Strikkeklub: Babycardigan #5 Hætten

Babycardigan Hætte

Juhu! Hermed en opdateret gennemgang af hætten, hvor alle målene er korrekte! Det har godt nok været en oooordentlig omgang – men hvis jeg skal se positivt på det, så fik jeg muligheden for at rette op på min dumme strikkefejl såvel som jeg har lært rigtig meget om, hvordan strikdesignere arbejder og hvor vigtige de mange forskellige trin i designprocessen er. Men det kan jeg fortælle meget mere om en anden gang. For NU skal vi igang med hætten!

Slå 80 (84) 88 (92) m op med pind nr. 3½ (det er hættens forkant). Strik 2 pinde ret, derefter 4 pinde rib (2 ret, 2 vrang), hvor du slutter og starter med 3 ret. Skift til glatstrik med pind nr. 4 og fortsæt lige op til arb måler 5 (6) 6 (7) cm.

Nu skal du igang med at lukke af. HUSK at du skal lukke af ved at tage 1 maske ind således: 2 ret, 1 m løs af, 1 ret, træk den løse m over, strik ret til der er 4 m tilbage på pinden, derefter 2 ret sammen, 2 ret.

Du skal lukke af i hver side på hver anden p for 1 m x 4 (A) og derefter på hver 4. p for 1 m x 2 (B). Helt konkret skal du altså strikke aflukning således (A + B)

(A)
1. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (1/4)
2. pind: vrang
3. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (2/4)
4. pind: vrang
5. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (3/4)
6. pind: vrang
7. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (4/4)
8. pind: vrang

(B)
9. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (1/2)
10. pind: vrang
11. pind: ret
12. pind: vrang
13. pind: ret – indtagning af 1 maske i hver side (2/2)
14. pind: vrang

Du har nu 68 (72) 76 (80) m. Sæt en måletråd.

TIP: Som du kan se på nedenstående foto, har jeg syet en måletråd fra den ene til den anden side af arbejdet. Det er slet ikke nødvendigt. Du kan også bare sætte en lille mærketråd ved et par af maskerne, som du kan måle fra. Jeg har ’syet’ tråden fast med en stoppenål og ladet den køre langs pinden og således vævet tråden ind i maskerne.

Strikkeklub, babycardigan-hætte 1

Når hætten fra måletråden er 11 (12) 13 (14) cm, skal du strikke vendinger. Vendingerne bevirker at hætten bliver spids. Hvis du ikke har lavet vendinger før, kan du evt. læse min vejledning til hvordan du laver vendinger. Hvis du er klar til bare at springe ud i det og er tryg ved vendinger, så beskriver opskriften teknikken således: “Vend og slå om pinden, dette omslag tæller ikke som en maske og strikkes sammen med den underliggende maske på sidste pind.”

SÅ – når dit arbejde måler 11 (12) 13 (14) cm fra måletråden og du er på retpinden, skal du igang med dine vendinger. Det gør du ved at vende  i hver side, når der er 4 masker tilbage på pinden, vend herefter igen, når der er 4 m fra forrige vending, fortsæt til der er vendt 9 gange i hver side. Strik 1 pind over alle masker hvor omslaget strikkes sammen med underliggende maske (som jeg kalder nabo-masken), så du undgår at få huller.

Jeg har forsøgt at illustrere processen på nedenstående billeder. Billederne viser hver gang lige inden, jeg skal vende. Det vil sige når der er 4 masker til forrige vending. Når du har strikket alle vendingerne (18 i alt), strikker du henover alle vendingerne ved at strikke masken fra omslaget og den efterfølgende maske sammen (nabomasken).

2. vending 1

2. vending 2

2. vending 3

2. vending 4

2. vending 5

2. vending 6

2. vending 7

2. vending 8

2. vending 9

2. vending 10

2. vending 11

2. vending 12

2. vending 13

2. vending 14

2. vending 15

2. vending 16

2. vending 17

2. vending 18

2. vending 19

Nu har du lavet alle 18 vendinger og skal strikke henover dem. Først på retsiden (den ene halvdel) og bagefter på vrangsiden (den anden halvdel – dvs. at du har strikket den ene halvdel først, så den strikker du bare over som var det helt normalt. Først når du kommer til hullerne begynder du strikke henover denne halvdel også). Og således ender det med, at du får sådan en fin runding i dit arbejde:

2. vending 20

Nu skal du igang med at strikke arbejdet sammen, således at hætten får en spids. Det gør du helt konkret ved at fordele halvdelen af maskerne – dvs. 34 (36) 38 (40) masker – på hver sin pind, gerne et helt til halvt pind-nummer mindre end det du strikker på. Jeg har fx strikket på pinde nummer 4 og går nu igang med at strikke spidsen sammen med pinde nummer 3,5.

OBS! I den originale opskrifter står der, at man skal fordele maskerne på en rundpind, men jeg synes, det er nemmere at sætte dem på to strømpepinde. Du kan også sætte dem på to jumperpinde, hvis det er. Det er nemlig lidt en smagssag for princippet er det samme. Her på billedet har jeg brugt to jern-strømpepinde og et sæt bambus-jumperpinde, så du kan se forskel og nemmere tyde trinene (foto 1).

Så folder du hætten på midten således at maskerne ligger parallelt og på hver sin pind og retsiderne vender mod hinanden (foto 2)

Strikkeklub, babycardigan-hætte 3

Strikkeklub, babycardigan-hætte 4

Strik nu 1. maske fra hver pind ret sammen (dvs. du stikker først (bambus)strikkepinden ret gennem den første (jern)pind og dernæst den anden (jern)pind og slår efter om og trækker tråden tilbage gennem begge masker, som strikkede du en retmaske ‘helt normalt’ – bortset fra at du strikker to på én gang). Dette gentager du en gang til og får således 2 masker på din (bambus)pind.

Herefter lukker du 1 maske af på (bambus)pinden. Fortsæt nu med at strikke masker sammen og luk dem af. Det vil sige hver gang du har 2 masker på din (bambus)pind (den højre strikkepind), så lukker du én maske af og strikker derefter en ny … etc. Det er noget nørkleværk, I know. Det føles som om at man har ti tommelfingre, når man skal strikke med to pinde i venstre hånd, men det bliver fint til sidt :) Når du har strikket pindene ud, lukker du af og ender således med det her:

Strikkeklub, babycardigan-hætte 5

Pheeew … ! Jeg håber, at alle er kommet levende igennem dette trin og er klar til næste trin: Montering.

Læs også om:

30 Responses to Strikkeklub: Babycardigan #5 Hætten

 1. Lone 5. februar 2013 at 17:53 #

  Hej. Først vil jeg lige rose din blog, jeg har for nylig ‘fundet’ den og er blevet svært glad for dine fine indlæg.
  Jeg er i fuld sving med den fine babycardigan, og jeg har et simpelt spørgsmål: i alle de år jeg har strikket, har jeg haft problemer med at få kanterne faste, stramme og fine. Dine er så fine, hvad gør du? Og jeg har prøvet med en ret for enden af hver pind. På forhånd tak. VH Lone

  • Mette 5. februar 2013 at 18:32 #

   Tusind tak, Lone – det varmer helt vildt at høre :)

   Her på babycardiganen har jeg blot strikket glatstrik. Billederne snyder måske lidt i forhold til, HVOR pæne kanterne er – for jeg har nemlig strøget arbejdet, inden jeg har taget billederne. For så er det lidt nemmere, at se hvad der sker :)

   Kh, Mette

 2. Erna 5. februar 2013 at 17:54 #

  Min har været færdig siden weekenden, der fik den endelig knapper i…

  • Mette 5. februar 2013 at 18:33 #

   JUHU! Skønt at høre, Erna. Jeg kan ikke vente med at se det færdige resultat :)

 3. Anja 5. februar 2013 at 20:20 #

  Jeg har strikket lidt på selve huen, men jeg har har troligt ventet på din forklaring. Jeg ville godt kunne finde ud af det på egen hånd, men altså, jeg er blevet lidt doven :-)
  Du forklarer det så godt, at jeg ikke selv behøver at tænke så meget over, hvordan jeg skal gøre tingene – jeg kan bare se dine billeder og læse dine forklaringer. Det nyder jeg virkelig godt af :-)

  Tusind tak for din udførlige vejledning!

  • Mette 6. februar 2013 at 20:45 #

   Ha ha ha… Hvor er det fedt at høre :)))

 4. Rie Mikkelsen 5. februar 2013 at 21:01 #

  Hey, ender man med det samme antal masker – blot i 4´er-grupper naar man har vendt alle gangene (minus omslagsmaskerne)?
  Jeg har i hvert fald lavet en fejl, saa jeg starter lige igen, men hvad – övelse gör mester.

  hilsen Rie

  • Mette 6. februar 2013 at 20:44 #

   Jeps :) Det lyder som om, du har fuldstændig styr på det

 5. Linda Andersen 5. februar 2013 at 21:48 #

  Jeg er en erfaren strikker, er ikke lige med på babycardiganen, på trods af en et-årig datter og en lillesøster i maven!! – men der er så mange andre projekter på pindende. Jeg følger dog din blog tæt, for det kunne sagtens tænkes at jeg er med en anden gang :)

  Jeg vil blot sige tak for den gode ide med en måletråd… Det har jeg aldrig tænkt på… Den er lagret :)

  • Mette 6. februar 2013 at 20:43 #

   Det var så lidt :)

 6. Tulle Momsemor 6. februar 2013 at 09:02 #

  Jeg ved godt at vi alle har vores egen måde at gøre tingene på.
  Jeg har strikket efter mange opskrifter men har nu aldrig oplevet en opskrift hvor man blev overladt til “det bør du vide” og det føler jeg lidt at man er med den hætte.
  Det er jo meningen at man skal kunne strikke den ud fra opskriften, ikke at man skal have adgang til din, ellers rigtig flotte og veludførte, forklaringer for at kunne strikke den :(

  • Mette 6. februar 2013 at 20:43 #

   Jeg er endnu ikke så erfaren med opskrifter. Så jeg synes altid, der er ting, hvor jeg har brug for tips og tricks ;-)

 7. Carina Gülstorff 6. februar 2013 at 12:54 #

  Da jeg havde lavet vendingerne og skulle til, at strikke over dem. Der endte jeg på vrangsiden og og havde derfor svært ved at starte med at strikke ret-strik. Men vendte arbejdet og gjorde det alligevel. Kan ikke rigtig gemmeskue, hvad jeg har gjort forkert og om det har nogen betydning for det færdige arbejde?

  • Carina Gülstorff 6. februar 2013 at 17:01 #

   Efter jeg har talt efter, så sidder jeg nu tilbage med 74 masker, hvor jeg før havde 76?

  • Mette 6. februar 2013 at 20:41 #

   Hmmm… Godt spørgsmål? Det lyder som om noget er gået galt?

 8. Rie Mikkelsen 6. februar 2013 at 14:08 #

  og lige endnu et spörgsmaal: Man ender jo midt paa – skal man strikke videre en halv pind ret – og derefter tilbage en vrang pind?
  Eller strikke fra begyndelsen af retpinden??

  Hilsen Rie

  • Mette 6. februar 2013 at 20:39 #

   Jeps, hlav pind ret og derefter hel pind vrang, hvor du på den sidste halvdel skal strikke over vendingerne :)

 9. Rikke 8. februar 2013 at 08:08 #

  Er blevet færdig med hætten… 2 gange. Første gang helt efter opskriften men da jeg var klar til montering var den alt for lang så jeg måtte pille op. Da jeg strikker den store str måtte jeg pille op så der kun var ca. 4 cm fra måletråden og ikke 16 cm inden jeg lavede vendinger. Måske der er en fejl i opskriften?
  Mvh Rikke

  • Mette 9. februar 2013 at 08:43 #

   Uij, jeg har godt hørt, at den hætte driller! Jeg har bedt strikkedesigneren om at tjekke den igennem – også så jeg er sikker på, at jeg kan lave en korrekt gennemgang til bloggen. Men alt burde være i skønneste orden, så jeg er spændt på at gå igang med monteringen og se, hvordan hætten passer? Den skal vist nok være lidt lang, da små børns hoveder er større end de små kroppe og også godt kan være lidt runde med de dejlige æblekinder ;-) Jeg vender tilbage snarest! Kh, M

  • Mette 9. februar 2013 at 18:07 #

   Hej Rikke, så blev jeg også færdig med hætten – og du har helt ret! Der er ét eller andet helt galt med længden. Åh altså, jeg ikke virkelig ikke, hvorfor denne opskrift nærmest er som forbandet :-( Jeg beder i hvert straks stridesigneren om at gennemgå hætten nøje! Kh M

 10. Carina Gülstorff 18. marts 2013 at 10:03 #

  Jeg er lige blevet færdig med vendingerne og forstår ikke helt, hvad jeg gør galt.. Jeg ender med 19 vendinger i alt og slutter så jeg egentlig burde starte med en vrangpind når der skal strikkes hen over vendingerne?

  Nogen idéer til, hvad jeg gør galt?

  • Mette 20. marts 2013 at 19:29 #

   Hmmm… gid jeg kunne komme med et godt bud? Men jeg ved desværre ikke, hvad der mon går galt :-( Jeg håber, at du finder ud af det. Kh, M

 11. Britta A 26. marts 2013 at 17:45 #

  Efter at ha’ læst igennem flere gange… Er nu ved at montere hætten. Men hvad med forkant på hætten. Mangler den eller er det bare mig? Der bliver rullekant ud af forkanten på hætten, hvis ikke jeg vælger at strikke op i rib.
  Suk ;-)

  • Mette 28. marts 2013 at 09:05 #

   Hej Britta

   Åh, jeg er desværre ikke helt med på, hvad du mener? Forkanten er strikket i rib :-) Hvis du kigger på det nedereste billede på dette indlæg, så er forkanten den nederste kant, hvor spidsen er den øverste. Hvis du kigger på billedet af den færdige cardigan, så kan du se, at ribkanten er forkanten. Giver det mening?

   Kh, M

 12. Anna 1. maj 2013 at 11:12 #

  Hej
  Hvordan kan det være at i den redigerede udgave af opskriften skal man strikke 9/10 cm glat efter ribkanten og i trin for trin: 5/6 cm. Har allerede strikket 10 med babyen på skød, nægter at lave om:-)kr

  • Mette 1. maj 2013 at 20:19 #

   Åh, øv – det lyder som om, at du stadig har den gamle version? Det er jeg virkelig, virkelig ked af :-( Undervejs i arbejdet fandt jeg nemlig ud af, at hætten var lavet alt for lang. Derfor fik jeg designeren til at justere den. Det er 5-6 cm, der er det korrekte

   Hvis du tjekker det her link, vil du finde den opdaterede og korrekte opskrift: http://farmorfabrikken.dk/2013/03/26/diy-babycardigan-med-haette/

   Jeg beklager besværet. Det er så MEGA træls at trævle op…

   • Anna 2. maj 2013 at 08:07 #

    Tak for svaret, men skal jeg så strikke 11/12 cm efter måletråden er sæt op eller blot 4 cm, som Rikke ( en af dine læsere) anbefaler? Hvad siger din erfaring?

 13. Anna 2. maj 2013 at 08:12 #

  Hvis jeg måle lang ved halsudskæringen på både ryg og front, burde det ikke nogenlunde svare til hattens længde før vendingerne!

  • Mette 2. maj 2013 at 19:20 #

   Jeg måtte jo desværre først pille en helt utrolig lang hætte op :-( Se her:
   http://farmorfabrikken.dk/2013/02/10/findes-der-en-baby-med-et-meget-aflangt-hoved/

   Derefter fulgte jeg den opdaterede opskrift til punkt og prikke, hvor jeg først strikkede glatstrik til arbejdet målte 5 (6) 6 (7) cm (her har jeg nævnt alle størrelser). Og FRA måletråden strikkede jeg yderligere 11 (12) 13 (14) cm. Det passer perfekt.

   Jeg ved, at der var nogen, som målte halskanten og fik det til at passe sammen med hætten. Og Rikkes løsning lyder også fin. Så måske er den værd at prøve fremfor at trævle det hele op (det er altid så mega træls at pille op…)

 14. Anna 2. maj 2013 at 20:26 #

  Tak

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates