Ny bog: Strik traditionelle norske sweatre a la Arne & Carlos

Strik fra Setedal Arne & Carlos

Norsk sweater

Nordisk strik

Arne & Carlos

Norsk sweater

Norsk mønsterstrik

Strikke vanter

Strik tevarmer

Mønsterstrik sokker

Jeg begynder denne bogomtale med helt bogstavelig talt med at hive bukserne ned på mig selv og blotte min blanke uvidenhed: Jeg aaaner ikke, hvad Setesdal er eller hvor det ligger?!

Det var det første jeg tænkte, da jeg hørte titlen på Arne & Carlos’ nye og længe ventede strikkebog: Strik fra Setesdal – tradition i nyt design. Og da jeg endelig fik bogen i hånden dukkede endnu et blankt hul op. Hvad er lusekofter? Altså udover et ord, der får mig til fnise barnligt …

Er jeg mon den eneste, der har seriøse mangler i min strikkeopdragelse? Jeg kan i hvert fald skræmmende nemt konkludere, at jeg kender alt for lidt til strik-historie, -kultur og -tradition. Og det er da lidt sørgeligt. For strik er jo i allerhøjeste grad baseret på mange års overleveringer fra generation til generation.

Og således blev det. Inden jeg overhovedet havde åbnet bogen, var jeg allerede begejstret. For i det store perspektiv er det jo egentlig ret imponerende, hvordan de to norske strikkeherrer både værner om og fornyer de gamle strikketraditioner og gør én som mig nysgerrig efter at vide meget mere om, hvad der egentlig gemmer sig bag alle de timer, jeg ligger i arbejdet med maskerne.

Med bogen i hånden blev jeg både klogere på Setesdal, lusekofter og de dertilhørende karakteristiske mønstre. Med andre ord fik jeg sat traditionelle begreber på den klassiske og genkendelige mønsterstrikkede norske sweater. Og så fik jeg små anekdoter om, hvorfor den nederste del altid er hvid og hvorfor mønstret rummer kors, boller og zigzag. Men det vil jeg ikke afsløre her – det skal du selv have fornøjelsen af at læse :)

Ikke mindst er jeg blevet endnu mere vild efter at kaste mig ud i det udfordrende giga-projekt, som jeg tænker en norsk mønsterstrikket uldsweater må være. Jeg tror dog, at jeg vil gøre mig selv den tjeneste først at få et GRUNDIGT grundliggende kursus i flerfarvestrik. Ellers er jeg nervøs for, at sådan en strikkeopgave vil blive min strikkedød …

Ps. Som du nok har bemærket – det er vist svært at undgå på denne blog?! – har jeg et virkelig, virkelig blødt punkt for Arne & Carlos! Derfor kan du læse mere om mine oplevelser med følgende af deres strikkebøger ved trykke på disse links: “Håndarbejde i haven” – “Strikkedukker” – “Påske hele året” – “Julekugler

Læs også om:

13 Responses to Ny bog: Strik traditionelle norske sweatre a la Arne & Carlos

 1. Anja 8. januar 2014 at 19:19 #

  Nøj, sokkerne på det sidste billede er skønne! Nu er mønsterstrik godt nok ikke min stærke side, men måske en dag jeg skulle tage mod til mig? Held og lykke med dit projekt, Mette – ser frem til at følge udviklingen her :)

  • Mette 8. januar 2014 at 22:06 #

   Bingo, jeg kunne nemlig også ha godt af at øve lidt flerfarvet mønsterstrik :)

 2. Gitte Luna 8. januar 2014 at 22:02 #

  En lusekofte er en traditionel norsk sweater. Setesdal er det sted vores 2 venner bor – Koordinater: 58° 55′ N, 7° 43′ Ø Setesdal er navnet på dalen langs floden Otra som har sit udspring i den nordlige ende af Aust-Agder fylke i Norge ;-)

  • Mette 8. januar 2014 at 22:04 #

   Jeps, Google er vores ven ;-)

 3. Strikzilla 9. januar 2014 at 15:47 #

  Den bog er bare så skøn! Jeg har allerede strikket de lange sokker, et par grydelapper og sweateren med hjerter. Du har noget at se frem til – og mønsterstrikning er ikke så svært som det ser ud.

  Go´dag

  /Strikzilla

  • Mette 9. januar 2014 at 21:39 #

   Årh, det lyder sejt. Jeg har en hed drøm om at få de der sokker på pindene … Kh, M

 4. Ingrid 10. januar 2014 at 18:08 #

  Wow, siger jeg bare….min ønskeliste er alenlang….

  • Mette 11. januar 2014 at 11:30 #

   Du siger bare til, når jeg skal komme en tur til Nepal med en kasse fuld af garn og bøger ;-)

 5. Lille Mormor 11. januar 2014 at 13:25 #

  Åhhhh de sokker der, det får sådan en sokke kone som mig til at gå helt hen i drømmeland, er bare bange for at mine strikke evner ikke rækker, men derfor kan man vel godt kigge i bogen??? Kan man ikke??? ;)

  Du har sådan en dejlig blog Mette, jeg er altså glad for du enndelig er kommet hjem fra Thailand ;)

  • Mette 11. januar 2014 at 14:41 #

   Joooooooooo – man kan ALTID kigge i bogen ;-) Og tusind tak for de søde ord, de varmer helt vildt!

 6. Hege 11. januar 2014 at 23:46 #

  Hej Mette.
  Takk for en inspirerende blogg:) Når du er intressert i setersdagstrikk, vil du garentert falle for en annen norsk tradisjon: mariusmønster! Sjekk ut denne boken om marisstrikk: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=6955195

  Mvh Hege

  • Mette 12. januar 2014 at 18:03 #

   Tusind tak for linket, Hege :) Hvor er den skøn, den bog. Jeg er helt vild med kjolen og kørerposen til baby. Så fine, skønt mønster :-)

 7. Helene Brochmann 19. august 2015 at 22:48 #

  Hej Mette

  Faldt lige over din blog, fordi jeg kiggede efter bøger af Arne og Carlos. Du skriver, at du er lidt nervøs for det norske mønsterstrik. Det er altså det nemmeste af alt – meget nemmere end alskens strukturstrik osv., fordi det er så logisk og du hele tiden kan se, hvor du er (i modsætning til de andre strikkeformer, hvor en tabt maske kan være helt ødelæggende for projektet). Jeg har strikket MANGE norske sweatre …

  Tricket er, at du holder den ene farve over venstre hånds pegefinger, og den anden farve over både pege- og langfinger. Og så sørger du bare for, at de bliver dér og ikke bytter plads. Jeg tror nok, at jeg sidder og stritter med de to fingre (sammen), for at kunne få fat i garnet med højrepinden … så jeg i virkeligheden kun holder fast i venstrepinden med ring- og lillefinger. Selvfølgelig skal man også have lidt føling med, at trådene på bagsiden ikke bliver for korte – eller for lange – men når man holder på den måde, er det ikke svært. Man får hurtigt føling med det.

  Skriv, hvis du har brug for mere vejledning :-)

  Mange hilsner
  Helene

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates