Jeg er blevet stormende vildt forelsket i … en strikkebog

Helga Isager strikkebog

Jeg er, hvad man kan kalde ‘latent begejstret’. Jeg har en konstant iboende følelse af stærk og ivrig glæde. Og den kommer især til udfoldelse, når det har noget at gøre med garn. Jeg lider af såkaldt garnglæde. Det er lige så sikkert som dag følger nat.

Min kære mand kan nogle gange få pip af mig over, at jeg kan gå i selvsving over de mærkeligste mindste ting. Men jeg kan ikke gøre for det. Jeg gribes bare meget nemt af begejstring og begynder at kaste om mig med superlativer. Og det er vel egentlig ikke nogen skidt egenskab, tænker jeg?

Problemet er snarere, at jeg selv har svært ved at overgå, hvad jeg senest har været begejstret for. Fx var jeg et menneskeligt festfyrværkeri, dengang jeg opdagede Lene Holme Samsøes strikkebog Suveræn strikDu kan læse mit glædesskrift her. Det betyder, at jeg nu er temmelig udfordret i forhold til at skulle beskrive, hvor begejstret jeg er for den talentfulde strikkedesigner Helga Isagers nyeste strikkebog Finstrikketsom jeg lige har fået i hænderne.

For jeg er nemlig ret så begejstret. Ret så meget. Ret så rigtig meget. Rigtig, rigtig, rigtig meget

Lad mig begynde, hvor det hele startede. Nemlig med min udfordring for det nye år. Jeg går ikke ind for nytårsforsæt, men for udfordringer (hvorfor kan du læse lige her). Og udfordringen for år 2014 er kort sagt, at jeg skal sparke min indre kylling til månen og strikke noget til mig selv.

Mig. Selv.

Derfor er jeg gået på intensiv jagt efter en opskrift på en cardigan. Og jeg synes, at der er langt imellem strikkeopskrifter, som giver mine hænder instinktiv strikkekløe. Enten er designet ikke helt, hvad jeg drømmer om ellers ser opskriften simpelthen for kedelig eller kompliceret ud. Begge dele kan dødsdømme projektet på forhånd, for jeg ved, at jeg mister tålmodigheden og aldrig får skidtet af pindene.

Men nu har jeg som sagt fået hænderne i en ny strikkebog af Helga Isager – datter af den verdensberømte strikkedesigner Marianne Isager og kvinden bag det stilfulde strikkebrand Amimono. Og jeg er blevet stormende vildt forelsket.

Isager cardigan

Strikket cardigan

Isager sweater

Isager strik

Isager strikkebog

Isager cardigan

Strikket cardigan

Isager strikkeopskrift

Isager sweater

Isager strikkebog

Bogen Finstrikket består af i alt 24 opskrifter til både kvinder og børn. Alle kreeret i fine, tynde naturgarner, som giver de smukke designs elegante detaljer. Og ifølge forordet er en del af opskrifterne nogle af designerens allerførste, som i denne bog har “fået nyt liv i form af små ændringer og forbedringer” eller “er blevet strikket op i nye farver og garner.”

Helt konkret er opskrifterne opdelt i de fire årstider: Forår rummer to cardigans, en bolero, en kjole og en lille sweater til de små. Sommer indeholder en cardigan, en vest, en top, en bluse, et sjal samt en kjole til pigen og en slipover til drengen. Efterår har en vest, to bluser, to cardigans, hvoraf den ene er til familiens lille pige. Og vinter består af en kjole, en vest, et par handsker samt to sweatre og to huer, én hver til mor og datter.

Udover at Helga Isagers strikkedesigns er vanvittigt smukke, så bevirker de ligeså vanvittigt smukke billeder, at bogen bare er vanvittigt smuk! Bum! Den er stilfuld, elegant og vidunderlig æstetisk. Jeg er helt forblændet og vil lade billederne tale for sig selv – for de gør det heldigvis ganske unødvendigt at gennemtæske det danske vokabular for svulmende adjektiver.

Cardigan strikkeopskrift

Isager strikkeopskrift

Strikket cardigan opskrift

Jeg er brændt varm på flere af opskrifterne, men med min cardigan-aganda in mente er det især disse tre cardigans, der får mine fingre til at søge efter strikkepindene … “Swallow”, “Daffodil” og “Pine”. Så nu skal jeg bare bestemme mig. Hvilken skal jeg vælge??!

Ps. På Strikkeopskrifter.dk kan du læse et interview med Helga Isager, men OGSÅ få opskriften på cardiganen “Swallow”, hvis du opretter en gratis profil.

Læs også om:

30 Responses to Jeg er blevet stormende vildt forelsket i … en strikkebog

 1. NanaLunding 24. februar 2014 at 21:11 #

  http://www.strikkeopskrifter.dk står der at de strikker siden om… Kan jeg mon få linket til at virke på en anden måde?

  Tak for en super inspirerende blog!

  • Mette 25. februar 2014 at 19:47 #

   Åh, sikke en uheldig timing :-( Jeg ved, at der er flere, der har lånt bogen på biblioteket. Og tusind tak for de søde ord – de varmer rigtig meget :)

 2. Gry 24. februar 2014 at 21:15 #

  Jeg er også den meget heldige ejer af Helga Isagers helt igennem top lækre bog :) Den er en absolut mosthave i min optik :)

  • Mette 25. februar 2014 at 19:46 #

   JA, ik? Jeg er virkelig begejstret :)

 3. Randi 24. februar 2014 at 21:20 #

  Jeg deler til fulde din begejstring for den fantastiske bog! Jeg har haft den svenske version i et års tid og har strikket mig igennem en god del af opskrifterne. -Bl.a de tre cardigans du har øje på, af dem er jeg blevet mest glad for swallow, som jeg dog lavede ensfarvet. De to andre er nu også meget fine, vær dog opmærksom på at daffodil er ret lille i størrelsen og pine er ret stor..

  • Mette 25. februar 2014 at 19:45 #

   Tusind tak for tippet, Randi – det vil jeg huske :)

 4. Malene 24. februar 2014 at 21:23 #

  Har ellers haft mine forbehold med de damer Isager, men sikke billeder. Måske skulle man lade sig lokke. Og skønne cardigans du har fundet ☺️

  • Mette 25. februar 2014 at 19:45 #

   Jeg har jo ikke strikket nogle af modellerne endnu, men bare det at kigge i den er fantastisk :-)

 5. Malene 24. februar 2014 at 21:36 #

  Jeg er også totalt forelsket i bogen. Jeg fik den i julegave, og har savlet over den lige siden. Er lige gået igang med Daffodil, og lige så snart man har fanget Isagers måde at skrive opskrifter på, er den super super nem.

  Glæder mig til at få den færdig, så jeg kan have den på kølige sommeraftener.

  :)

  • Mette 25. februar 2014 at 19:44 #

   Åh, skønt at høre – jeg har nemlig hørt lidt blandede oplevelser …

 6. Trine 24. februar 2014 at 21:37 #

  Strikker du ikke lige en swallow cardigan til mig også? Søøøøøde Mette :)

  • Mette 25. februar 2014 at 19:43 #

   Selvfølgelig, Trine! :) Alt for dig!

 7. Mettevons 24. februar 2014 at 21:38 #

  Prøv også Brooklyn Tweed. De har nogle virkelig skønne cardigans, lidt grovere pinde :)
  Opskrifter købes online brooklyntweed.com (med webshop) eller brooklyntweed.com/blog med inspiration i lange baner.

  • Mette 25. februar 2014 at 19:42 #

   JAAA, jeg har godt luret lidt på deres smukke ting – de er også virkelig lækre :-)

 8. jette 25. februar 2014 at 08:08 #

  Jeg fik bogen i julegave – og er bare helt solgt! Superskønne modeller!

  Men der er bare et stort MEN – det er noget træls, at man skal bruge tid og energi til at regne om på masketal og mønstre, bare fordi hun kun laver små størrelser!
  (Fx er en str L kun ca 100 cm-øv! :-))

  • Mette 25. februar 2014 at 19:40 #

   Åh, det kan jeg godt forstå. Prøv at skriv til dem – måske har de en løsning eller kunne blive inspireret til at lave modellerne i flere størrelser?

 9. Emilie 25. februar 2014 at 09:16 #

  Den er virkelig flot, den bog!

  Jeg har netop lånt den hjem fra biblioteket, og man kan meget let blive betaget af smukke fotografier. Da jeg kom hjem fra biblioteket med bogen, satte mig i sofaen for at kigge i den, og min kæreste sad ved siden af mig. Derfor kunne han ikke rigtig undgå også at se, hvad jeg bladrede i, og han begyndte pludselig ud af det blå (og på helt eget initiativ) at kommentere på bogens billeder. Hans syntes, at de var rigtig smukke og komplimenterede bogen for at være en flot strikkebog.

  Jeg kan ikke mindes, at min kæreste nogensinde har kommenteret på de mange strikkebøger, jeg har haft mellem hænderne, men denne var han altså ganske imponeret over. Så det siger vist ikke så lidt om bogens æstetiske kvaliteter. :-)

  Til min ærgrelse er de fleste opskrifter dog strikket på relativt tynde pinde, og jeg er bare ikke så glad for store strikkeprojekter på tynde pinde. Men flotte, det er de hver og én, og jeg kunne sagtens blive fristet, selvom det handler om tynde strikkepinde.

  • Emilie 25. februar 2014 at 09:18 #

   P.S.
   Jeg er vild med ‘Pine’-cardiganen, så den synes jeg, du skal strikke. :-)

   • Mette 25. februar 2014 at 19:37 #

    Jaaaa… den er nemlig rigtig smuk :-)

  • Mette 25. februar 2014 at 19:39 #

   FANTASTISK, Emilie!! Hvor er det en fin historie! Jeg må vist flashe bogen lidt foran min mand – måske kan han hjælpe mig med at vælge. For ja, man skal godt nok være sikker før man kaster sig over et pind-3-projekt ;-)

 10. Mette 25. februar 2014 at 09:42 #

  WOW! Vildt flotte billeder og meget smukke cardigans… GID jeg kunne strikke :-/.. Synes helt sikkert du skal strikke ‘Swallow’ :-)

  • Mette 25. februar 2014 at 19:37 #

   Bingo, det var faktisk præcis dén cardigan, jeg først tænkte på. Men så kiggede jeg nærmere på de andre og blev også helt lune på dem. Uh, nu er jeg virkelig i tvivl ;-)

 11. Hende der læser bøger på stribe 25. februar 2014 at 10:13 #

  Hvor er det en flot bog! Og det er virkelig lækre design.

  Synes tit, det er svært at finde strikkeopskrifter på tøj, når man er ung. Stilen kan nemt blive lidt for kedelig og mormor-agtig.

  Men de her styles er virkelig fine. Trøjer jeg kunne finde på at betale mange penge for i en butik – og det er netop dén slags, der kunne være sjove at strikke selv.

  Kan godt forstå, det er svært at vælge – men jeg ville nok vælge Pine. Den er virkelig virkelig (nu kunne jeg godt bruge et af de dér superlativer) flot.

  • Mette 25. februar 2014 at 19:36 #

   Hi hi … jeg er SÅ enig :-)

 12. Mie 25. februar 2014 at 19:08 #

  Så enig…. Faldt over den i bog og ide og måtte ha den med hjem, sikke en lækker bog. Jeg satser også på en cardigan til mig i 2014.

  • Mette 25. februar 2014 at 19:34 #

   Yay – hvilken cardigan pønser du på, Mie? :)

 13. Tine Lildballe 26. februar 2014 at 09:14 #

  Jeg kan godt se, at jeg nok er nødt til at lære at strikke ordentligt på et tidspunkt! I øjeblikket er jeg bidt af en gal hæklenål, men savner at kunne lave noget til mig selv og hæklet tøj er i mine øjne bare ikke helt så fint som strikket tøj :)

  • Mette 27. februar 2014 at 17:06 #

   Jeg ved præcis, hvordan du har det. Jeg hæklede nemlig også kun til at starte med. Men lige præcis drømmen om at strikke noget til mig selv, sparkede mig igang med strikkepindene :) For jeg er helt enig. Jeg synes også, at “store ting” har et flottere look i strik. Til gengæld er de “små ting” smukkest, når de er hæklet :)

 14. Dorthe Toft 26. februar 2014 at 17:09 #

  Jeg bliver lige som dig, Mette, glad og høj af at se på skønne opskrifter, så jeg synes du er helt normal :-)

  • Mette 27. februar 2014 at 17:00 #

   Hi hi… SKØNT at høre, Dorthe :)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates