 6. pind er en vrangpind. Og jeg vil gerne lave udtagningen på en retpind.

Helt konkret betyder det, at jeg har strikket udtagningerne således:

Pind 1: Ret
Pind 2: Vrang
Pind 3: Ret
Pind 4: Vrang
Pind 5: Ret
Pind 6: Vrang

Herefter talte jeg den 7. pind, som min 1. pind, som også blev den pind, hvor jeg lavede udtagningerne. Det vil sige at mit arbejde efter ovenstående forløb således:

Pind 1 (pind 7): Ret (udtagning)
Pind 2 (pind 8): Vrang
Pind 3 (pind 9): Ret
Pind 4 (pind 10): Vrang
Pind 5 (pind 11): Ret
Pind 6 (pind 12): Vrang

Osv…

Og når jeg havde strikket den sidste udtagning (du skal tage ud i alt 5 (6) 7 (8) gange), gik jeg igang med næste skridt i opskriften. Jeg håber, at det gav mening?

Babycardigan 1

Babycardigan 2

Babycardigan 3

Babycardigan 4

Når du har lavet din sidste udtagning, strikker du videre lige op til ærmet måler 16 (18) 20 (22) cm (foto 5: Tryk evt. på billedet for at se det i en større version – så kan du måske også ane udtagningerne).

Derefter tager du ind til ærmegab, som du også har gjort på ryggen. Det gør du ved at tage 2 masker ind i hver side på hver retspind således: 2 ret, 1 m løs af, 2 ret sammen, træk den løse m over – strik ret til der er 5 m tilbage på pinden, strik derefter 3 ret sammen, 2 ret. Det gør du på 3 retspinde i alt (dvs. over 6 pinde i alt).

På 7. pind lukker du af for de resterende 36 (40) 44 (50)m. Ærmet måler nu i alt ca. 19 (21) 23 (25) cm.

Luk af – og strik det andet ærme på samme måde (se foto 6).

Babycardigan 5

 

Babycardigan 6

 

Læs også om:

22 Responses to Strikkeklub: Babycardigan #4

 1. Carina Gülstorff 14. januar 2013 at 18:59 #

  I opskriften står der, at man skal bruge rundpinde til ærmerne, men kan se du har strikket dem på almindelige pinde. Er der ingen forskel?

  • Mette 14. januar 2013 at 19:24 #

   Hmmm… hvor ser du det henne? Men umiddelbart kan du begge dele – det er lidt en smags-sag :)

   • Carina Gülstorff 14. januar 2013 at 19:37 #

    Det står helt i starten, under pinde..

    *Pinde: Jumperpinde str. 3,5 + 4 (23 cm) + Rundpinde str. 3-3,5*

    • Mette 14. januar 2013 at 20:28 #

     Åh – det er bare en ‘opremsning’ af, hvad du i alt skal bruge til opskriften :-) Rundpindene skal du først bruge, når vi kommer til hætten

 2. Lillemus 14. januar 2013 at 19:03 #

  Det er altså bare nogle vildt gode vejledninger du laver til baby-cardiganen. Jeg glæder mig mere og mere til, at jeg skal til at igang med den :) Hav en dejlig aften.

  • Mette 14. januar 2013 at 19:24 #

   Det lyder super godt :) TAK!

 3. Rikkw 14. januar 2013 at 19:21 #

  Kan se, at jeg har gjort som dine anbefalinger, men vil lige pointere en lille fejl. Når jeg har taget ind til ærmegab på 3 retside pinde, så har jeg taget i alt 12 masker ind og når jeg strikker den store størrelse så har jeg 50 masker tilbage og ikke 42 som der står i opskriften.
  MVH Rikke

  • Mette 14. januar 2013 at 20:31 #

   Hej Rikke. Det har du fuldstændig ret i. Jeg skriver fluks til strikdesigneren… Tak fordi du gav mig besked. Jeg opdager jo desværre kun det jeg selv strikker i den næststørste størrelse. Kh, M

  • Mette 14. januar 2013 at 21:44 #

   Hej Rikke. Jeg har nu hørt fra strikdesignerne og maskeantallet er nu rettet. Du skal ende med 50 masker :) Tusind tak fordi du var kvik! Kh, M

 4. Malene 14. januar 2013 at 21:08 #

  Hej Mette

  Apropos pinde, er der en årsag til du strikker på lange pinde og ikke rundpind? Med babycardiganen er det nok ikke så tungt, men når du går ombord i de store projekter til dig selv ;0) kan den varmt anbefales at skifte til rundpind også selvom man blot strikker frem og tilbage. Det er langt mindre anstrengende for skulder og nakke at strikke på rundpind. Bare et godt råd, vi skal jo kunne strikke mange år endnu ;0)
  Mvh. Malene

  • Mette 14. januar 2013 at 21:48 #

   Hej Malene

   Du har helt ret :) Jeg strikker også gerne de store projekter på rundpinde, da vægten således ikke er så hård ved ledene. I dette tilfælde vejer babycardiganen – som du selv skriver – heldigvis ikke det store, så det går. Derudover er det nemmere at affotografere arbejdet, når det er på jumperpinde frem for rundpinde. Det er lidt lettere at se, hvad der sker.

   Men tak for det gode tip, som jeg er helt sikker på, at der er mange, som vil få glæde af :)

   Kh, Mette

 5. Tulle Momsemor 15. januar 2013 at 08:19 #

  Der er lige noget jeg skal have afklaret, det gælder også for forstykkerne..

  Rib skal strikkes med 2r og 2v
  Pin starter og slutter med 3r (i den størrelse jeg strikker)

  Det giver, i min båd, 3r og derefter 2r og 2 v osv. for at slutte af med 3r

  ELLER

  Menes der at man starter med 3r og fortsætter med 2v, 2r, 2v osv for at slutte med 3r?

  • Mette 15. januar 2013 at 18:19 #

   Jeps, det sidste: du starter med 3r og fortsætter med 2v, 2r, 2v osv for at slutte med 3r

 6. anne andersen 15. januar 2013 at 09:36 #

  Hej Mette.
  Tror lige jeg skal have købt en pindetæller, kan den bruges på rundpind??
  Hilsen Anne

  • Mette 15. januar 2013 at 18:18 #

   Uh, det kommer vel til at knibe, hvis du strikker rundt – for så strikker du den jo ind i arbejdet.Hvis du strikker frem og tilbage, så går det vel. Jeg plejer blot at have tælleren liggende ved siden af – det fungerer glimrende :) Kh, M

   • anne andersen 15. januar 2013 at 18:31 #

    go ide jeg må på indkøb. I morgen aften skal jeg til strikkeaften hos Tind Mohair ved Ringkøbing, der har de dem sikkert. Tind Mohair er et fantastisk sted.
    Anne

   • Malene 16. januar 2013 at 21:14 #

    På rundpind plejer jeg blot at binde den i tråden der viser omgangen, så går det fint og man husker at “tælle” når den flyttes.

 7. Maria 15. januar 2013 at 09:38 #

  Hvis man har en smartphone findes der en fantastisk pindetæller app – den hedder simpelthen bare “Row counter”. :)

  • Mette 15. januar 2013 at 18:17 #

   Perfekt – tak for tippet :)

 8. Heidi Kjeldgaard 24. januar 2013 at 21:28 #

  Jeg er nu færdig med begge ærmer og skal til at strikke hætten. Skal der ikke skiftes til pind 4 efter ribben?

  Vh Heidi

 9. Carina Gülstorff 25. januar 2013 at 19:31 #

  Jeg skal også i gang med hætten og er i tvivl om, hvilken størrelse rundpind+længden af pinden der skal bruges?

 10. Rie Mikkelsen 25. januar 2013 at 20:17 #

  Gläder mig til dine fine trin-for-trin vejledning til hätten :-)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates