Strikkeopdragelse: At strikke vendinger #10

Vending1

Endnu en gang har jeg opdaget strikningens mangfoldighed. Endnu en gang har jeg opdaget, at jeg kun har lært en brøkdel af hele håndværket. Og endnu en gang giver strikdesigner Sus Gebhards vise ord mere end mening: “En opskrift er en vejledning, ikke et diktat. Der er nemlig mange måder at strikke på – og hvad der er rigtig for én person, er forkert for en anden. Derfor vil du generelt ikke finde konkrete beskrivelser på forskellige teknikker i en opskrift.

Nu kan jeg jo lige pludselige godt forstå, hvorfor det er, at strikdesignere ikke altid kan skære tingene ud i pap. Det er altså ikke fordi de er dovne eller fordi de tager viden, som er dyrebar for nybegyndere, for givet. Det er fordi, der er så mange måder at strikke på. Men åh altså, det er jo lige præcis netop den udpenslende beskrivelse, som jeg så ofte mangler, når jeg går i stå i en opskrift på samme måde, som et kæmpe stort krydstogtskib går på grund i den svenske klippefyldte skærgård. Den sidder fast. Jeg sidder fast. Den synker. Jeg synker. End of story.

Og det var lige præcis, hvad jeg gjorde, da jeg nåede til vendingerne i hætten i opskriften på lille babycardigan, som vi laver i Strikkeklubben. Jeg sad fast. Og så vidt jeg kunne høre, når jeg bankede lidt på skroget af den synkende skude, så var det netop også vendingerne, der gav andre problemer. Hm?! Hvad gør man så? Man hiver da sin strikkebibel ned fra reolen! Hurra og amen!

Her kunne jeg læse, at vendepinde også kaldes ‘forkortede pinde’. Jeg kan også huske, at jeg et andet sted har læst, at det er en strikketeknik, der både er frygtet og misforstået – men som bare gerne vil elskes. He he! Det synes jeg er lidt sjovt. Vendepinden er altså åbenbart strikningens sorte får. Så nu har jeg sat mig for at lære at elske that son of a B…

Nåh, men med min nu kærlige indstilling kunne jeg så læse, at vendinger bl.a. bruges, når du skal have lidt mere rummelighed i arbejdet – fx omkring barmen i bluser eller bag på bukser – eller hvis arbejdet skal være lidt højere i den ene side, hvilket jeg jo på en måde skal, da jeg skal bruge vendingerne til at gøre cardiganens hætte spids.

Biblen forklarede også fint, hvordan du så laver de hersens vendinger. Men da jeg så begyndte at google efter en video, der kunne illustrere teknikken, så brød helvede løs. For der fandtes mange jo måder at vende på. Prøv bare at google ‘vendepinde’, ‘forkortede pinde’ eller ‘wrap and turn’ (engelsk term). Hvis du altså har mod på at blive forvirret på et højere plan …

Derfor valgte jeg at bruge en livlinje. Jeg ringede til en ven: Og hvad er mere oplagt end at ringe til hende, der har designet cardiganen. Ta daaaaa… Strikdesigner Sus Gebhard! Og åh manner, hvor er det fantastisk, at der findes folk som hende. For hun kunne ikke alene berolige mig med, at vendinger kan volde selv garvede strikkedamer problemer (Aha! Det er da rart at vide, ik?!). Hun kunne også forklare mig helt simpelt, hvordan hun laver en vending OG hvorfor hun har valgt netop den vending til cardiganen. Nu håber jeg blot, at jeg kan videreformidle denne viden lige så let og elegant, som Sus.

Here we go…

Helt konkret laver du en vending ved at vende arbejdet inden du har strikket pinden ud. I opskriften på cardiganen skal du fx vende, når du har 4 masker tilbage på pinden. *GISP!* Jamen, giver det ikke et kæmpe hul i arbejdet?! Det var i hvert fald hvad jeg selv tænkte. Men ved at slå garnet om pinden så undgår du huller i arbejdet (omslaget må du helt selv bestemme, hvordan du vil lave; om du vil slå om ved at føre højre strikkepind indenom eller udenom garnet). Omslagningen skaber nemlig en løkke, som du strikker sammen med nabo-masken*, når du er færdig med alle vendingerne og til sidst skal strikke hen over dem.

*[Nabo-masken] Det er ret forskelligt, hvad folk kalder den maske, som man skal strikke sin ‘vende-omslags-løkke’ sammen med. Nogle kalder den for den underliggende maske på den sidste pind (fx i opskriften på babycardiganen). Andre kalder den for den efterfølgende maske. Og jeg synes, det giver mest mening i mit hoved at kalde den for nabo-masken. For ved at strikke løkken sammen med sidemanden, så hægter du de to sammen, så de lukker det hul, der jo egentlig er opstået ved vendingen. Giver det mening?

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt denne forklaring gav så meget mening, at du straks smider alt, hvad du har i hænderne og kaster dig over vendinger? Personligt har jeg brug for at SE ting, før jeg kan FORSTÅ. Jeg har derfor prøvet at lave en lille føljeton, hvor jeg viser, hvordan jeg vender i hver side, når der er 4 masker tilbage på pinden. Derefter vender jeg igen, når der er 4 m fra forrige vending – i alt vender jeg 4 gange. Læg mærke til at opslaget IKKE tælles med. Opslaget skal jo strikkes sammen med nabo-masken senere. Også eksperimenterer jeg med to forskellige måder at strikke henover vendingerne på vrangsiden. Jeg håber, at det giver mening?

Ps. Hvis du har brug for at zoome lidt ind, så tryk på billedet og du vil få en større version.

Vending 1

Vending 3

1. vending ny

Vending 6

Vending 7

Vending 8

Vending 9

Vending 10

Vending 11

Vending 12

Vending 13

Vending 16

Vending 17

Vending 18

Vending 19

Vending 19a

Vending 21

Vending 23

Vending 24

Vending 25

Vending 26

Vending 27

Vending 28

Vending 29

Vending 30

Vending 31

Vending 32

Vending 34

Vending 35

Læs også om:

31 Responses to Strikkeopdragelse: At strikke vendinger #10

 1. Umm Safiya 4. februar 2013 at 08:51 #

  Jeg bliver helt stresset og får hjertebanken af det her. Finder jeg mon nogensinde ud af det?

  Jeg må lige snuppe en kaffepause!

  Men tusind mange tak for dine forklaringer. Din hjemmeside er en kæmpe hjælp :-)

  • maj 4. februar 2013 at 09:20 #

   Samme fysiske reaktion hos mig 8-/…

   Men super visuel instruktion. Når først jeg sidder med pindene skal det nok give mening :).

   TAK!

   • Mette 4. februar 2013 at 19:55 #

    Jeg krydser fingre :)

  • Mette 4. februar 2013 at 19:56 #

   JA, jeg er helt, helt sikker på at du får det at lykkes :) Jeg sender masser af god karma i din retning! God strikkelyst :)

 2. Rie Mikkelsen 4. februar 2013 at 09:52 #

  Det samme her; meen forvirringen er dog kommet paa et höjere niveau, saa maaske…..

  Pjat, det finder vi nok ud af. Saa hatten faar nok en spids alligevel :-)

  Rie

  • Mette 4. februar 2013 at 19:54 #

   Jeg håber, at vejledningen kan hjælpe dig på rette vej, Rie :) Pøj pøj!

 3. Merete 4. februar 2013 at 10:03 #

  Tak for fin info. Men mangler et billede af trin omkring 5. billede.. Du strikker en vrangm men kan ikke llge se den?

  • Mette 4. februar 2013 at 19:54 #

   Jeps – du har helt ret :) Jeg strikker en vrangmaske, mens jeg har beholdt omslaget på pinden. Derved får du to masker bagefter. Giver det mening?

 4. Vibeke 4. februar 2013 at 10:06 #

  Det er en superfin forklaring :o)

  Mange tak for den.

  Mange hilsener fra

  Vibeke

  • Mette 4. februar 2013 at 19:52 #

   Skønt at høre, tusind tak – jeg håber i hvert fald at den kan hjælpe derude :)

 5. Emma 4. februar 2013 at 10:40 #

  De berygtede venderækker stødte jeg på, da jeg gav mig i kast med at strikke babysokker med timeglashæl. Det var frygteligt i starten, men med hjælp fra paapinden.dk og denne dejlige video (http://www.paapinden.dk/strikkeguide/venderaekker.php) blev det efter en sok eller to helt naturligt :)

  Proceduren i videoen er lidt anderledes, men så vidt jeg kan lure, så giver det samme resultat.

  • Mette 4. februar 2013 at 19:52 #

   Tusind tak for tippet, Emma :)

 6. Heidi Kjeldgaard 4. februar 2013 at 11:14 #

  Håber virkelig jeg fagter det nu. Det har voldt mig kæmpe problemer med den hætte.. Try ,and try, and try……again.

  • Mette 4. februar 2013 at 19:49 #

   Jeg krydser fingre, Heidi :)

 7. Ann-Britt 4. februar 2013 at 17:16 #

  Super illustration!

  Jeg har dog et enkelt spørgsmål til den “pæne” vending du laver til sidst, hvor masker flyttes over på den anden pind. Når man vender tilbage til retsiden, så skriver du at den første maske er de to man har strikket sammen på ret-siden. Gisp! Her hopper min kæde af. Hvornår strikker man maskerne sammen, altså de to som man flytter til den anden pind?
  Er der noget underforstået her?

  Mange hilsner, og tak for en super blog!

  Ann-Britt

  • Mette 4. februar 2013 at 19:36 #

   Ann-Britt, du har jo fuldstændig ret :) Hov, ih altså – der var smuttet ét vigtigt foto! GODT DU SKREV! Jeg har sat det manglede foto ind nu. For du skal naturligvis strikke de to masker sammen, når du er på retsiden.

   Jeg beklager manglen :) Kh, Mette

 8. Tulle Momsemor 4. februar 2013 at 17:45 #

  Lyder som en god vejleding :)

  • Mette 4. februar 2013 at 19:24 #

   Dejligt at høre :) Jeg har i hvert fald forsøgt det bedste jeg kunne

 9. Rikke 4. februar 2013 at 19:15 #

  Tak for den fine vejledning. Nu er jeg klar til at tage fat på den sidste del af huen :-)
  MVH Rikke

  • Mette 4. februar 2013 at 19:24 #

   Det lyder godt :) Jeg er i fulde sving med monteringen og regner med at få den del på i weekenden (det er lidt problematisk, når man kun kan tage billeder i weekenden grundet det manglende lys, hi hi…)

 10. Tine 4. februar 2013 at 21:16 #

  Ih, Det ser altså ud til at være en super vejlednng. Har strikket vendinger en gang før og jeg måtte da trevle op et par gange inden det lykkedes :-)

  • Mette 5. februar 2013 at 08:23 #

   Jeg håber, at du flyver igennem vendingerne, Tine :)

 11. Rikke 8. februar 2013 at 08:01 #

  Nu har jeg brugt din fine vejledning. Tak for den. Jeg har faktisk strikket efter den 2 gange og valgte første gang dit 2. eksempel på sammenstrikning på vrangsiden og resultatet blev rigtig fint. Anden gang forsøgte jeg mig med i stedet for at vende arbejdet hver gang der skulle strikkes sammen at strikke omslaget og nabomasken bagfra vrang sammen. Det gav et identisk resultat med det jeg havde strikket ret og var meget nemmere.
  Mvh Rikke

  • Mette 9. februar 2013 at 08:44 #

   Cool! Tusind tak for tippet, Rikke :) Kh M

 12. Katrine 11. februar 2013 at 06:53 #

  Jeg synes din illustration er rigtig god (måske jeg siger noget andet når jeg sidder med pindene i hånden selv… ;-))

  • Mette 11. februar 2013 at 21:12 #

   Ha ha ha… tak :) Jeg håber, at illustrationerne er ENDNU bedre, NÅR du sidder med pindene ;-)

   • gugge/katrine 11. februar 2013 at 21:22 #

    Ja, det har du ret i ;-) det er jeg helt sikker på at den er.
    r

 13. Elisabeth W 11. september 2013 at 14:49 #

  Tusind tak for god instruktion! Meget bedre for mig med billeder end video. Du har reddet min strikke-dag :-)

  • Mette 12. september 2013 at 19:14 #

   Ej, hvor er det dejligt at høre, Elisabeth :)

 14. sara kistrup 23. september 2013 at 12:20 #

  En kæmpe stor tak for hjælpen med vendinger og omslag… havde ikke gennemskuet det uden din hjælp.

  • Mette 23. september 2013 at 17:55 #

   Det var så lidt – dejligt at høre, at du kunne bruge vejledningen :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates