Mig & strikkefastheden – en ægte kærlighedshistorie

Strikkefasthed

Strikkefasthedsramme

Mål strikkefasthed

Strikkefastheden og jeg har tidligere levet i et lettere kompliceret forhold. Jeg kan lige så godt være ærlig – det var langt fra kærlighed ved første blik! Men som tiden gik og vi lærte hinanden bedre at kende, fandt vi ud af, at vi faktisk kunne udrette mirakler, når vi holdt sammen. Og i dag er vi uadskillelig. Jeg elsker at tjekke strikkefastheden.

Den seneste tid har jeg hørt en del (grumme) historier om, hvordan andre endnu ikke har fundet kærligheden. Det synes jeg er rigtig ærgerligt! Og derfor tænker jeg, at det er på tide, at jeg præsenterer den ting, der agerede en form for materiel Kirsten Giftekniv for strikkefastheden og jeg: nemlig strikkefasthedsrammen.

Voila, her er den så! En ganske uskyldigt udseende plastikramme, der nok mere ligner en dims, som er interessant for matematikeren, der ikke vil gå ned på udstyr, end en dims, som kan få alle garnfetichister til at tjekke strikkefastheden flere gange, bare fordi.

Udover at den er ret så nem at benytte (du lægger den simpelthen blot ned over arbejdet, hvorved rammen gør det helt utroligt nemt at tælle, hvor mange masker der er indenfor 10 x 10 cm), så er den også udstyret med huller, hvor du kan måle dine strikkepinde. For sådan én som mig – der huser en slagmark af gamle strikkepinde, hvor størrelsesanvisningen er slidt af – er det et kæmpe hit at kunne tjekke, hvorvidt strikkepindene nu også er 3mm, hverken mere eller mindre (apropos vigtigheden af strikkefasthed …)

Hvilket forhold har du til din strikkefasthed? Gråd eller glæde? Eller lever du livet farligt uden strikkeprøver? Krydser du fingrene og håber på, at det nok går?

Læs også om:

27 Responses to Mig & strikkefastheden – en ægte kærlighedshistorie

 1. Anja 11. maj 2014 at 15:15 #

  Nej, hvor er den smart! Den skal da på min ønskeliste – frygter det der strikkefasthed så meget, at det afholder mig fra at kaste mig ud i større projekter, men med rammen ser det ud til at være noget nemmere at kontrollere.
  Tak for tip :)

  • Mette 13. maj 2014 at 20:32 #

   Det er det nemlig – så nu er der intet at frygte ;-)

 2. Emilie 11. maj 2014 at 15:34 #

  Den ser virkelig brugbar ud.
  Jeg er vist en af de mange, der har et lidt anstrengt forhold til strikkeprøver.
  Som regel laver jeg altid en prøve, men jeg strikker den aldrig lang nok til, at jeg kan måle den 10 cm i højden … Ikke helt ideelt, det ved jeg godt … Men det er jeg altid for utålmodig til. Hvis min strikkefasthed kan måles 10 cm i bredden og passer med opskriften, så stopper jeg min strikkeprøve der. Såh … Jeg lever strikkelivet halv-farligt?!

  • Mette 13. maj 2014 at 20:34 #

   Hi hi … Jeg kommer til at tænke på ordsproget, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt? Måske vi burde opfinde et strikkeordsprog med noget lignende ;-)

 3. Inge Burgaard 11. maj 2014 at 16:04 #

  Jeg er så heldig at opskrifternes og min strikkefasthed næsten altid passer fint sammen, men nogen gange får jeg den ide at strikke med noget andet garn, og så er det jo vigtigt, så strikket jeg måske efter str 10 år i bredden og str 6 år i længden…. Det kan godt ladesig gøre….. Bare man ikke får byttet rundt, for så bliver resultatet “interessant”…. Tro mig, jeg har prøvet…. God strikkelyst.

  • Mette 13. maj 2014 at 20:35 #

   Årh, Inge – jeg drømmer om den dag, hvor jeg kan regne med strikkefastheden. Misundelse herfra ;-)

 4. Connie 11. maj 2014 at 16:21 #

  Indtil videre har jeg levet livet farligt:) Men har lige købt garn til mit første større projekt og da har jeg planer om at tjekke strikkefasthed da det vidst ellers bliver en dyr brøler… Men det kunne være man skulle tjekke den dims:)

  • Mette 13. maj 2014 at 20:36 #

   Uh, ja – det kan hurtigt blive både dyrt i penge og tid ;-)

 5. Britta A 11. maj 2014 at 19:51 #

  Jeg eeelsker din måde at formulere dig på

 6. Britta A 11. maj 2014 at 19:54 #

  Øv, resten af teksten smuttede fra mig, derfor lige i en kort udgave: jeg er også blevet klog af skade. Er nu blevet bedre til at måle str.fastheden. Tror straks at jeg vil bestille sådan en måler. Tusinde tak for ideen/rådet, Mette :-)

  • Mette 13. maj 2014 at 20:37 #

   Årh, tusind tak Britta :-D Sikke en dejlig besked på en kedelig regngrå tirsdag! Det varmer!

 7. Msjs 12. maj 2014 at 09:28 #

  Jeg strikker ikke…. punktum… simpelhen fordi den jungle er for stor og for utæmmet til at jeg tør bevæge mig derudaf. Jeg hækler kun. Og jeg hækler kun små dyr eller ting som max tager tre aftner for at bliver færdige. Det er nok lidt kyllingeagtigt, men måske bliver jeg voksen engang og får mod nok. Det kribler lidt i fingrene når man følger med i din blog Mette. Det er inspirerende, men også lidt farligt.

  • Mette 13. maj 2014 at 20:38 #

   Årh, jeg ved præcis, hvordan du har det! Jeg har selv været dér. Jeg havde én gang brændt nallerne på strik og oooooorkede ikke at skulle udsætte mig selv for det mareridt igen. Men, men, men man kan jo bare lave så mange fine strikkede ting, så jeg bed angsten i mig og skruede op for stædigheden. Det kan anbefales ;-) Spring ud i det! Vi er mange, der gerne vil heppe og bakke op på sidelinjen!

 8. Anne 12. maj 2014 at 10:02 #

  Ja nu hvor jeg selv fifler med opskrifter er strikkefastheden blevet min bedste ven. Så… Den er totalt nødvendig og jeg er altså lidt misundelig på dit gear der!!! Den må jeg finde!!!

  • Mette 13. maj 2014 at 20:39 #

   Den er genial, Anne – den kan på det varmeste anbefales :-)

 9. Ingrid 12. maj 2014 at 17:41 #

  Hvor er du sej…og med styr på udstyret! Jeg er så sløv og får aldrig lavet strikkeprøver, fordi jeg bare så gerne vil i gang med opskriften:-/ og det har også resulteret i mange skæve størrelser…for store eller for små. Og når jeg nu er ved at afsløre mine strikke-skeletter, må jeg også hellere erkende, at jeg har løjet i en garnbutik og sagt, at jeg havde lavet en strikkeprøve, selvom det ikke passede:-s knus fra flove mig

  • Mette 13. maj 2014 at 20:41 #

   Hi hi … ja, min iver er ofte også min største forhindringer: JEG. MÅ. BARE. I. GANG :-)

   HA HA HA HA… Jeg ELSKER, at du har løjet i en strikkebutik!!!!!! Men for filan, man står jo nærmest også skoleret hos de gamle strikketanter ;-)

 10. Anja 13. maj 2014 at 15:28 #

  Jeg er sjovt nok begyndt at holde af strikkeprøver. De er værd at ofre tid på, når det er tøj, man skal strikke. Jeg har hver gang fundet ud af, at min strikkefasthed ikke matcher opskriften, så jeg springer med glæde ud i at strikke de sølle 10 x 10 cm :-)
  Der er ikke noget mere ærgerligt end at have brugt oceaner af tid på at strikke en bluse, hvorefter man finder ud af, at den er alt for stor, eller alt for smal, så jeg er holdt op med at leve strikkelivet farligt :-D

  • Mette 13. maj 2014 at 20:42 #

   Præcis! Det er jo både mange timer og mange penge, man lægger i det – så det ska’ sq’ være ordentligt ;-) Det vil sige. Jeg hader endnu mere at trevle op end jeg hader at lave strikkeprøver!

 11. Skou 15. maj 2014 at 19:03 #

  Har set den men tænkte egentlig jeg godt kunne leve uden…. Det kan jeg nu måske ikke længere. Ved hun har den hos Fandango i Århus.

 12. Kay 19. maj 2014 at 19:40 #

  Jeg laver også altid strikkeprøver, men jeg må indrømme, at efter mange år med strik, så gider jeg ikke 10 x 10 cm, når et nyt og spændende projekt venter. Så jeg strikker altid 10 cm i bredden (antal masker), og nøjes så med 5 cm i højden. Og det fungerer rigtig fint, da jeg strikker rimelig jævnt og fast.

  Havde dog engang en drøm om at strikke og gemme alle strikkeprøverne på 10 x 10 cm, og lave et tæppe af dem.
  Mvh Kay, strikkeren.blogspot.dk

  • Mette 19. maj 2014 at 20:47 #

   Hvor sjovt, det har jeg også drømt om – altså dét dér tæppe af strikkeprøver. Jeg tror, det kunne blive ret sjovt :-)

 13. KB 23. maj 2014 at 07:48 #

  kan denne smarte ramme også bruge ift. hækling?

 14. Pia 8. juli 2014 at 09:49 #

  Jeg har også konverteret – og er blevet en trofast tilhænger af strikkeprøver, og prøver efter bedste evne at udbrede troen :D det er nemlig meget hurtigere at lave den strikkeprøve, end at trævle et helt projekt op…ikk ;)

  Jeg har dog lavet min egen strikkefastheds måler, af en plast-dække serviet fra tiger’en – Skåret den ud i 15×15 cm ( og rundet hjørnerne pænt af) og lavet hullet på 10×10 cm inden i. Det fungerer perfekt

 15. Beate 31. august 2014 at 20:26 #

  Smart.. Måske jeg skulle prøve det, nu hvor jeg skal til mit vinter-strikke-projekt..
  mvh. Beate – http://beatesliv.wordpress.com/

 16. Ingrid 27. januar 2016 at 20:38 #

  Hejsa,
  Jeg er total nybegynder til at strikke og har for sjov siddet surfed rundt på nettet for at blive klogere på det med at strikke.
  Du har vist reddet min strikke karriere ved at skrive om den der strikkefasthedsramme som du beskriver i dit indlæg. Det har gjort at jeg straks da jeg havde læst dit indlæg gik ind og bestilte den til levering i postkassen på Bornholm.
  Tusind tak for din fine måde at skrive på og for din skønne humor :-)

Skriv et svarWP Like Button Plugin by Free WordPress Templates