Ta’ med Arne & Carlos i haven

Skærmbillede 2013-02-23 kl. 10.42.41

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 1

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 2

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 3

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 4

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 5

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 6

Arne & Carlos Håndarbejde i haven 7

Arne & Carlos’ nye bog “Håndarbejde i haven” er en dedikation til deres skønne engelske-cottage-inspireret have i de norske fjelde. For haven er – som de skriver i forordet – et fristed, hvor de elsker at sidde på bænken og drømme sig væk, mens hænderne nørkler med et hækle- eller strikkeprojekt. Haven er for dem en kilde til kreativ inspiration.

Bogens fine billeder og collager emmer også langt væk haveidyl – og åh altså, hvor er det et skønt syn for mine vintertrætte øjne. Jeg bliver mindet om, at det en gang bliver sommer igen (selv om det er svært at tro, ik?), og så vil jeg sidde i Svigermuttes sommerhus i Oddsherred og være min egen strikke-hækle-have-version af Arne & Carlos. Jeg bliver helt salig bare ved tanken.

Som altid skinner det stærkt igennem bogen, at Arne & Carlos er de kreative hoveder bag. De har en helt særlig stil, som man enten elsker eller rynker på næsen af. Jeg er én af dem som elsker. ELSKER! Men med det sagt så er det ikke alle deres opskrifter, som kalder på mig. Jeg synes stadig, at deres julekugle-bog er noget helt, helt særligt! Det er én af mine über-ynglings kreabøger og én eller anden dag får jeg strikket mig gennem samtlige julekugle-opskrifter.

Sådan har jeg det ikke helt med deres andre bøger: påske-bogen, strikkedukke-bogen og nu den nye have-bog. Der er opskrifter, som straks flyver på MUST-DO-RIGHT-NOW-(og ikke et sekund senere)-listen såvel som der er opskrifter, som jeg ved, jeg aldrig kommer til at lave (fx havehippierne og humlebimanden) eller først kommer til at lave, når jeg en gang får børn (fx Magnus Havemus, der er iklædt de sødste smækbukser og har en misundelsesværdig stor garderobe af sweatre).

Mine hænder har dog fået den vildeste krea-kløe efter at komme igang med bogens yndige broderede puder og smukke tæpper, der er lavet af restegarn og strikket i retstrik eller hæklet af oldemorfirkanter og primulaer. De er fantastiske! Og måske skulle jeg overraske Svigemutter ved at pynte nogle af hendes haveredskaber med lidt guerillastrik næste gang, vi låner sommerhuset. Det vil i hvert fald være lige i stedets ånd, hvis jeg lavede et par af viskestykkerne, dækservietterne og bordskånerne.

Kort sagt: Der er ingen, der kan rykke ved, at jeg kæmpe fan af Arne & Carlos. Jeg er dybt forgabt af deres univers og bøjer mig i støvet for deres enormt flotte og kreative håndværk. Og det er så hyggeligt, hvordan man kan følge de to herrers liv gennem deres bøger. For hver gang de udgiver en bog, så videregiver de også en del af deres liv og gøren, så man næsten føler, at man kender dem.

I julekugle-bogen blev vi inviteret inden for i deres hyggelige hjem, den gamle jernbanestation, som de var ved at sætte i stand. Sneen havde lagt sig i de norske fjelde og vi kom med ind i varmen, hvor juleforberedelserne spredte hygge til hver en krog.

I påskebogen fik vi lov til at fejre endnu en af de højtider, som de to strikkeguruer holder af, og blev kort introduceret for en ny side af deres kreative verden, som vi kom til at se meget mere til i næste bog: nemlig deres kærlighed for strikkede dukker og bamser.

Med næste bog i rækken, strikkedukker-bogen, fik vi både muligheden for at strikke fan-dukker – nemlig Arne & Carlos selv iklædt deres fine norske sweatre – og fik lov til at lege med, når de byggede verdener op omkring de sjove dukker.

Og nu med have-bogen – her får vi lov til at se, hvor langt de er kommet med renoveringen af huset og især med opbygningen af den skønne have, der ligger med udsigt over den smukkeste norske skovsø. Det er da lidt hyggeligt med denne form for føljeton!

Rygtet siger, at deres næste bog er på vej efter sommerferien og at den denne gang er målrettet til børn. Det bliver sjovt at se. Og please, please, kære krea-gud i garn-himlen – lad strømmen af bøger fra de to kære nordmænd fortsætte. De er en evig kilde til godt humør og kreativ inspiration. Jeg lover at være god i år og være rigtig flittig med strikkepindene og hæklenålen!

Læs også om:

10 Responses to Ta’ med Arne & Carlos i haven

 1. Karin 24. februar 2013 at 10:33 #

  Den ser hyggelig ud. Jeg er også vild med deres julebog – strikkede en del af deres kugler sidste jul.

  En børne-strikke-bog lyder helt fantastisk – jeg sender også en bøn til kreahimlen.

  • Mette 24. februar 2013 at 17:33 #

   Det lyder godt – jeg tænker, at jo flere gode tanker vi sender, jo større er sandsynligheden forhåbentlig, at de bliver ved og ved med at lave bøger :)

 2. Maria 24. februar 2013 at 15:21 #

  Åhhhh hvor jeg bare ELSKER Arne&Carlos… De har da det fedeste krea univers. Det ville være så fedt at være en del af det, bare for en enkelt dag :-)

  • Mette 24. februar 2013 at 17:32 #

   JAAAA, nemlig – bare én enkelt dag! :) Det ville være himlen.

 3. Hanne 11. august 2013 at 15:09 #

  Hej Mette

  Har du eller andre der læser din blog mulighed for at hjælpe mig med at forstå sammenhæklingsprocessen af primulatæppet i Arne og Carlos bog? Jeg forstår ikke beskrivelsen for jeg får alt for store huller mellem blomsterne. Har fundet nogle billeder på nettet der leder mig lidt på sporet, men ville være glad for en mere præcis beskrivelse som kan hjælpe mig med at forstå, hvad jeg gør galt.

  Tak på forhånd og for en superinspirerende blog

  Hanne

  • Mette 12. august 2013 at 18:56 #

   Hej Hanne – tak for din besked :-) Jeg kan SÅ godt forstå, at du har kastet dig over tæppet, det er super smukt! Jeg har desværre lånt min bog ud og jeg har ikke prøvet at hækle tæppet, så jeg er helt på bar bund :-( Øv! Jeg håber, at projektet lykkes? Måske din lokale garnbutik kan hjælpe? Jeg smutter gerne forbi min, når jeg er i knibe ;-) Kh, M

 4. Bente 17. september 2013 at 21:19 #

  Hej Hanne, hej Mette!

  Hanne, har du fået tjek på dit primulatæppe?
  Jeg er selv i gang med et. Jeg har lagt et par billeder ud af det på http://minaltan.blogspot.dk/, klik på etiketten “Primulatæppe”.
  Sig til, hvis du stadigvæk har brug for et godt råd :-).

  Bedste hilsner til jer begge to,

  Mette, det er en virkelig fin blog du har, jeg kommer her af og til!

  • Mette 18. september 2013 at 07:18 #

   Tusind tak, Bente – og tæppet ser fantastisk ud! Kh, M

  • Hanne 18. september 2013 at 15:58 #

   Hej Bente og Mette

   jo jeg er kommet videre, for der viste sig at være en fejl i oversættelsen af den danske opskrift jeg havde fået fat i. Da jeg fik læst den norske version gik det op for mig, at det er langt mere kompliceret at hækle blomstertæppet sammen end jeg troede – så det kommer vist til at tage mig en del længere tid end først antaget, men det er så flot at jeg er klar til at afprøve min tålmodighed. Synes dog stadig at mellemhullerne af og til bliver lidt store, men måske skal jeg bare afprøve en mindre hæklenål/tykkere garn……

   Tak for billeder til inspiration.

  • Hanne 2. maj 2015 at 16:14 #

   Hej Bente
   Ja her næsten 2år senere kan jeg sige at forståelsen faldt på plads for et par uger siden – godt det er et sideprojekt så jeg ikke var nået så langt;)) men jeg var begyndt at sy blomsterne sammen de steder hvor jeg havde mussetak på begge blomster og pludselig mens jeg sidder og arbejder med tæppet kan jeg se, hvordan sammenhæklingen skal foregå, så nu kan jeg slet ikke stoppe med at arbejde på tæppet, i modsætning til mange af de andre der laver tæppet, så synes jeg faktisk det er et arbejde som er utroligt afslappende og egentlig udvikler sig ret hurtigt, jeg overvejer allerede at lave tæppe nr. 2 ;))
   kan se nu hvor jeg søger på tæppet at der efterfølgende er mange der som mig har haft svært ved at forstå sammenhæklingsprocessen, og den er svær at forklare, men man hækler f.eks. 6 mussetakker og derefter de næste 6 takker sammen med 3 nye blomster, men når dette system er forstået kan man hækle både flere og færre takker på en blomst alt efter, hvor mange andre blomster den skal sættes sammen med – ret let når man først har set “lyset”. Tak for hjælpen selv om jeg endte med at opdage princippet ved learning by doing.
   Hilsen Hanne
   Ps er der nogen der har gode eller dårlige erfaringer med materialevalg?
   Lige nu er jeg på rester af uld, acryl og blandingen, men kan se at mange anvender bomuld som jo fås i fantastiske farver – jeg tænker bare at det bliver meget ‘ slapt’ i strukturen – eller hvad? Jeg vil gerne begynde at gå på jagt efter materiale til tæppe to så det er godt at vide hvad jeg skal kigge efter.

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates