Retstrikket babycardigan med (nemme?!) raglanærmer

Strik til baby

Strikket cardigan

Raglanærmer

Babystrik

Retstrik! Befriende enkelt eller snorkende kedsommeligt? Yndigt rillet eller kikset nubret? Jeg er på flere måder en anelse ambivalent omkring retstrikkede trøjer.

Men i min nuværende yndlings-strikkebog – Lene Holme Samsøes Babystrik  på pinde 3 – er der en opskrift på en såkaldt rilletrøje med ribkanter. Og her stod de positive adjektiver pludselig i kø. Samtidig havde manden og jeg netop taget hul på tredje sæson af tv-serien “Homeland”, så jeg havde akut brug for et nemt projekt på pindene.

(Læs: jeg har langt om længe indset, at spænding og mønsterstrik er en nervepirrende farlig cocktail, som for mig ofte resulterer i klaphat-fejl og snot i garnet, når jeg tude-rasende trevler hele L***** op igen og igen og igen …)

Strikkeoplevelsen skulle vise sig at blive en blandet fornøjelse. Retstrikkeriet kørte problemfrit derudaf. Men … raglanudtagningerne voldte mig en hel del besvær. Kort sagt voldte de intet mindre end tre optrevlinger (#§¡*¶∞!!!). Jeg er nemlig af uransagelige årsager kun stødt på opskrifter, hvor raglan strikkes nedefra og op og med indtagninger – ikke oppefra og ned og med udtagninger.

Det er da utroligt, hvordan man lige præcis kan nå at tro, at nu – NU! – har man fuldstændig styr på en strikketeknik, hvorefter man bliver sat skakmat i den næste opskrift. Næh nej – ingen grund til at være hverken bedrevidende eller kæphøj i strikkeriets verden …

Heldigvis havde jeg den über-seje og mega-produktive kreatrice Astrid ved hånden, som kunne banke lidt rygrad ind i mig og fylde mit indre teknik-kartotek op med tips og tricks til, hvordan sådan en raglan-ged skal barberes. Men oplevelsen fik mig alligevel til at tænke. Det er jo ikke alle, der har en Astrid. Så jeg tror det er på tide, at jeg får støvet strikkebiblen af og lavet et nyt afsnit i min Strikkeopdragelses-serie: Guide til raglanærmer, coming up!

Læs også om:

35 Responses to Retstrikket babycardigan med (nemme?!) raglanærmer

 1. Eva 29. december 2013 at 13:26 #

  Sikke en søg trøje.
  Det er en dejlig strikkebog, – jeg har slået mig på en af de “fine trøjer” med en slags rudemønster. Så fin at strikke.

  • Mette 29. december 2013 at 15:07 #

   Tusind tak, Eva – og ja, Lene Holme Samsøe laver nogle skønne, skønne opskrifter! Jeg har også kig på den trøje med mønster, så dejligt at høre, at den er fin at strikke :)

 2. Løkkeligheder 29. december 2013 at 13:27 #

  Jeg har også trævlet op en del gange igennem Homeland. Uha den er spændende. Blev lige færdig med sidste afsnit af tredje sæson i går, det er en af de serier manden og jeg kan enes om at se sammen. Superfin bluse med flot raglan. Nogle gange skal der ikke de store effekter til for at gøre noget enkelt til noget rigtigt lækkert og det synes jeg, at Lene Holme Samsøe gør forrygende i henees to nyeste børnestrikbøger

  • Mette 29. december 2013 at 15:05 #

   JA, “Homeland” er edderbankme spændende!! UF, vi har også lige afsluttet tredje sæson, og nu sidder vi tilbage helt tomme og sultne efter fjerde sæson. Den må godt komme meget, meget SNART :)

 3. Rebekka 29. december 2013 at 13:40 #

  Er helt vild med din blog!:-)
  Du har inspireret mig til, at lære, at strikke.
  Men er stadig nybegynder, så hvad er bloggens “nemmeste” projekt, at kaste sig ud i til at starte med?

  • Mette 29. december 2013 at 15:04 #

   Tusind TAK, Rebekka – hvor blev jeg glad for din besked. Den varmede helt vildt :) Og velkommen til strikkens fantastiske verden, hvor det er svært ikke at blive afhængig.

   Hmmm… bum bum … Det afhænger lidt af, hvor mange masker og teknikker, du har stiftet bekendtskab med. Men jeg tror, jeg vil anbefale djævlehuen (http://farmorfabrikken.dk/2011/06/26/diy-djaevlens-babyhue/) eller babyvesten (http://farmorfabrikken.dk/2011/04/10/strikket-babyvest/). Ellers findes der også mange skønne tæpper, som bestemt kunne være værd at strikke. Stribede eller kludetæpper af firkanter. Prøv at spørg din lokale garnbutik – de har ofte mange gode ideer.

   Rigtig god strikkelyst :)

 4. Inge Burgaard 29. december 2013 at 14:22 #

  Så blev det jo igen en god dag, hvor der lærtes noget nyt….. Uanset besværlighederne, så fejler resultatet i alt fald ikke noget… Super sød….

  • Mette 29. december 2013 at 14:45 #

   Nemmerlig’, søde Inge :) Og tusind tak, jeg er også blevet rigtig glad for den lille cardigan

 5. Astrid/Die HausFrau 29. december 2013 at 16:41 #

  Åh yes please til et raglan-afsnit! Selvom man selv er en Astrid, er man ikke nødvendigvis lige så skrap til det der strik, som den Astrid du har! ;)

  • Mette 29. december 2013 at 19:12 #

   HA HA HA …

   Jeg har set, hvordan DU strikker! Du ER en Astrid. Hvad er det egentlig med jeres slags? Bliver I bare beriget med strikketalent ved barnedåben – eller hvordan fungerer det? :)

 6. Ingrid 29. december 2013 at 17:32 #

  Den er blevet SÅ fin:-) ihhh, her strikker jeg også derudaf til Homeland:-) men vi har holdt lang pause, så er kun midt i sæson 2 – så vi har heldigvis en del til gode;-) jeg har lige strikket en vævestrikscardigan med raglan nede fra og op (lagt på min nye blog i går), og DET var en ny måde for mig, har nemlig kun prøvet at strikke raglan oppefra. Lene Holme Samsøes bøger er fænomenale. Har strikket den retstrikkede cardigan et par gange nu. Og ja, lidt kedeligt (men endnu mere kedeligt er at strikke rundt og rundt…det er jeg i gang med nu:-/) glæder mig til dit raglan afsnit på bloggen:-) kh Ingrid

  • Mette 29. december 2013 at 19:22 #

   Hvor er den blevet FED, Ingrid. Wow! Og endda strikket med fartstriber, hi hi hi… hvor er det fint! Jeg må vist stikke snuden i dét dér vævestrik. Det har jeg aldrig hørt om før. Kh, M

   • Ingrid 31. december 2013 at 07:53 #

    Tak, Mette:-) Og du skal helt bestemt prøve vævestrik! kh. Ingrid

    • Mette 2. januar 2014 at 15:15 #

     Det må jeg vist :) Kh, M

 7. Charlotte Kaae 30. december 2013 at 10:20 #

  Glæder mig til at se din vejledning, skønt at du deler ud af dem, så teknikkerne bliver udbredt. Raglan oppe fra og ned, kan meget mere på en let måde, end nede fra og op, men kræver god matematik fra start til slut ;-)

  • Mette 2. januar 2014 at 15:27 #

   Uh, Charlotte – du er jo én af mine helt store strikkeguru’inder :-) Jeg vil æde hele mit gamle garnreste-lager på, at du er tusind gange sejere til at samle op på raglan-teknikker end mig. Lige nu googler og læser jeg på livet løs og forsøger at samle det hele i ét indlæg. Der er jo nærmest umuligt… Hmm… Kh, Mette

 8. Nina Nowack 30. december 2013 at 20:11 #

  Hejsa Mette.

  Homeland er bare kanon, og jeg har også set den med manden og et par strikkeprojekter. Vi er nu gået igang med Hung, som er mere letbenet og humoristisk, men det skal der også være plads til :-)

  Lene Samsøe laver geniale designs. Jeg har ligeledes strikket fra det omtalte hæfte, hvilket kan ses her: http://www.sytraad.blogspot.dk/2013/12/destination-barselsland.html

  Min mor har lavet en af bluserne med bladmønster, og hun mestrer (til min store misundelse) det med raglan en del bedre end mig.

  Godt nytår!

  • Mette 2. januar 2014 at 15:23 #

   UH, jeg har også hørt en masse godt om “Hung” – den må manden og jeg vist ha’ kigget nærmere på :) Og hvor er det nogle SKØNNE ting, du kreerer. Jeg er helt vild med dine puder. De er godt nok flotte! Kh, M

 9. Tine 30. december 2013 at 20:25 #

  Kender det godt. Kæmper selv med nogle raglan ærmer i øjeblikket – også strikket nedefra iøvrigt. Og nej, det er udelukket at strikke noget, der bare kræver lidt tankegang når man se homeland.

  Synes dog klart det hjælper at sætte maskemarkører midt i raglanen (hedder det sådan?) På den måde er det klart nemmere for mig at holde styr på hvordan og hvorledes

  • Mette 2. januar 2014 at 15:19 #

   Hæ hæ… ja, “Homeland” kræver en del opmærksomhed :) Jeg er også stor fan af maskemarkører. Min veninde Astrid har dog vist mig et lille trick med løse snorer, som blot ‘hænger’ ved udtagningerne. De er hurtigere og nemmere at flytte rundt med. Rigtig god raglan-strikkeri :) Kh, M

 10. Trine Lykke 31. december 2013 at 10:01 #

  Rigtig godt nytår. Tak for fantastisk inspiration, for at i heletiden skaber mere lyst til nye krea-projekter og for hjælp når det er nødvendigt.

  • Mette 2. januar 2014 at 15:14 #

   Tusind tak, og i lige måde, Trine :) Dine søde ord varmer helt vildt i denne mørke, kolde tid. Kh, Mette

 11. Thea 6. januar 2014 at 12:29 #

  Kære Mette
  Jeg følger med glæde din blog, tak for den! Jeg har strikket denne cardigan et par gange til min lille datter, og jeg er ret vild med opskriften og designet! Synes nemlig, at retstrikningen kommer helt til sin ret her – sammen med raglan og ribkanter, helt enkelt! Og så er den perfekt i brug – den helt rette babyfacon:-) Det var min første strikkeoplevelse med raglan, måske derfor gik det uden problemer – jeg havde ingen andre oplevelser at referere til og forvirre mig:-) God dag! kh Thea

  • Mette 6. januar 2014 at 19:52 #

   Hej Thea, tusind tak – det varmer helt vildt at høre. Og også beroligende at raglan ikke altid er en ballademager ;-) Det er i hvert fald ret sejt, at du lige nupper sådan en trøje første gang du strikker raglan. Fedt! :) Kh, M

 12. Frk. Bille 13. januar 2014 at 17:59 #

  Kære Mette
  Jeg har også kig på den fine cardigan med raglanærmer, men tør ikke at gå i gang pga raglan-teknikken, så jeg ser frem til din guide. Hvornår kommer den? Jeg har virkelig nydt din fantastiske baby vest-guide og fået strikket et par skønne veste til min Olivia på 11 mdr.

  • Mette 14. januar 2014 at 16:53 #

   Jeg tænkte, at jeg først ville sætte mig ind i de forskellige måder at gå til raglanærmer, inden jeg skreve guiden – en tankegang som har betydet, at jeg har trævlet en anden bluse op to gange nu. Grrr…. Det var dog heldigvis ikke raglanens skyld, men mønstret. Jeg kan dog desværre ikke komme med et præcist svar … Men jeg arbejder på sagen! Så langt, så godt ;-)

 13. Louise 15. februar 2014 at 22:40 #

  Hej. Allerførst tusinde tak for dine fine illustrerede opskrifter. Jeg har aldrig strikket i hele mit liv, og da jeg på nuværende tidspunkt er på barsel med mit andet barn, tænkte jeg at nu skulle det være at jeg ville lære det. Har altid misundt de mødre med hjemmestrik til ungerne fra bedstemor, da vi ingen bedstemor har til det – så må jeg jo lære at gøre det selv! Jeg greb pindene og youtube, lærte ret og rang, og efterhånden har jeg fået strikket ‘babyvest’ og ‘babybluse’ -godt nok med fejl hist og pist, men ligner da noget takket være dine super gode opskrifter. TAK. Er gået i gang med samme bluse som ovenstående, men kan simpelthen ikke hitte ud af hvordan jeg skal få lavet det skrå mønster (raglan?). Jeg har købt strikkebiblen fra politikken, men hvor skal jeg hente hjælp? Venter desperat på din guide!,!
  På forhånd tak :-)

  • Mette 16. februar 2014 at 10:20 #

   Tusind tak for din besked, Louise – og hvor er det sejt, at du har taget hul på garnet! :) Jeg har sq lidt udfordringer med den raglan-guide. Jeg låner lidt af et gammelt ordsprog, når jeg siger “kært mønster har mange teknikker” … Jeg har vist åbnet for Pandoras æske her ;-) Så inden jeg skriver mine erfaringer med raglan, så skal jeg vist ha’ lavet lidt mere feltarbejde. Jeg var lidt liiiige lovlig kæk, da jeg troede, at jeg kunne knække på den ingen tid ;-)

  • Tove Frederiksen 17. februar 2014 at 09:08 #

   Hej Louise
   Jeg er påbegyndt rillestrikketrøjen, men raglanudtagningen ser ikke ud som det skal. Jeg får ikke den fine og tydelige markering af raglanen.
   Du nævner en vejledning, som jeg ikke kan finde.
   Kan du hjælpe mig.

   På forhånd tak.

 14. Nina 26. august 2014 at 07:07 #

  Hej Mette,

  Kan jeg finde din vejledning i raglanærmer nogen steder? Er igang med samme babycardigan, og er gået i stå, fordi jeg ikke forstår opskriften fra “luk på næste p den midterste af de 3 mærke-m af ved hver raglan.. Osv” jeg fatter ik en prik! :/

  Hilsen frustreret nybegynder..

  • Amalie 27. september 2014 at 21:33 #

   Jeg kan da prøve at hjælpe dig – du er jo snart i hus! (og måske har du fundet ud af svaret siden)
   Der er ialt fire striber med mærke-masker/raglan. Hvert parti med mærke-masker er 3 masker + den på hver side over “hullerne”. Du lukker af ved at tage den 2. af de 3 mærke-masker og trække den hen over den tredie, således at mærke-partiet nu kun tæller 2 masker + dem over hullerne. Grunden til at man skal gøre ovenstående er at mærke-maskerne er et ulige antal masker, og at du på pinden derefter skal dele mærke-partiet i 2 – halvdelen til ærmepartiet og den anden halvdel til ryg/forstykke.
   Når du har gjort ovenstående strikker du pinden ud og på næste pind strikker du hen til ærmet – og tager de 47 ærmemasker over på en anden pind eller stor strikke-knappenål, slår de 4 masker op og strikker videre “forbi” (du springer ærmerne over) ærmemaskerne hen til rygstykket så forstykkerne kommer til at hænge sammen med rygstykket.
   Jeg håber du har fundet ud af det, om ikke andet er denne kommentar så en hjælp til andre der måske støder på samme problem.
   :-)

   • Maria 24. februar 2016 at 20:00 #

    Tak, Amalie! Du hjalp mig:)

 15. Louise 25. februar 2015 at 19:31 #

  Hej :) Jeg er i gang med den fine trøje til en venindes søn. Jeg har strikket pg hæklet en del, men aldrig kastet mig ud i cardigans.
  Jeg har et spørgsmål ift. knaphullerne: Der står i opskriften, at man til drenge laver knaphul på 4. p. Så langt, så godt- det har jeg lavet. Men så står der “Når der er strikket 18 p siden knaphullet, strikkes igen et knaphul (…)”. Og så bliver jeg forvirret! For så er jeg jo kommet til en ulige p og er dermed på modsatte p af hvor første knaphul blev lavet? Kan nogen opklare dette for mig?

  Og tak for en super skøn blog med masser af inspiration, håndarbejdslækkerier og rig mulighed for at lære en masse! :)

  Mange hilsner fra Louise-

 16. Laila 13. september 2016 at 14:38 #

  Jeg ville meget gerne strikke denne cardigan, men jeg kan bare ikke se opskriften nogen steder, er helt sikker på jeg bare har kigget mig blind.
  Men kan nogen hjælpe med at fortælle mig det eller linke til den?
  På forhånd tak.

 17. Anne Jensen 16. september 2016 at 21:38 #

  Hej Mette

  Har du opskriften på denne blå retstrikket baby cardigan? Den er rigtig fin.

  Venlig hilsen Anne

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates