Er det bare mig eller går der en grænse?!

Nu skriver jeg noget, som måske vil pisse nogle af? Men nu bliver jeg simpelthen nødt til at tage bladet fra munden og synligt dele min holdning her på bloggen.

I løbet af en almindelige uge får jeg nemlig mange mails fra læsere, som vil høre, om jeg 1) kan maile dem en opskrift på et givent projekt, som de gerne vil strikke eller hækle, men som de ikke selv har kunnet  finde gratis på nettet. Eller om jeg 2) kender til en side eller blog, hvor de kan finde gratis versioner af opskrifter, som oprindeligt er kreeret af designere, der tager betaling for deres designs.

Alle, der har fingrene i garn, ved, hvor lang tid i sig selv det tager at strikke eller hækle noget. At kreere, brygge og regne en opskrift ud tager derfor endnu længere tid, og ressourcer, ej at glemme!

Jeg bliver derfor ked af det, når jeg får direkte henvendelser fra læsere, som ikke ser tingene i dette perspektiv, men bare vil have opskrifterne gratis. Designerne og firmaerne skal jo have hjulene til løbe rundt og tjene penge på de ting, som de lægger deres kræfter i.

Er det bare mig, der får ondt i maven over sådanne mails. Er der ikke noget helt galt her? Bør vi ikke støtte op om de seje, inspirerende mennesker, som deler deres ekspertise med os ved at lægge timer og materialer i at designe smukke ting?

Er det bare mig eller går der en grænse?!

Kh, Mette – som har skrevet dette i al god mening og med hjerteblod for den kreative verden

Læs også om:

71 Responses to Er det bare mig eller går der en grænse?!

 1. Irene Jensen 15. marts 2014 at 12:45 #

  Hej Mette
  Jeg er helt enig med dig. Jeg bliver så irriteret over dette. Kan give et eks. Din opskrift babyvest ligger i nogle at hobbygrupperne, så irriterer det mig, at vedkommende ikke skriver, hvor opskriften kommer fra.
  Og rigtig mange spørger i grupperne med det samme de ser noget de kan lide, hvor er opskriften!! Jeg synes, at der er træls, der bliver skrevet i grupperne, at der er copy ret på opskrifterne. Jeg kan så forstå på det, at de skriver privat til hinanden, tror jeg.
  Det er en skøn hjemmeside du har. Den kom jeg først til at se for et par år siden, da jeg blev farmor for første gang ;o)
  Tak for fine opskrifter med god forklaring på.
  God weekend til dig og dine.
  Mange hilsner fra mig.
  Irene Jensen

  • Rie 15. marts 2014 at 13:38 #

   Tror altså nok at babyvesten findes i mange udgaver, og er ikke bare Farmorfabrikkens. Har selv strikket den efter en gammel opskrift før blog.tiden :-)

   • Rie 15. marts 2014 at 13:39 #

    Glemte en venlig hilsen

   • Marianne 17. marts 2014 at 07:35 #

    Ja, lige netop vesten, som startede med at være en uldundertrøje i vores familie for over 30 år siden, er en meget gengivet og elsket klassiker:)

 2. Marianne Topp Thomsen 15. marts 2014 at 12:47 #

  Kære Mette
  Jeg giver dig fuldstændig ret. Godt skrevet.
  God weekend

 3. Pernille 15. marts 2014 at 12:48 #

  Hej Mette,
  Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg støtter gladeligt op om de strikke designere der sælger deres opskrifter i bøger – der lægger tydeligvis mange timers arbejde i :)
  rigtig god lørdag!

 4. Anette 15. marts 2014 at 12:54 #

  Jeg er helt enig med dig. De fleste danske strikke/hækle bøger kan lånes på biblioteket og der findes et væld af DIY opskrifter gratis på nettet, så det burde være muligt at finde et projekt at kaste sig over – helt lovligt og gratis. Hvis man ikke kan leve uden opskriften på en bestemt ting, må man betale. God weekend derude :-)

 5. Helle 15. marts 2014 at 12:55 #

  jeg synes det er direkte pinligt at skrive en mail og sig du skal brug din tid til at give eller finde gratis opskrifter .!!! så hvis man ikke kan finde det selv den opskrift man ønsker på nettet gratis så er det da bare ud og købe det …

 6. Jette Pedersen 15. marts 2014 at 12:59 #

  Så godt skrevet Mette

 7. Gitte Carlend 15. marts 2014 at 13:03 #

  Kære Mette

  Det er IKKE bare dig – jeg møder det også skræmmende tit. Godt at du spytter ud og tager bladet fra munden…..for i virkeligheden tror jeg at det handler om ubetænksomhed, i en cocktail med at meget findes gratis samt at der er gået discount i den for retsten af pengene.

  Det er rigtigt som du skriver, at der er lagt mange kræfter i – og det skal selvfølgelig betales.

  For mange mange år siden, havde jeg en frisør-veninde. Jeg spurgte hende en dag om hun ikke lige gad at “tage saksen med”….for jeg trængte til at blive klippet.

  Det slap jeg (heldigvis) ikke så heldigt fra, for hun flippede helt ud – og spurgte mig om jeg var klar over, hvor mange der trængte til en klipning. Hele hendes familie, familiens venner, hendes egne venner og vennernes venner. Og alle spurgte om hun ikke lige kunne klippe dem, nu “når hun alligevel var der. Og hun gad helt ærligt ikke at klippe når hun havde fri. Hun ville have fri som alle andre, og folk var velkommen i hendes frisørsalon!

  Hvor havde hun dog ret! Og hvor har jeg tænkt på det mange gange…..især når folk tager som en selvfølge at man det lige gør dit og dat….gratis selvfølgelig – man er jo så dygtig!

  Jeg driver et netværk for kvinder (www.wibdanmark.dk) – og da det er et netværk med gennemsnitligt 300 medlemmer, 30-40 ambassadører og en hel del “interesserede”, så er der rigtig mange mails at svare på. Rigtig meget der skal koordineres og rigtig mange opgaver. Der er nok noget der ligner ca. 40 timers arbejde om ugen, som “nogen” skal udføre og betales for. Derudover er der brochurer, messer, husleje, hjemmeside, internet….og ja 1000 andre udgifter.
  Heldigvis er der rigtig mange der gerne vil betale, for at være med i dette fællesskab, men hold da helt op hvor møder jeg mange, der tror at det “gør jeg lige med venstre hånd”…og der findes da masser af gratis netværk rundt omkring.

  Så JA jeg kender det – og DU er ikke forkert på den ved at påpege, at ting koster!

  STORT kram til DIG – du er super dygtig – og det er ikke kommet til dig “gratis”.

  Gitte <3 <3 <3

 8. Astrid/Die HausFrau 15. marts 2014 at 13:06 #

  Ja, jeg er altså lige så forundret som Helle… Hvem hulans tror, at du er en eller anden slags gratis service, de kan henvende sig til for at få flere gratis ting??? Det er da for plat og pinligt!

  Jeg synes, at det er fedt, at du skriver det her… Og jeg håber, at det får folk til at tænke sig om en ekstra gang. Og at de alle husker at give credit, hvor credit skal gives!

  Kh Astrid

 9. Gitte 15. marts 2014 at 13:12 #

  Hej Mette.
  Jeg har fulgt din blog utroligt længe føles det som Om. Og noget jeg altid har lagt mærke til ved dig er, at du nærmest altid linker til de fede bøger og opskrifter, du selv synes er spændende. Jeg synes, det er ok at spørge om en opskrifts oprindelse, men at forvente at få den gratis, synes jeg er temmeligt usmageligt. Nærmest lige så usmageligt at fx Gudrun og Gudrun ville tage patent på et mønster, der er blevet brugt i over 100 år. Men det er jo bare min mening.
  Tak for indlægget. Jeg vil fundere mere over det og fortsætte med at læse din blog.
  Kh Gitte

 10. Susie 15. marts 2014 at 13:12 #

  Tak for det indlæg.
  Har overvejet at fremvise min selvangivelse – mine indtægter på strikkebøger er ca det sammen som de fleste studerende får i SU – det er ikke for at tude jeg skriver det, blot for perspektivets skyld – jeg er taknemlig for at have et arbejde jeg elsker :)
  Kh Susie

 11. Louise Lønstrup Lund 15. marts 2014 at 13:29 #

  Behøver vist kun at skrive HELT ENIG!

 12. Rie 15. marts 2014 at 13:34 #

  Næh du har ret. Det er en tendens i samfundet. Vi vil ikke betale for musik, edb.programmer strikkeopskrifter plus meget mere. Men holdningen er som regel en ganske anden når det gælder andres overtrædelser. Jeg bliver glad for en diy opskrift osv. Men er imod piratkopiering på enhver måde. Har for nylig strikket efter købt opskrift, men ellers kan jeg bedst lide at eksperimentere.
  Men de få gange jeg i det sidste år har strikket efter (købt) opskrift, har jeg været lidt skuffet, de har ikke været gennemarbejdede. Jeg har ganske ærligt savnet din fantastiske vejledning, som ved cardiganen i strikkeklubben. Men det var altså også luxus. Endnu en gang tak for Farmorfabrikken. Hilsen Rie

 13. anne andersen 15. marts 2014 at 13:39 #

  Du har fuldstændig ret, selvfølgelig skal man betale for andres arbejde, det er jo sådan vi alle tjener vores penge, om vi laver biler, bygger huse, sælger tøj eller designer opskrifter til strik eller andre ting. Vil man ikke betale hvad det koster, så må man selv prøve kunsten at lave strikopskrifter.
  Go weekend
  Anne

 14. Anni 15. marts 2014 at 13:40 #

  Hej Mette
  Jeg er så enig med dig i at det er respekt løs over for designeren at de vil have deres opskrifter gratis, desværre starter det i visse garnbutikker hvor de gladeligt tager kopier af både løse opskrifter og bøger og sælger for 10kr. pr kopi, dette er lige så usmageligt, men hvordan vi kommer det til livs ved jeg ikke.
  og som tidligere skrevet så kan man gå på biblioteket og låne bøgerne gratis.
  Tak for en super lækker blog og fortsat god weekend
  Kh Anni

 15. Gudrun Jacobsen 15. marts 2014 at 13:43 #

  Jeg må sige, at jeg er enig i indlægget. Jeg tænker, at mange er vant til at dele opskrifter fra blade og bøger med venner og bekendte. Og at de måske ikke tænker på, at der er forskel på at rive en side ud af et ugeblad og give til nogen og så det at distribuere opskrifter gratis på nettet.

  Ikke fordi det er nogen undskyldning for at opfordre til ulovligheder på den måde. Og desuden er det jo respektløshed (og tyveri) overfor designeren/producenten at forsøge st snige sig udenom at betale. Bare fordi det ofte kan lade sig gøre på nettet, behøver man altså ikke gøre det.

 16. Birgitte Graversen 15. marts 2014 at 13:51 #

  Jeg er helt enig.

  Da jeg i sin tid begyndte at blogge, blev jeg noget frustreret og vred på de vildtfremmede mennesker, der mailede mig og bad om en opskrift.
  I lang tid fik de et benægtende svar fra mig.

  Siden har jeg konkluderet, at jeg ikke vil bruge min tid på disse mennesker og mails og sletter dem derfor bare, når de henvender sig.

 17. fie skov 15. marts 2014 at 13:54 #

  jeg må også sige jeg er så enig! Har stor respekt for designerne og betaler glad og gerne for deres opskrifter! De gør et kæmpe arbejde, og det skal da belønnes:)
  gratis opskrifter er da også skønt, men synes tit dem man betaler for er bedre lavet og finere detaljer! men der er mange der hellere vil have en kopi, og intet betale.. måske også derfor prisen på opskrifterne er steget ?

  God weekend – Fie

 18. Mette 15. marts 2014 at 13:55 #

  Både ja og nej. Jeg synes det er lidt hysterisk, når folk flipper ud over at noget ligner det som de selv har lavet. Eks. Sarah Lund trøjen. Så længe man selv ligger et arbejde i at frembringe beregne osv. Hvem lod man sig inspirere af osv. Vi så det også med Basim ved MGP. Drop hysteriet for hvad er en kopi og hvad er originalen.
  Men at spørge efter en kopi af en opskrift som tydeligvis er købt, hos folk som man ikke kender. Det er bare ikke ok. Tilgengæld synes jeg det er fantastisk at der ligger så mange gratis opskrifter på nettet.
  Mvh
  Mette

 19. Rannvá 15. marts 2014 at 14:08 #

  Helt enig! Kender alt for godt til det! Der er alt for mange, som ikke sætter pris på det arbejde, som ligger bag en opskrift – de bare forlanger og kræver! Jeg synes, at det er helt i orden, at du skriver indlægget, fordi jeg synes, at de skal få det at vide! Hvis det pisser nogen af, så er det deres problem. Fuld opbakning herfra!

 20. Ingelise Thomsen 15. marts 2014 at 14:11 #

  Hej Mette

  Jeg er helt enig med dig. Sysle opgaver tager bare tid at lave. Du kan jo ikke bruge al din tid på at hjælpe andre. Så de jo betale for din tid! Det kan jo ikke være rigtigt andet!
  Man spøger jo heller ikke en håndværkere om de vil lave en opgave gratis!!!
  Tak for en god blok:)

 21. Line 15. marts 2014 at 14:20 #

  Hørt!

 22. Merete 15. marts 2014 at 14:31 #

  Sødeste, Mette…
  Super indlæg. TAK! Jeg synes det gælder med mange ting: bøger, musik osv. Hvis man synes noget er godt nok til, at man gerne vil have det, må man betale og på den måde anerkende ophavsmanden/kvinden. Det er i forvejen svært at være iværksætter, selvstændig, kunstner og freelancer i dagens Danmark. Halleluhjah for, at vi stadig har dem – og for blogs som dine der inspirerer os til at finde frem til dem.
  Og ellers må man i køen på biblioteket – det er jo ik fordi, vi ik har muligheder nok…
  Kærligst Merete

 23. Vinnie Vennemoes Larsen 15. marts 2014 at 14:45 #

  krummer tæer,

 24. Vinnie Vennemoes Larsen 15. marts 2014 at 14:46 #

  Kan godt forstå din harme

 25. Ingrid 15. marts 2014 at 15:17 #

  Det lyder godt nok strengt – og dovent – at folk skriver sådan til dig. Jeg benytter mig da også af gratis opskrifter fra nettet, men så bruger jeg da min egen tid på at finde dem på ugebladenes hjemmesider og diverse blogs. Og jeg køber mig fattig i strikkebøger, fordi jeg ELSKER dem, at eje dem og at vide, at nogen har siddet og tænkt langt og længe over opskrifter, garnvalg, farver og billeder. Jeg synes, det er meget fint at du siger fra:-). Kh Ingrid

 26. Monstermønster 15. marts 2014 at 15:18 #

  Takk! Jeg ble så lei av sånne mail at det tok litt lysten fra meg å bruke kjøpeoppskrifter, for jeg fikk så mye tiggemail hver gang jeg hadde vist frem et plagg som oppskriften fantes i en bok eller et kjøpemønster. Særlig om det var fra en bok, så fikk jeg flere mail der avsender mente at det ble så dyrt for henne å kjøpe boka, men siden jeg allerede hadde den, så burde jeg sende en gratiskopi til henne, helst straks.

  Men det hjalp litt å skrive på bloggen min at jeg ikke deler kjøpemønstre, siden jeg synes designere skal ha betalt for at de lager mønstre. Og så får det heller være at noen blir sure.

 27. Jeanett 15. marts 2014 at 15:31 #

  Jeg må indrømme at jeg ikke kan hidse mig op over at folk spørger. Al respekt til ophavskvinden/manden som har udarbejdet en opskrift. Det tager sikkert lang tid. Jeg synes ikke det er respektløst at spørge. Internettet er en genvej til mange ting og også gratis glæder. At forvente at få alting gratis er forkert, men selve spørgsmålet om hvor vidt man kan finde en opskrift (gratis) på nettet synes jeg folk skal have lov at stille.
  Svar dog bare med en henvisning til hvor opskriften kan findes hvis du ved det eller undlad at svare hvis det går dig på!

 28. Louise Jerup 15. marts 2014 at 16:05 #

  Hej Mette
  Jeg er helt enig. Jeg er en flittig strikker og køber altid opskriften i min garnbutik. Der koster en opskrift 30kr og det syntes jeg på ingen måde er særlig meget for et design!!!! Folk skal bare stoppe med at forvente at alt skal være gratis bare fordi det er på nettet.
  Rigtig god weekend:-) kh Louise

  • helle sandby 15. marts 2014 at 16:44 #

   Hej, som mange andre er jeg enig i, at man ikke skal undervurdere arbejdet som designere lægger i at udarbejde opskrifter, og jeg bakker helt op om, at man ikke skal videregive opskrifter uden lov.
   Men jeg tror nu i øvrigt ikke det altid kan sættes så firkantet op – jeg tror mange ganske sikkert spørger af uvidenhed. Specielt hvis man ikke er strikkekyndig eller vant til at færdes i blogland og kender til reglerne (såvel skrevne som uskrevne).
   Dertil tror jeg at man skal tænke på, at de der spørger nok ikke er klar over, at der er mange andre, der stiller det samme spg. gang på gang. De oplever jo bare sig selv siddende i den anden af mailen.
   Måske er det mig der er naiv, men jeg vælger at tro på at mange ikke rent faktisk spørger af god vilje fordi de er blevet inspireret og ikke er klar over tiden i det og reglerne. Bare et pip fra mig.
   Hilsen Helle

 29. Tine Pedersen 15. marts 2014 at 16:42 #

  Jeg er helt enig med dig.
  Hvis ikke vi støtter op om alle vore dygtige designere, ved at købe deres opskrifter og bøger, holder de jo op med at designe og det ville da være super ærgerligt.
  Som andre har nævnt, kan man jo også altid låne bøgerne på biblioteket, og støtte dem der igennem.
  Jeg kan også godt forstå din tid er for dyrbar til at svare på alle disse mails.
  Jeg oplever ofte at andre syntes det er nemmere at skrive en mail og bede om noget, end selv at kigge på nettet efter f.eks. en opskrift.
  Din tid er vel lige så vigtig som deres :-)

 30. Annette Danielsen 15. marts 2014 at 16:45 #

  Tak, fordi du tager en lille kamp for retfærdigheden.

 31. Lis 15. marts 2014 at 17:03 #

  Hvor er jeg enig med dig …… jeg skriver selv opskrifter…. nogle ligger på min blog til gratis afbenyttelse, andre på min Ravelry(både gratis og betalings) og alligevel har jeg folk der skriver til mig og gerne vil ha gratis opskrifter…. de bliver slettet uden jeg svare…for syntes det er så uforskammet når man tænker på hvor mange steder på nettet der ligge gratis opskrifter. På min blog linker jeg til de opskrifter jeg bruger hvis det ikke lige er eget design og uden opskrift.
  I sidste uge blev jeg smidt ud af en gruppe på FB fordi jeg nægtede at dele en opskrift jeg har købt på Ravelry…. desværre er mange kun i de grupper pga gratis opskrifter også selv om det foregår i private beskeder. Er glad for du tog dette emne op …. ha en god weekend
  Hilsen Lis

 32. Irene 15. marts 2014 at 17:36 #

  Jeg er fuldstændig enig. Det er utrolig nogen kan få sig selv til det.
  Det er meget stort arbejde der lægges i at designe en opskrift.

 33. Sanne Bjerregaard 15. marts 2014 at 18:37 #

  Tak fordi du stiller op og slår et slag for vores arbejde. Som vi elsker og gerne vil fortsætte med.
  Godt brølt løv(ind)e !

 34. henriettew 15. marts 2014 at 19:46 #

  Hej Mette
  Jeg kan både se det fra dit perspektiv, men også fra læsere
  1) Jeg synes det er super vigtigt at kreditere og betale for både opskrifter og hele molevitten. Det tager både tid og en masse resourcer at få lavet mønstre osv osv.
  2) Så er jeg selv en af dem som eeeelsker at se blogs om både hækling, strikning og DIY’s, og bruger rigtig mange gratis opskrifter fra diverse sider osv.

  Min pointe med det hele er nok at jeg synes det er fint folk spørger, man kan jo altid få et nej. Jeg tror virkelig ikke at folk tænker over alt arbejdet bag, for når de spørger om en opskrift kan de nok ikke slev greje mønstret af, hvilket en erfaren strikker/hækler ville kunne.. Ved godt det er smadder tarveligt at få sådanne nogle beskeder gang på gang, men tænker at det jo bare er fordi du er så skide sej til det hele! For det er du virkelig! og så vil man sku gerne lige smække det samme sammen ;) Synes du bare skal skrive helt ærligt til dem at, mønstrene er til salg og hvor de kan skaffes, eller invitere dem til et kursus eller noget.

  Til slut vil jeg bare sige at du har en super sej blog – virkelig inspirerende!

  håber du kunne bruge min feedback til noget.
  kh Henriette

 35. Thea Dam Soeby 15. marts 2014 at 22:05 #

  Eller endnu værre;

  Når jeg modtager jobtilbud – som frivillig håndarbejdslærer!
  Det kan jeg desværre ikke betale mine regninger med..

 36. Helle norlen 15. marts 2014 at 22:41 #

  Jeg er helt enig. Jeg bliver både ked af det og irriteret over at jeg konstant hører om strikkere, der synes, at det bedste er, hvis de kan score en designers opskrift gratis og kan erstatte garnet med noget billigere – Det flyver rundt på nettet med strikkere, der ligeså snart Isager eller Annette Danielsen har udgivet noget, så leder de efter en gratis kopi og derefter går jagten ind på billigt garn. Så strikker de designet og brokker sig højlydt over at den ikke holdt strikkefastheden, faconen eller bare ikke var mig! – hvor er det trættende – og også at specialforretningerne oplever,at folk kommer ind og spørger om de må få en kopi af opskriften – altså uden at betale for den og uden at købe garnet – det er frusterende at folk gerne vil købe et dårligt kopigarn på nettet – og så betale for Porto oveni. Hvorfor køber de dog ikke ved den lokale garnpusher, som tilmed hjælper ved problemer.

 37. Maria 16. marts 2014 at 08:05 #

  Er så enig! Hvis man ikke har råd til at købe en bog/hæfte/opskrift så har vi et fantastisk bibliotek hvor man kan låne det gratis!

 38. Emilie 16. marts 2014 at 11:18 #

  Jeg tror, at vi mennesker generelt elsker alt, der er gratis – og vi tager glædeligt imod det. I Blogland har folk vist efterhånden vænnet sig til, at man kan få gratis opskrifter på dit og dat, og jeg elsker da selv, når folk deler gratis opskrifter med os andre.

  Dermed ikke sagt, at det er i orden, at folk forventer, at de gratis kan få en opskrift, som der ellers kræves betaling for – og da slet ikke at være så fræk at bede andre om at skaffe det for dem. Hvis man ikke vil købe en bestemt opskrift, må man simpelthen finde en anden at strikke efter.

  Jeg er selv på SU og lever på en sten, og derfor har jeg slet ikke penge til at købe alle de mange lækre strikke-/hæklebøger, der findes. I stedet for lader jeg mig inspirere af f.eks. Drops’ hjemmeside, hvor der findes mange gratis opskrifter til fri afbenyttelse. Og hvis Drops ikke har en opskrift, der passer til det design, jeg har inde i mit hovedet, så prøver jeg selv at kreere det …

 39. Charlotte Madsen 16. marts 2014 at 22:06 #

  Hej Mette
  Du har fuldstændig ret. Det er utroligt, så dovne folk er i forhold til selv at finde, lede efter opskrifter. Endsige parlementere frem og tilbage omkring ophavsret, betaling mv. på visse Fb sider. Jeg kan også blive totalt udflippet ( jeg er nemlig fra dengang).Man skulle tro det var blevet forbudt at være kreativ og eksperimenterende SELV. Det var bare det.

  • Britta A 17. marts 2014 at 14:38 #

   Det er nok liiidt for meget sagt. Jeg tror at det er ubetænksomhed. Desuden er det jo op til os selv at give et høfligt svar tilbage om henvisning til selv at gå på jagt efter opskrifterne. Vi er ikke mere modtageligt eller forpligtigede end at vi sev vil. Blot min mening :-)

 40. Annie Hansen 17. marts 2014 at 18:29 #

  Enig, enig, enig…….. i at der squ da i den grad går en grænse.

  De der mails som tigger om gratis-opskrifter smider du da ud… skal du da ik bruge tid. ELLER også skal du pænt men MEGET bestemt give svar tilbage at de da er hjertelig velkommen til at KØBE det som du har i udbud ;o)

  Ikke for det… jeg æææælsker alt hvad der er gratis, men jeg kunne aldrig drømme om at skrive til en som designer og bede om dit og dat gratis.

 41. Line Paulsen 18. marts 2014 at 14:00 #

  Jeg har netop diskuteret emnet med min svigerfar, der er billedkunstner, over frokosten. Tømreren i den by han bor, havde en hvid gavl og spurgte min svigerfar om han ikke havde lyst til at dekorere den. Vel og mærke gratis. Min svigerfar svarede kækt tilbage, at han havde et tag, der skulle laves – om tømreren så ikke lige ville lave det. Tømreren forstod ikke parallellen.

  Jeg giver dig ret i, at det er for meget. Vi må simpelthen stoppe den der kregler-mentalitet, hvor man tror, at man skal have ting så billigt så muligt. Der mangler en eller andet respekt omkring kreativt arbejde. Hvis folk virkelig gerne vil have fat i en ting, så må man have respekt omkring folks arbejde og betale det, det koster.

  Det kan godt være at man som kreativ får anerkendelse og respekt for de ting man laver, det er også fint et godt stykke hen af vejen, men i sidste ende, kan man jo ikke spise anerkendelse og respekt.

 42. Sanne 18. marts 2014 at 17:55 #

  Kære Mette
  Jeg giver dig fuldstændig ret. Godt skrevet.
  God uge

 43. Lise 19. marts 2014 at 17:13 #

  Er helt enig med dig – godt skrevet.

 44. Jette friis 21. marts 2014 at 07:11 #

  Tak for kampen. Du fik sagt det vi andre tænker:-)

 45. Jette friis 21. marts 2014 at 07:18 #

  Prøver lige igen….
  Tak for hampen. Du fik sagt det vi andre tænker:-).

 46. Tove 21. marts 2014 at 17:35 #

  Er helt enig med dig , nyder at du skriver hvor man kan finde opskrifterne og selvfølgelig skal man betale for det. Købte en opskrift i en garnbutik og det var en kopi fra hjemmet det syntes jeg er underligt, men ellers betaler jeg gerne . Tak for en god blog

  • Kirsten 28. marts 2014 at 16:07 #

   Synes ikke, det er underligt, at man skal betale for kopier. Der ligger også et arbejde bag at pille opskrifter ud, arkivere dem og ikke mindst huske dem. Plus at de fysiske kopier koster i sig selv.
   I en af mine yndlingsgarnbutikker spurgte jeg for nylig efter opskrift på kærestevanter, som jeg forgæves havde ledt efter på nettet et godt stykke tid. Jo, det mente ekspedienten, de havde. Vi bladrede i den relevante mappe og fandt opskriften, som jeg med glæde betalte for en kopi af.

 47. MarikaTerry 23. marts 2014 at 13:01 #

  Der ligger billeder af så mange smukke håndarbejdsprojekter på nettet, at det ind imellem kan være svært at overskue, hvor opskrifterne oprindeligt stammer fra. Men hvis man vil have fingrene i gratis strikke- og hækleopskrifter, kan man jo gå på biblioteket og låne eller bestille bøger med dette. Udvalget er ganske imponerende :-)

  Tak for en dejligt inspirerende blog Mette.

  Hilsen Maria

 48. KB 25. marts 2014 at 08:10 #

  Jeg vil blot sige Tusinde tak for alle de gratise skønne fede DIY og inspirerende billeder. som I blogger lægger ud. Dem er jeg storforbruger af og når jeg så finder en opskrift jeg skal købe – gør jeg gladeligt det, ja jeg ved at jeg er en af de få der ikke forventer at få alt gratis.
  Jeg bliver glad, nå en blogger er behjælplig med at svare på spørgsmål når noget driller.
  Det også ret sjovt at se eksempelvis en hæklet stjerne uden opskrift og så forsøge sig frem og lave min version.

  At jeg ikke må sælge en gratis opskrift er logik –
  Til gengæld så undrer jeg mig når man på en blog skriver at jeg ikke må sælge det jeg producerer ud fra en opskrift jeg har fundet på bloggen.
  Jeg er da glad for at jeg ikke er så hurtig ved pindende og kun hækler til eget forbrug og gaver.

 49. Britta A 27. marts 2014 at 09:13 #

  Jeg vil også sige dig stor tak for alle dine fantastiske ideer og for at du vil bruge tid på at dele!!!
  Håber at du har det godt, søde Mette !!

 50. Kitty 27. marts 2014 at 17:37 #

  Der er overraskende mange der slet ikke har styr på copyright reglerne. Flere end man regner med og så spørger man jo af uvidenhed, hvilket egentlig er i orden. Andre spørger selv om de godt ved men går den så går den, og det er så ikke i orden. Men det nu lidt enkelt alligevel; hvis man er fint tilfreds med de gratis DIY’s der ligger i hobetal på nettet, hvilket mange af os er når vi nu ikke selv kan lave opskrifter, så kan man jo blot bruge dem, sige tak til giveren og henvise til hvor man fandt det hvis nogen spørger. Hvis man vil have designer opskrifter og lign, ja så må man til lommerne. Designere og andre skabere skal jo også leve :)

  <3 Kitty

 51. Isa 27. marts 2014 at 18:27 #

  Jeg er sååå enig med deg! Her er det mennesker som legger ned masse jobb for å lage oppskrifter, også gidder man ikke betale for dem. Jeg må dog innrømme at jeg selv tar meg i å alltid lete etter gratis oppskrifter på Ravelry, og må minne meg selv på at det er veldig fint om jeg velger oppskrifter jeg må betale litt for også. Prøver å bli flinkere til det!

 52. Kirsten 28. marts 2014 at 15:59 #

  Interessant diskussion. Jeg tror, man skal prøve at være lidt overbærende. Der kommer hele tiden nye “håndarbejdere”, og man skal lige lære, hvordan man skal gebærde sig. Naturligvis er der også en del forkælede, der vil have alt gratis og synes, det er lettere at få andre til at lede efter bestemte opskrifter. Faktisk er der også en del, der simpelthen ikke kan finde ud af det.
  Selv har jeg kun fået den slags henvendelser få gange, og der har jeg pænt henvist til, hvor opskriften kunne købes.
  Hvad med at have et par standardsvar liggende, som lige kan fyres af? Jeg synes, det er mere frugtbart at gøre opmærksom på, at der ligger et stort arbejde bag en opskrift end at sende et surt svar. Eller intet svar.
  Venlige hilsener
  Kirsten

 53. Maria 29. marts 2014 at 19:46 #

  Så enig! Og utroligt når købeopskrifterne ofte er ret billige, jeg betaler med glæde, for jeg er bare glad for at nogen vil bruge tid på at lave opskrifterne!
  Tak for en god blog med mange gode billeder og illustrationer :)

  Mvh Maria

 54. Dorte 31. marts 2014 at 07:10 #

  Du har helt ret.
  Det har helt taget overhånd med tiggeri om gratis opskrifter. Hver gang man viser noget frem i en gruppe, så bliver der straks bedt om en opskrift ofte både på siden og i private beskeder.
  Der er masser af muligheder for at finde gratis opskrifter både på nettet og biblioteket. Det undrer mig at man ikke benytter det og så også selv prøver at lede efter opskrifterne i stedet for at skulle ulejlige andre

 55. Manja 1. april 2014 at 19:51 #

  Det er jo endda så dejligt i Danmark, at man kan bestille rigtig mange af de gode strikkeopskrifter på biblioteket – enten i bøger eller hæfter, eller direkte over nettet. Jeg har endnu ikke set en strikkebog, jeg ikke har kunnet få fingre i på biblioteket.

  På den måde kan man få en masse inspiration og gode opskrifter uden at betale (direkte) for dem, samtidig med at forfatterne får penge.

 56. Susanne 7. april 2014 at 07:19 #

  Jeg vil helst læse positive, sjove og skæve indslag.

 57. Randi Noesgaard 8. april 2014 at 08:18 #

  Hej Mette,
  Hvor må jeg også som mange andre give dig ret.
  For den del år siden tog min mand og jeg ud for at sælge hjemmelavede bolsjer på markeder rundt omkring.
  Det tog tid at lave bolsjerne, men vi havde det sjovt med det.
  Når vi var på marked, delte vi altid gratis smagsprøver ud for at lokke kunderne til. At børnene ofte kom igen for at få endnu et bolsje, havde vi intet imod. Men jeg trak grænsen, da der en dag, kort tid før vi lukkede vores bod, kom et voksent par hen for at få en smagsprøve på et bestemt bolsje, som deres bedstefar gerne ville smage. Jeg havde ikke mange poser tilbage, og jeg ville gerne sælge dem i stedet for at give flere smagsprøver ud. Jeg sagde derfor, at han var velkommen til at smage på de prøver, der var lagt frem, men at jeg altså ikke åbnede flere poser op. De blev simpelthen så sure på mig, og de brokkede sig højlydt over den dårlige service. Det skal lige siges, at de ikke havde købt noget, men blot smagt på varerne.
  Jeg er glad for i dag, at jeg sagde nej, da de ikke tænkte på
  1) vi havde allerede brugt ca. 3 kg bolsjer på smagsprøver, og bolsjerne er ikke gratis at lave
  2) vi havde brugt lang tid på at lave disse bolsjer, og forventede at få bare en lille smule fortjeneste for vores arbejde
  3) at de opførte sig uforskammet (efter min mening), når de sådan forlangte at få noget helt bestemt gratis
  Så jeg kan sagtens følge dig i dit indlæg. Godt at der er nogen, der åbner munden og tør sige deres mening.
  Vh.
  Randi Noesgaard

 58. Ketty 8. april 2014 at 08:36 #

  Kære Mette
  Tak for en skøn blog :-)
  Jeg er helt enig med dig, alt for mange tager for givet, at det hele er gratis på nettet – at man bare deler ud til højre og venstre.
  Men der sidder nogle, som måske ikke længere vil være dem, der laver de skønne opskrifter (som der er brugt enormt mange timer på) fordi de ikke længere kan få økonomien til at hænge sammen i det.
  I min optik er der en grund til at strikkebøgerne har den pris, som de har. Opskrifterne koster det de koster, og nogle af dem kun kan købes som kits – der er en bagved, som har det som levebrød, og i stor grad for at glæde os andre.
  Der findes også rigtig mange gratis opskrifter på rigtig mange forskellige hjemmesider – og har man ikke lyst til at betale for opskrifterne, så er det på de gratis sider man skal finde nyt.
  Dejligt du tog bladet fra munden – vi er mange der er enige med dig.
  Kh
  Ketty

 59. Britta A 9. april 2014 at 09:29 #

  Kære Mette.
  Glæder mig til strikkecafe i aften!!

  • Mette 10. april 2014 at 19:25 #

   Skønt at høre, Britta :)

 60. Helle 9. april 2014 at 22:54 #

  Hej “farmor”
  Hyggeligt at møde dig og hyggelig aften i Uldstedet
  Hilsen Helle (uden filter

  • Mette 10. april 2014 at 19:24 #

   I lige måde, Helle :)

 61. May-Britt 11. april 2014 at 13:08 #

  Det er virkelig også noget, vi har et indtryk af som et stigende problem her hos Woolspire! At alle de dygtige strikkedesignere ikke bliver anerkendt (og betalt…) for deres lækre designs. Så vi går og brygger på nogle forskellige idéer til, hvordan vi kan støtte designerne i det her. Hvis du har lyst til at mødes en dag og være med til at snakke om, hvordan vi kan være med til at løse det her problem, så skriv endelig til mig, det ku være superspændende!

 62. Mariann 8. februar 2015 at 09:39 #

  Hej Mette
  Jeg synes det er skrevet godt .
  Mvh Marianne SchrøderOlsen

 63. Tina 11. august 2016 at 10:04 #

  Hej. Jeg vil gerne lige blande mig lidt. stort set alt design er set før, Jeg tager et eksempel, den velkendte djævlehue, den bliver som udgangspunkt i grundopskriften, lavet og solgt som opskrift hos mange designere, de har måske bare lavet et andet mønster, men grundmodellen er den samme. Er det lovligt? at sælge opskriften? tænker her på at de måske bare i stedet for at strikke glat, nu har lavet den om til feks. perlestrik. Dette ses jo overalt, at designer gør dette og derved sælger opskriften som deres eget design.

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates